Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους Τσάμηδες


Φάκελος: Τσάμηδες
Του Ιωάννη Μιχαλέτου
(Πηγή : http://www.rimse.gr)
Το RIMSE κατά περιόδους παρουσιάζει θεματικές και αναλύσεις σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας πέρα από αυτών του «Εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Ν.Α Ευρώπη». Το παρόν κείμενο καταγράφει σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις προερχόμενες από την Αλβανία σε σχέση με το ζήτημα των «Τσάμηδων».

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οργανώσεις Τσάμηδων χρησιμοποιούνταν από τα Τίρανα σε περιόδους κρίσης με την Ελλάδα, ως ένας ελάχιστος μοχλός πίεσης με πενιχρά αποτελέσματα, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει τελεσιδικήσει με τον πλέον αρμόδιο και επίσημο τρόπο από τα μέσα της δεκαετίας του ’40.
Από το 2007 και εντεύθεν έχει ενταθεί η προπαγάνδα των Τσάμηδων σε όλα τα επίπεδα συντονισμένη ατύπως αλλά ουσιαστικώς με τις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας, που βαίνει προς την εκμετάλλευση της κατάστασης με τη συνέργεια συγκεκριμένων κύκλων της Αλβανίας. Παραλλήλως, η ύπαρξη ζητημάτων όπως αυτό, συντελεί στην αστάθεια της Βαλκανικής Χερσονήσου και συνεπακόλουθα ευνοεί ή αποτρέπει αναλόγως, την υλοποίηση σημαντικών και διεθνών επιχειρηματικών και γέω-οικονομικών σχεδίων διαφόρων ισχυρών κρατών και πολυεθνικών εταιριών.
Εκδηλώσεις κατά της Ελλάδας τα τελευταία έτη
- Στις 11 Απριλίου 2007 κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο τέσσερα βίντεο στα οποία παρουσιαζόταν μια ομάδα αυτοαποκαλούμενη «Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς», η οποία ζητούσε να της επιστραφούν τα «εδάφη της».
- Παρόμοια βίντεο κυκλοφόρησαν και το 2008 σε συνδυασμό με προπαγάνδα στο ίντερνετ που συνδύαζε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου –Φεβρουάριος 2008- με ανάλογη επιθυμία για την «Τσαμουριά». Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο προπαγάνδα ανάλογη μέσω του ίντερνετ έκαναν και ορισμένοι Μουσουλμάνοι στη Θράκη με επίκεντρο την κωμόπολη του Εχίνου.
- Η οργάνωση “Chameria Human Rights Association”, εξέδωσε ανακοίνωση το 2007, με την υπογραφή του προέδρου της Ahmet Giaffo, λέγοντας ότι ο “ναζιστικός” ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, διέπραξε τη “γενοκτονία” κατά των Τσάμηδων, εκδιώκοντας τα μέλη της “μειονότητας” από τις εστίες τους στη Θεσπρωτία. Τονίζεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να διευθετήσει το “τσάμικο”, παραμένοντας αμετακίνητη στη θέση της ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.
- Η οργάνωση “Τσαμουριά”, της οποίας προεδρεύει ο Adrian Tano, πραγματοποίησε την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008, πορεία από τους Αγίους Σαράντα προς την περιοχή Qafe-Bote, κοντά στη μεθόριο με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Τρίτη συνεχή χρονιά που έγινε κάτι ανάλογο. Οι διαδηλωτές έφεραν κονκάρδες, που ανέγραφαν τη φράση “Θεέ, βοήθησε μας να επιστρέψουμε στις εστίες μας”.Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, στην πορεία έλαβαν μέρος 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο. Υπήρχαν όμως και “υψηλές” παρουσίες, που τόνιζαν το “ενδιαφέρον” των αρχών για τα τεκταινόμενα, όπως ο υφυπουργός Πολιτισμού Ekrem Spahia, ο Τσάμης στην καταγωγή και κυβερνητικός βουλευτής Bujar Leskaj, ο σοσιαλιστής βουλευτής Shpetim Idrizi, μεταξύ άλλων.
- Το καλοκαίρι του 2010 παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα «Τσάμηδων» τόσο στην Αλβανία όσο και σε Αλβανό-Αμερικανικές κοινότητες των ΗΠΑ. Ομοίως διαπιστώθηκε και διοχέτευση κεφαλαίων για την δημιουργία «Λόμπι» γεγονός που σηματοδότησε την κλιμάκωση της προπαγάνδας σε συνδυασμό με σημαντική διαδικτυακή δραστηριότητα επί του θέματος.
