Το Μνημόνιο μεταξύ Λευκωσίας - τρόικας περνάει από τη Μόσχα
Του Γιάννη Σεϊτανίδη
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η ανάσα που φαίνεται να δίνει η Μόσχα στην κυπριακή κυβέρνηση για τη διαχείριση του κυπριακού μνημονίου δεν εξουδετερώνει όλα τα ναρκοπέδια που έχει μπροστά της η Λευκωσία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Χριστόφια – Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να διαβεβαιώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει μαζί με την Ε.Ε. στη δανειοδότηση της Κύπρου, σκόρπισε χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ερμηνεύεται πως τείνει χείρα βοηθείας, που μπορεί να σώσει την κατάσταση σε μια δύσκολη στιγμή.
Η πολιτική πίεση, που ασκείται κυρίως από τη Γερμανία, στο θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος απαιτεί μια ρεαλιστική και πειστική απάντηση. Η συμμετοχή της Μόσχας στη δανειοδότηση της Κύπρου μπορεί να κάμψει τις αντιρρήσεις ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Γερμανίας και το κυπριακό Μνημόνιο να υιοθετηθεί τελικά χωρίς παρατράγουδα.
Η συμμετοχή της Μόσχας, όμως, δεν λύνει ένα άλλο καυτό ζήτημα: αυτό της βιωσιμότητας του κυπριακού δημόσιου χρέους, αν υιοθετηθεί το ακραίο σενάριο για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που ανεβάζει τη δανειακή βοήθεια στα 17,5 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 100% του ΑΕΠ. Σήμερα το δημόσιο χρέος της Κύπρου ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ (15 δισ. ευρώ).
Το σενάριο και η μεθοδολογία που έχει επεξεργαστεί η Pimco προκαλεί τις αντιδράσεις των τριών μεγάλων τραπεζών της χώρας, οι οποίες με επιστολές τους προς τις κυπριακές αρχές εκφράζουν την αντίθεσή τους στη γενική απομείωση, ύψους 60% με 65%, στα ακίνητα που έχουν χρησιμοποιηθεί ως υποθήκες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές διαφοροποιήσεις, αλλά και το είδος του ακινήτου (αν είναι εμπορικό ή οικιστικό).
«Η άσκηση που έγινε δεν συνάδει ούτε με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ούτε με τις αρχές της Βασιλείας ΙΙ», σημείωσε στην «Κ» ανώτερος Κύπριος τραπεζίτης.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης επιχειρείται να διαχωριστεί το ζήτημα της υπογραφής του Μνημονίου με αυτό της ανακεφαλαιοποίησης (η έκθεση της Pimco θα δημοσιοποιηθεί μετά την υπογραφή του Μνημονίου) ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι αναζητούν τρόπους μείωσης τόσο του κρατικού όσο και του χρέους των τραπεζών. Οι πρώτοι που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» θα είναι οι κάτοχοι ομολόγων των κυπριακών τραπεζών. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι Μετατρέψιμα Ομολόγα Εγγυημένου Κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ (έχουν διατεθεί και στην Ελλάδα) θα μετατραπούν σε μετοχές.
«Το «κούρεμα» δεν είναι επιλογή»
Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν, δήλωσε στην κυπριακή έκδοση της «Κ» ότι το «κούρεμα» δεν είναι επιλογή, ενώ για τον τραπεζικό τομέα δείχνει προς το ισπανικό μοντέλο εξυγίανσης, που οδηγεί στη δραστική συρρίκνωση όσων τραπεζών ενισχυθούν με ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, τονίζει ότι «πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών του κόστους της αναδιάρθρωσης και/ή εξυγίανσης των τραπεζών, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και σύμφωνα με τις αρχές που καθοδήγησαν το πρόγραμμα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισπανίας, το οποίο υπενθυμίζω ότι δεν περιείχε κόστος (bailing in) για τους καταθέτες», προσθέτει.
«Κλειδί» το επιτόκιο
Ο Κύπριος νομπελίστας Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης -ο οποίος συνομιλεί με την τρόικα- συνέδεσε το θέμα της βιωσιμότητας με το επιτόκιο και τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Με χαμηλό επιτόκιο ανεβαίνει το όριο της βιωσιμότητας και πρότεινε τον υπολογισμό της βιωσιμότητας σε μεγαλύτερο βάθος, με προβολή ώς το 2030 ή και το 2040.
Η προσπάθεια που θα γίνει είναι να υπάρξει πολιτική διαχείριση του καθορισμού ύψους της ανακεφαλαιοποίησης, μια προσπάθεια που μπορεί να προκαλέσει τριβές με την τρόικα, καθώς τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ελλάδα και την Ισπανία, το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης, Η τρόικα απαιτεί να έχει μια ρεαλιστική εικόνα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα χρηματοδοτήσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, πάντως, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να αγνοείται η προοπτική από το φυσικό αέριο.