Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο ότι το Κουρδικό κι η συμμαχία Ιράν-Συρίας προβληματίζουν τον Ερντογάν


Το Κουρδικό κι η συμμαχία Ιράν-Συρίας προβληματίζουν τον Ερντογάν
Του Νίκου Στέλγια
Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν χώρα σαρωτικές εξελίξεις, οι οποίες έρχονται να δώσουν διαστάσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στα νότια και στα νοτιοανατολικά της σύνορα.
Στο επίκεντρο των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Άγκυρα βρίσκονται δυο «καυτά ζητήματα»: Το Κουρδικό Ζήτημα και ο ανταγωνισμός/(διπλωματική και πλέον ένοπλη) αντιπαράθεση της Άγκυρας με τον άξονα Ιράν-Ιράκ-Συρίας. Όλα δείχνουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η θέση της Άγκυρας στον νέο γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας εξαρτάται από πολύ λεπτές ισορροπίες.
Στο εσωτερικό της χώρας, λίγους μήνες πριν τις δυο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι στόχος της είναι η ειρηνική – πολιτική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος. Αυτή την προπαγανδιστική εκστρατεία την υποστηρίζουν ομόφωνα και άμεσα όλα τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα της Τουρκίας, καθώς και εμμέσως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα απέχει πολύ από την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Προβλήματος. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό θερμόμετρο στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράν (και συμμάχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας) έχει οδηγηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η www.kathimerini.com.cy κατέβαλε προσπάθειες για να θέσει υπό το μικροσκόπιο της τις σημαντικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν το μέλλον της πολιτικής γραμμής της τουρκικής κυβέρνησης στο Κουρδικό Ζήτημα και στο πεδίο των σχέσεων της Άγκυρας με την Τεχεράνη και την Δαμασκό. Πιστεύουμε ότι η ανακεφαλαίωση των τελευταίων, κρίσιμων, σαρωτικών εξελίξεων μας βοηθά να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της θέσης του Αχμέτ Νταβούτογλου και των συνεργατών του στον νέο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής μας:
Προηγούμενη Τετάρτη: Στα άκρα οι σχέσεις της Τουρκίας με τους ανατολικούς γείτονες τηςΤην στιγμή που φτάνουν στην Άγκυρα από την Δαμασκό ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με την τύχη έξι Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι σύμφωνα με τους κύκλους της συριακής κυβέρνησης κρατούνται στην Δαμασκό, οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράκ γνωρίζουν ραγδαία επιδείνωση. Στην νέα περίοδο, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ βάλλει κατά της Άγκυρας με κάθε νέα ευκαιρία.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Cnn Türk», η Βαγδάτη κατηγορεί πλέον την Άγκυρα ότι καταβάλλει προσπάθειες για να ανοίξει τον δρόμο για τον διαμελισμό του Ιράκ.
Ο παραπάνω ισχυρισμός ανήκει στο μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της ιρακινής βουλής, Σαμί Αλ Ασκαρί. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, ο κ. Ασκαρί φέρει στενές σχέσεις με την ιρακινή πρωθυπουργία και εκφράζει την επίσημη γραμμή της Βαγδάτης.
Προηγούμενη Πέμπτη: Διαπραγματεύσεις και δολοφονίες στο Κουρδικό Ζήτημα Η μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του Κουρδικού Ζητήματος και το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας προβληματίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την τουρκική κοινωνία. Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ενημερώνουν την τουρκική κοινωνία ότι έχουν ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Την ίδια στιγμή, θάνατοι Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας καθώς και η δολοφονία Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι συγκλονίζουν την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά, κουρδικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τρεις ηγετικές προσωπικότητες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος δολοφονήθηκαν στο Παρίσι. Πρόκειται για το ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος, Σακινέ Τζανσίζ, και άλλες δυο ακτιβίστριες. Η δολοφονία των τριών γυναικών έλαβε χώρα γύρω στη 1.00 τα ξημερώματα στο Γραφείο Πληροφοριών του Κουρδιστάν, το οποίο εδρεύει στο Παρίσι. Άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο γραφείο και δολοφόνησαν τις τρεις γυναίκες εν ψυχρώ.
Εν τω μεταξύ, στην νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο αυτονομιστικό κίνημα. Οι Κούρδοι αντάρτες ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες ώρες έχουν δολοφονηθεί πάνω από 30 Τούρκοι στρατιώτες, μια πληροφορία η οποία δεν επιβεβαιώνεται από το τουρκικό κράτος.
Προηγούμενη Παρασκευή: Πολιτική αναστάτωση στην ΤουρκίαΗ δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στην γαλλική πρωτεύουσα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Την στιγμή που το αυτονομιστικό κίνημα βάλλει κατά της τουρκικής κυβέρνησης σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να συσχετίσει την ένοπλη πτέρυγα του κινήματος με την δολοφονία των ακτιβιστριών.
Συμπέρασμα: Quo Vadis Τουρκία;Οι παραπάνω σαρωτικές εξελίξεις έλαβαν χώρα την στιγμή που η Συρία προχώρησε σε ανταλλαγή «ομήρων» με τους Σύριους αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, μεταξύ αυτών των «ομήρων» ενδέχεται να βρίσκονται και Τούρκοι αξιωματικοί. Σε συνδυασμό με αυτή την εξέλιξη, η μεγάλη ένταση στα νότια και στα νοτιοανατολικά εδάφη και σύνορα της Τουρκίας δείχνει ότι η Άγκυρα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, στην οποία η πολιτική αβεβαιότητα και οι τυχοδιωκτισμοί έρχονται να αφήσουν την σφραγίδα τους στα επόμενα χρόνια της τουρκικής κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που ο κ. Ερντογάν έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στην επίτευξη ενός και μοναδικού πολιτικού στόχου: Την εξασφάλιση του ανώτατου πολιτικού αξιώματος της Τουρκίας το επόμενο έτος.