- Από τα μέσα του 2012, παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη αρθρογραφία στον Αλβανικό Τύπο σε σχέση με τους Τσάμηδες σε συνδυασμό με βίντεο που προβλήθηκε κατά το τέλος του Αυγούστου του 2012 που σχετιζόταν με στοιχειώδη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου εναντίον της Ελλάδος.
- Το τέλος του 2012 Αλβανοί πολιτικοί έθεσαν το θέμα των «Τσάμηδων» στην τοπική Βουλή, παραλλήλως με τις δηλώσεις αλλά και ενέργειες του Προέδρου Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας».
Λίστα οργανώσεων που προωθούν το λεγόμενο «ζήτημα των Τσάμηδων»
- League of Cham εδρεύει στα Τίρανα και έχει περίπου 100 περίπου μέλη
Συνεργάζεται με τις παρακάτω προπαγανδιστικές ιστοσελίδες:
http://www.chameriaassociation.org/index.html
http://members.tripod.com/camerian_volunteer//english_cameria_reality.html
http://blog.aacl.com/the-albanian-nation/albanians-in-greece/
Επίσης διατηρούσε και την ιστοσελίδα «http://www.chameria.com/»
- Chamerian Union, εδρεύει στο Παρίσι και έχει παραρτήματα στο Στρασβούργο και τη Λιλ. Πρόεδρος είναι η Edlira Xhemo που είναι συνεργάτης του κρατικού κέντρου ερευνών των Τιράνων Alb-Shkenca. Την παρούσα περίοδο είναι σε στάδιο να ιδρύσουν παράρτημα και στις Βρυξέλλες.
Συνεργάζεται με την ιστοσελίδα «http://chameriangenocide.blogspot.gr/» η οποία κατά τα φαινόμενα τη διαχειρίζονται Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα.
- Chameria, πρόεδρος ο Adrian Tano. Έχει 5.000 μέλη, αλλά πολύ λίγα εξ’ αυτών είναι ενεργά. Έχει επιρροή στον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας μέσω προσωπικών επαφών του προέδρου με τους Αλβανούς πολιτικούς: Ekrem Spahia, Bujar Leskaj kai Shpetim Idrizi.
Συνεργάζεται με την ιστοσελίδα http://chameria.blogspot.gr/ που ομοίως την διαχειρίζονται Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα.
- Albanian American Organization Chameria. Αντιπροσωπεύει το Λόμπυ Αλβανών στις ΗΠΑ και παραλλήλως έχει ιδρύσει ένα ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία “ChameriaResearchInstitute”.
Διατηρεί την ιστοσελίδα «http://www.chameriaorganization.org»
Αρκετές άλλες μικρότερες και άτυπες ομάδες, χρησιμοποιούν εντατικά το Facebook και διάφορα φόρα στο διαδίκτυο.
Αλβανοί πολιτικοί δρώντες
- O Αλβανός πολιτικός Dashamir Tahiri, βασικό στέλεχος και Βουλευτής του κόμματος PDIU
- Ο Tahiri είναι βασικός χρηματοδότης των λεγόμενων Τσάμηδων σε συνεργασία με τα σωματεία τους τόσο στην Αλβανία όσο και στη Βόρειο Αμερική όπου τα τελευταία έτη διεξάγουν συνεχώς καμπάνιες για να τους αποδοθούν τα κτήματα που κατάσχεσε με επίσημες δικαστικές αποφάσεις το Ελληνικό κράτος μετά το πέρας το Β παγκοσμίου Πολέμου όπου και 1.930 Τσάμηδες καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατο και με δήμευση των περιουσιών τους λόγω "δοσιλογισμού" και "εθνικής αναξιοπρέπειας.
- Ο Tahiri λαμβάνει μέρος και στην εξελισσόμενη προσπάθεια των Αλβανικών αρχών να κατάσχουν τα κτήματα Βορειοηπειρωτών αξίας 100 εκατ. ευρώ και να τα αποδώσουν σε Αλβανούς εσωτερικούς μετανάστες από τα Βόρεια της χώρας ενώ ο ίδιος έχει έρθει το τελευταίο διάστημα σε έντονη αντιπαράθεση με Έλληνες της Χειμάρρας που εμμέσως τον κατηγορούν ότι τους απειλεί την σωματική ακεραιότητα.
