Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Καταργώντας πανεπιστημιακά τμήματα και κοινή λογική



Από το Μυστήριο
Σιγά μην γινόταν κάτι στην Ελλάδα με το σωστό και ορθόδοξο τρόπο. Αποκλείεται.
Λες και το έχουν κάνει ...τάμα τα «κομμάντα» που μας κυβερνούν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, και ανάμεσα σε πολλές επιλογές, εκείνοι να επιλέγουν όχι μόνο τη λάθος, αλλά εκείνη την επιλογή που είναι βέβαιο ότι θα τα κάνει όλα π...
Για κάποιο «μυστήριο» προφανώς λόγο τα «κομμάντα» αυτά αγνοούν την προφανή λύση, την αυτονόητη σε ένα οποιοδήποτε θέμα. Εκείνη δηλαδή τη λύση, που θα επέλεγε οποιοσδήποτε άλλος νουνεχής πολίτης με στοιχειώδη επάρκεια και αντίληψης. Ίσως να φταίει το δίκτυο ύδρευσης στα υπουργεία και το νερό να τους πειράζει…
Μια ακόμη λοιπόν ανοησία είναι και κάμποσες από τις «πρόνοιες» (ο θεός να τις κάνει…) του σχεδίου «Αθηνά» που σκέφτηκε και παρουσίασε σε πανελλαδική πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι υιοθετήθηκε ένα σχέδιο «Καλλικράτης» στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο 140 τμημάτων ΑΕΙ – ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια.
Μέχρι εδώ καλά τα σκέφτηκαν «φωτεινά μυαλά». Ουδείς εχέφρων πολίτης διαφωνεί με το κλείσιμο των δεκάδων εκείνων τμημάτων που δημιουργήθηκαν στο πόδι σε κάθε πόλη σχεδόν της Ελλάδος. Τμημάτων άχρηστων, αντιπαραγωγικών και απαξιωμένων από τους ίδιους τους νέους που είτε δεν τα δήλωναν καθόλου στα μηχανογραφικά, είτε, αν έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και έμπαιναν εκεί, δεν πάταγαν καθόλου…
Τα τμήματα αυτά έγιναν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες και να τους το πωλήσουν αυτό ως ρουσφέτι οι τοπικοί προύχοντες για κανένα ψηφουλάκι, αλλά και για να βολευτούν οι υμέτεροι καθηγητάδες, βεβαίως, βεβαίως...
Ως επιχείρημα για την ίδρυση νέων τμημάτων ήταν η προσπάθεια να μειωθεί το ρεύμα των χιλιάδων νέων που πήγαιναν να σπουδάσουν στο εξωτερικό εξάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Βέβαια, πολύ αμφιβάλω κάποιος νέος να προτίμησε να πάει στο ΑΕΙ Άνω Ραχούλας για να σπουδάσει κάτι το εντελώς απροσδιόριστο, από το να σπουδάσει στην Αγγλία την επιστήμη της προτιμήσεώς του…
Επειδή όμως τους ήταν προφανώς αδύνατο στο Υπουργείο Παιδείας να τα κάνουν όλα σωστά, αποφάσισαν οι αλλαγές αυτές να ισχύσουν άμεσα από το Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, με στόχο μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο το ένα στα τέσσερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ να κλείσει, να αλλάξει αντικείμενο ή να συγχωνευθεί.
Δηλαδή ένας νέος που σπουδάζει σε ένα τμήμα που κλείνει, να υποχρεωθεί να μετακινηθεί άμεσα σε μία άλλη πόλη και σε ένα άλλο τμήμα, το οποίο πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με το τμήμα που ήδη σπουδάζει!!!
Έτσι, τα «κομμάντα» αποφάσισαν παραδείγματος χάριν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πολυτεχνικό τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (5ετούς φοίτησης) της Χίου, να απορροφηθεί από το οικονομικό τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (4ετούς φοίτησης), και το νέο τμήμα που θα προκύψει να είναι Διοίκησης Επιχειρήσεων και το μοναδικό με 5ετή διάρκεια σπουδών!!!
Ή πχ. το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Σερρών που πηγαίνει ένα τμήμα του στο Κιλκίς, όπου συγχωνεύεται με το τμήμα Παραγωγής Ενδυμάτων και το υπόλοιπο πηγαίνει στη Λάρισα. Η μοναδική σχέση του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής με το ένδυμα είναι ένα μάθημα του πέμπτου εξαμήνου με την ονομασία «Ύφασμα», στο οποίο οι φοιτητές διδάσκονται για ταπετσαρίες κι άλλα υλικά διακόσμησης!!!
Πόσο μυαλό θέλει τελικά, να σκεφτεί κανείς ότι το πιο λογικό είναι τα τμήματα να κλείσουν, αφού ολοκληρώσουν την εκεί φοίτησή τους και οι νυν πρωτοετείς φοιτητές. Αλήθεια πόσο;
Πόσο θα επιβαρύνει το προϋπολογισμό αυτού του διαλυμένου ούτως ή άλλως κράτους η συνέχιση λειτουργίας αυτών τμημάτων για δύο – τρία το πολύ χρόνια. Αυτό τους μάρανε;
Τα παιδιά που επέλεξαν να σπουδάσουν σε αυτά τα τμήματα, έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο τμήμα αυτό που ήδη σπουδάζουν. Και κανείς δεν νομιμοποιείται να τους το στερήσει.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