Σχέδιο περιορισμού των τραπεζών
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο περιορισμού του τραπεζικού τομέα σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Η ανάπτυξη της Κύπρου ως χρηματοικονομικού κέντρου, με τον τομέα να αντιπροσωπεύει σήμερα το 9% - 10% του ΑΕΠ της χώρας, έφερε σχεδόν αυτόματα και την αντίστοιχη ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα. Η έκρηξη έγινε μετά το 2008 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.
Το 2006 οι καταθέσεις από τρίτες χώρες ήταν 14,55 δισ. ευρώ, ενώ το άλμα έγινε μεταξύ 2009 (ήταν 15,8 δισ.. ευρώ) και 2010 (οπότε έφτασαν τα 20,525 δισ.). Χωρίς όλο αυτό τον τζίρο από τις διεθνείς δραστηριότητες επιχειρήσεων, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα ήταν σαφώς μικρότερο. Με κύρια αγορά τη ρωσική, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου –η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα και η Ελληνική Τράπεζα– επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στη ρωσική αγορά, με τις δύο πρώτες να εξαγοράζουν τοπικές τράπεζες, ενώ η Ελληνική Τράπεζα μετέτρεψε σε θυγατρική με ένα υποκατάστημα στη Μόσχα το γραφείο αντιπροσωπείας που διατηρούσε στη ρωσική πρωτεύουσα.
Πριν από την κρίση, η επιρροή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εκτεινόταν από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις χώρες του Κόλπου, την Ινδία και την Κίνα ώς την Αυστραλία. Η επέκταση της επιρροής και της παρουσίας ταυτιζόταν με την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Κάτι ανάλογο με την επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
Η εξαγωγή υπηρεσιών αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της Κύπρου και ο μεγαλύτερος φόβος των στελεχών της αγοράς είναι ότι η στρατηγική συρρίκνωσης θα οδηγήσει σε φυγή επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εκροή. Αυτό που παρατηρείται είναι μια μετακίνηση κεφαλαίων από κυπριακές τράπεζες σε κυπριακές θυγατρικές ξένων τραπεζών. Ωστόσο, τονίζεται η ανάγκη να μπει ένας τέλος σε όλη αυτή τη φιλολογία περί ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».