- Ο Tahiri,αποκάλυψε πρόσφατα στο πόθεν έσχες της Αλβανικής Βουλής ότι κατέχει περιουσία 30 εκ. Ευρώ, κεφάλαια υπερβολικά για τα δεδομένα της χώρας.
Συγκεκριμένα, διατηρεί στο όνομα του περί τα 20 εκατ. Ευρώ σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αλβανία, μία έπαυλη στην Αυλώνα αξίας 25 εκατ. Λεκ, 4 στρέμματα γης στην ίδια περιοχή αξίας 4 εκατ. Λέκ, 600 τετραγωνικά μέτρα εξοχική κατοικία αξίας 42 εκατ. Λέκ και 25 διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας.
Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης καταστημάτων εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει ετήσιο εισόδημα 61 εκ. Λέκ από δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις που διατηρεί. Δήλωσε επίσης έκτακτο εισόδημα 10 εκ. Λέκ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ κατέχει δύο πολυτελή οχήματα αξίας 170.000 Ευρώ. Τέλος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αυλώνα και συνέταιρος σε διάφορα εμπορικά κέντρα.
- Στην Αλβανία δημοσιογραφικοί κύκλοι τον αποκαλούν με το ψευδώνυμο "Dashii Havase", υπενθυμίζοντας δικαστικές εμπλοκές που είχε ο ίδιος τη δεκαετία του '90 όταν είχε κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών ενώ το 2009, ο πρώην Αλβανός Πρόεδρος Alfred Moisiu τον είχε δημοσίως κατατάξει σε μια ιδιότυπη μαύρη λίστα με κατηγορίες ότι εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα.
- Ο Tahiri διατηρεί πολυποίκιλες επαφές με επιχειρηματίες της Νοτιοανατολικής Ιταλίας όπως και με στελέχη τουρκικών μη Κυβερνητικών οργανώσεων. Τέλος, είναι απόγονος του Veli Gërra , φυσιογνωμία της πρόσφατης αλβανικής ιστορίας που είχε συνδράμει κατά καιρούς την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
- Ο Αλβανός πολιτικός  Shpëtim Idrizi, πρόεδρος του κόμματος PDIU
Στις 10 Δεκεμβρίου του 2012 παρουσίασε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισμα όπου ζητεί από την Ελληνική κυβέρνηση 10 δις. Ευρώ ως ιστορική αποζημίωση για το λεγόμενο «Ζήτημα των Τσάμηδων».
Έντυπη προπαγάνδα
Ο ιστορικός Koco Danaj. Εμφανίζεται πολλές φορές και ως «Kocho Danay»
Είναι Αλβανός αμφιλεγόμενος ιστορικός, υποκινητής του κινήματος της λεγόμενης "Μεγάλης Αλβανίας" αλλά και του λεγόμενου «Ζητήματος των Τσάμηδων» και έχει εκδώσει βιβλία και προπαγανδιστικά φυλλάδια. Από το 2009 έως και τώρα οργανώνει συντονισμένα τους Αλβανούς ανά το κόσμο για αυτά τα θέματα.
Παρακάτω ακολουθεί η βασική "προπαγανδιστική γραμμή" που απευθύνεται υπό τη μορφή "μπροσούρας" σε Αλβανούς μετανάστες. Ουσιαστικά είναι η επιχειρηματολογία του όλου σχεδίου της μεγάλης Αλβανίας σε εκλαϊκευμένη μορφή.
Το κείμενο προέρχεται από τα γραπτά του «Koco Danaj» και παρατίθεται το απόσπασμα που αναφέρεται στους «Τσάμηδες»
Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 50.000 αντίτυπα στην Αλβανική, Αγγλική Σερβική, Ελληνική, και το Σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
“Regarding the issue of Albanians in Chameria, the only correct solution is recognition of the genocide against Albanians, implementation of decisions Potsdam Conference in 1945, allowing the return of Albanians to their homes and their country.
- The last phase should be the unification into one state, which would have a few ethnic minorities within its territory, as there would be a minority outside of Natural Albania.
