Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Οι δημοσκοπήσεις απομακρύνουν τις εκλογές


Από το Μυστήριο
Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό γύρω στο 15%. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο Μητσοτάκης υπερέχουν σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Είναι σαφές ότι η ΝΔ είναι το απόλυτο φαβορί, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Προφανέστατα και τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν προδικάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η διαφορά των δύο κομμάτων είναι τόσο μεγάλη που υπερβαίνει πια το τυχόν στατικό λάθος.
Η πολύ μεγάλη διαφορά οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:
1ον. Στην εκπληκτική για τα δεδομένα της εποχής συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ που ξεπερνά το 85%, και
2ον. Στην πλήρη απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (του Σεπτεμβρίου 2015), οι μισοί των οποίων δηλώνουν ότι δεν θα τον ξαναψηφίσουν, επιλέγοντας την αποχή (κυρίως) ή άλλα μικρά κόμματα.
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απευθείας στη ΝΔ δεν είναι ακόμη τόσο σημαντικές, αλλά θα αυξηθούν με τη δυναμική εκλογικής νίκης που θα αποκτήσει η ΝΔ όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές.
Με αυτά τα δεδομένα τυχόν απόφαση του κ. Τσίπρα για εκλογές άμεσα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία. Όχι μόνο το κλίμα είναι απολύτως αρνητικό, αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν διαθέτει κάποιο πειστικό επιχείρημα να πουλήσει - επικοινωνήσει στο εκλογικό κοινό.
Έτσι ακόμη και αν υιοθετήσει ο πρωθυπουργός τις εισηγήσεις και πάει σε εκλογές με την προοπτική να συγκρατήσει ένα ποσοστό πάνω από το 20% προκειμένου να μπορεί να σταθεί μετεκλογικά, είναι πολύ πιθανό τελικά να επικρατήσουν διαλυτικά φαινόμενα ενόψει της βέβαιης ήττας και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να κατεδαφιστούν.
Χώρια που η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να επιτύχει αυτοδυναμία, οπότε τα σενάρια περί "δεξιάς παρένθεσης", καθώς οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, να έχουν την τύχη των ανάλογων προγενέστερων σεναρίων περί "αριστερής παρένθεσης".
Τελευταίο, αλλά μάλλον το πιο σημαντικό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την εξουσία πάνω από 50 βουλευτές του θα χάσουν την βουλευτική αποζημίωση των 7-8.000 ευρώ και τα σχετικά προνόμια και θα επιστρέψουν στην παλιά μίζερη κατάσταση και τα καφενεία τους. Ομοίως, οι μερικές χιλιάδες που έχουν προσληφθεί ως γραμματείς, μετακλητοί, σύμβουλοι και λοιποί παρατρεχάμενοι θα χάσουν τα μεροκάματά τους και από τα 1.000-2.000 ευρώ και οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στα 0 ευρώ.
Όλοι αυτοί ασκούν τεράστια πίεση να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, εξαντλώντας ει δυνατόν την θητεία του, καθώς γνωρίζουν λίαν καλώς ότι δεν πρόκειται να γευθούν ξανά τα όποια καλούδια της εξουσίας.
Γι' αυτό είναι αποφασισμένοι οι μεν βουλευτές να τα ψηφίσουν όλα, οι δε να στηρίξουν μέχρι θανάτου τις κυβερνητικές επιλογές, όποιες και αν είναι αυτές.
Έτσι, όσο οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν βέβαιη νίκη της ΝΔ με ενδεχόμενη μάλιστα αυτοδυναμία, τόσο όλοι οι ανωτέρω θα προσπαθούν παντί τρόπω να σπρώχνουν τις εκλογές όσο το δυνατόν πιο μακρυά.
Και ο Αλέξης θα είναι κάπου στη μέση.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