Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Άρθρο του Reuters για τα σχέδια τραπεζών λόγω Brexit


Τα σχέδια τραπεζών λόγω Brexit
REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Οι τράπεζες έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας, ώστε να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε αναταραχή προκαλέσει η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.
Τους τελευταίους έξι μήνες εκπονούν σχέδια για το πώς θα χειριστούν αυτήν την αλλαγή. Ακολουθούν τα σχέδια των μεγάλων τραπεζών σε σχέση με το Brexit:
HSBC
Ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ, διευθύνων σύμβουλός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, προτίθεται να μεταφέρει περίπου 1.000 υπαλλήλους της στο Παρίσι. Είναι το προσωπικό που έχει την ευθύνη για περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων της.
Barclays
Σε συνέντευξή του στο Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζες Στάλεϊ, δήλωσε πως η τράπεζά του θα διατηρήσει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία και οι αλλαγές στη λειτουργία της θα είναι μικρές και ευκόλως διαχειρίσιμες. Ετοιμάζεται, όμως, να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο Δουβλίνο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο επιτελείο της.
UBS
Ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας Αξελ Βέμπερ προέβλεψε τον Ιανουάριο πως το Brexit θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας 1.000 έως 5.000 υπαλλήλων της. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Σέρτζιο Ερμότι, δήλωσε πως η τράπεζα έχει περιθώρια ελιγμών αν το τμήμα της στη Βρετανία χάσει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε όλη την Ε.Ε., μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η UBS έχει ιδρύσει υποκατάστημα στη Φρανκφούρτη.
Credit Suisse
Ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιντζάν Θίαμ, δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως η τράπεζά του έχει προετοιμαστεί καταλλήλως για να αντεπεξέλθει στο Brexit και πως αυτό θα επηρεάσει μόνον το 15% με 20% των δραστηριοτήτων της.
Lloyd’s
Η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της Βρετανίας και η μοναδική βρετανική που δεν διαθέτει θυγατρική σε άλλη χώρα της Ε.Ε. αναμένεται να μεταφέρει την έδρα της στο Βερολίνο, ώστε να διασφαλίσει την πρόσβασή της στην Ε.Ε.
Goldman Sachs
Η αμερικανική τράπεζα σχεδιάζει να μεταφέρει 1.000 υπαλλήλους της από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, σκοπεύει να αρχίσει αυτή τη διαδικασία προτού συνάψει η Βρετανία συμφωνία με την Ε.Ε.
Morgan Stanley
Εχει εντοπίσει ποιες συγκεκριμένες θέσεις πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Σκοπεύει να μεταφέρει 1.000 υπαλλήλους της από τις πωλήσεις και τις συναλλαγές και από τους τομείς διαχείρισης κινδύνου και νομικούς συμβούλους. Ενδεχομένως θα μεταφέρει άμεσα 300 υπαλλήλους μετά το Brexit και αναζητεί ήδη κτιριακές εγκαταστάσεις σε Φρανκφούρτη και Δουβλίνο.
Citigroup
Εχει εντοπίσει τις ειδικότητες που πρέπει να μεταφερθούν εκτός Βρετανίας και υπολογίζει ότι πρόκειται για 100 υπαλλήλους της. Διαθέτει ήδη μεγάλη μονάδα στο Δουβλίνο. Ο διευθύνων σύμβουλός της έχει ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει τα σχέδιά της το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα επιλέξει σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μεταφέρει την επενδυτική της μονάδα.
JPMorgan 
Εκτιμά πως ίσως να αναγκαστεί να μεταφέρει 4.000 από τις 16.000 των υπαλλήλων της που βρίσκονται στη Βρετανία, αν η χώρα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Μιλώντας στο Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζέιμι Ντάιμον, παραδέχθηκε πως «θα χρειαστεί να μεταφέρουμε περισσότερους υπαλλήλους από όσους ελπίζαμε».
Bank of America
Τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό οι διάφορες δραστηριότητές της. Το Δουβλίνο είναι μάλλον η επιλογή της για μελλοντική βάση της εντός Ε.Ε. αλλά εξετάζει και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.