- By applying the above-mentioned phase, after the publication of the Platform, will create the Committee of Natural Albania, as a democratic association, with representatives of the entire Albanian nation. The Committee will assume responsibility for the arguments, propaganda and popularization of Natural Albania in the area of the Albanian nation on the basis of dialogue and democratic debate.
Main foreign exchange activities of the Committee shall be: "If you do not unite now, consider the dismemberment of the Albanian nation tomorrow!”
O «εν υπνώσει» λεγόμενος «Απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς» (UCC)
Αρχηγός
- Idajet Beqiri, 57 ετών, δικηγόρος και ιδρυτής του πολιτικού οργανισμού “Albanian National Unity Party” (FBKSh). Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί είναι “Alban Vjosa”.
Υπαρχηγός
- Γνωστός μόνο με το ψευδώνυμο “Commander Remi”
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 50-60 μέλη οι οποίοι έχουν λάβει μια βασική παραστρατιωτική εκπαίδευση πέριξ της περιοχής του Κούκες Βορειοανατολικά των Τιράνων προς το Κοσσυφοπέδιο.
Επίσης, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες από αμερικανικές πηγές ελέγχου της διακίνησης φορητών όπλων, ότι φέρουν ελαφρύ οπλισμό από τον Αλβανικό στρατό και μερικές ρουκέτες αντιαρματικές που αγόρασαν προ ετών από τη μαύρη αγορά της Βουδαπέστης. Έχουν χρηματοδότηση από Κοσοβάρους-Αλβανούς και στην ουσία αποτελούν ένα παράγωγο του γνωστού U.C.K
Επαφές με τον  Idajet Beqiri, διατηρεί ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος PDIU, ο προαναφερθέν Shpetim Idrizi. Επίσης ο UCC διαθέτει στήριξη σε επίπεδο «πολιτικής γραμμής» από την εφημερίδα «Lajm» που ανήκει στον όμιλο Mabetex Group του Ελβετό-Κοσσοβάρου επιχειρηματία και νυν αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Κοσσόβου «Behgjet Pacolli».
Εκτιμήσεις
Το θέμα του λεγόμενου «Ζητήματος των Τσάμηδων» συνδέεται άμεσα με τρεις παράγοντες.
- Ο πρώτος είναι οι εσωτερικές αντιφάσεις του Αλβανικού κράτους που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικώς από το εξωτερικό και σε ότι αφορά τη Ελλάδα από την αιμοδότηση των κεφαλαίων που εξάγονται από Αλβανούς μετανάστες συν τοις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα. Η αντίφαση έγκειται στο γεγονός ότι η Αλβανική πολιτική τάξη έχει θέση ως φιλοδοξία την όντως επέκταση του κράτους διαμέσου της ενοποίησης όλων των Αλβανικών πληθυσμών, γεγονός που είναι αδύνατο να επιτευχθεί, εντείνοντας την προπαγανδιστική γραμμή προκειμένου να κατευναστούν οι αναβράζουσες εθνικιστικές τάσεις και να περιοριστούν τα αισθήματα εθνικής μειονεξίας έναντι των γειτόνων της Αλβανίας, χάρης τους οποίους εξασφαλίζεται η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.
- Ένας δεύτερος λόγος, είναι η έντονη κατά καιρούς ανάμειξη του Τουρκικού παράγοντα στη χώρα που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ζητήματα ανακύπτουν προκειμένου να πληγούν όσο κατά το δυνατόν τα Ελληνικά συμφέροντα όπως και οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Αθηνών και Τιράνων.
- Ένας τρίτος λόγος είναι οι αντιφάσεις του Κοσόβου το οποίο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ως κρατική οντότητα, όντως περιορισμένο γεωγραφικά με ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό δίχως ομαλή έξοδο προς τη θάλασσα. Αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία εξαιρετικά οργανωμένων σε διεθνές επίπεδο εγκληματικών οργανώσεων που εδρεύουν εκεί, θρέφει φιλοδοξίες αλλαγών συνόρων στα Βαλκάνια γενικότερα, έχοντας υπόψη και την ανοχή το λιγότερο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε όλα αυτά τα τεκταινόμενα.
Συνεπώς και σε ότι αφορά το λεγόμενο ζήτημα των Τσάμηδων, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο εκ μέρους της αλβανικής πλευράς με αυξομειώσεις ως προς την έντασή του, δεδομένων και των επιμέρους συνθηκών όπως αυτές περιγράφηκαν ανωτέρω.