Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Άρθρο για την εκρηκτική η κατάσταση στα Σκόπια


Eκρηκτική η κατάσταση στα Σκόπια
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Ο δημοσιογράφος Μπόριαν Γιοβανόφσκι συνέτρωγε με συνάδελφό του στο εστιατόριο «Βοδενίτσα» στα Σκόπια, όταν κάποια στιγμή έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι ένα δεκάχρονο αγόρι.
«Προδότη, να σηκωθείς να φύγεις από τη Μακεδονία», του είπε σε έντονο ύφος και όταν εκείνος ψύχραιμος τον ρώτησε αν ξέρει τι θα πει προδότης, ο πιτσιρικάς τον έφτυσε και απομακρύνθηκε. Ο Γιοβανόφσκι, εργαζόμενος σήμερα στην ιντερνετική τηλεόραση «Teve Nova» και γνωστός στην ΠΓΔΜ για την αντίστασή του στην πολιτική φίμωσης των ΜΜΕ από το καθεστώς Γκρούεφσκι, έχει υποστεί κατά καιρούς και χειρότερα, και μάλιστα είναι από τους πρώτους στη λίστα των δημοσιογράφων που έχουν αποκλειστεί από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση δημόσια ή ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Τώρα, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο Μπόριαν πρέπει να προσέχει όταν κυκλοφορεί στους δρόμους.
Οι οπαδοί του εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν γίνει επιθετικοί απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους και ιδιαίτερα τούτες τις ώρες που διαδηλώνουν στους δρόμους υπέρ του ηγέτη τους. Σε καφέ της πόλης των Σκοπίων θαμώνες πέταξαν έξω Αλβανό βουλευτή του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, που διεκδικεί τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ, καθηγητής Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι, προπηλακίστηκε από «πατριώτες» στο πάρκινγκ του πανεπιστημίου.
Ο διχασμός στον πληθυσμό οξύνεται επικίνδυνα τροφοδοτούμενος από το κλίμα πολιτικής αντιπαλότητας, το οποίο προκαλεί η παρατεινόμενη αβεβαιότητα στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης και η απουσία προοπτικής άρσης του αδιεξόδου και ακουμπάει ευαίσθητες εθνοτικές ισορροπίες.
Στο Μοναστήρι άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ στο Μουσείο Αλβανικής Αλφαβήτου, προκαλώντας ζημιές, με τις αρχές να θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για έργο εθνικιστών, ενώ στην πόλη της Αχρίδας πετάχτηκαν φέιγ βολάν εμπρηστικού αντιαλβανικού περιεχομένου. Η χώρα εμφανίζεται... τριχοτομημένη, καθώς στο παραδοσιακό διεθνοτικό ρήγμα Αλβανών-Σλαβομακεδόνων, προστέθηκε και ο διχασμός του σλαβομακεδονικού στοιχείου σε «προδότες» και «πατριώτες», ο οποίος διατρέχει ταχύτατα την κοινωνία.
Στους δρόμους και στις πλατείες των μεγάλων πόλεων οι οπαδοί του Γκρούεφσκι διαδηλώνουν καθημερινά υπέρ της προσφυγής της χώρας σε νέες εκλογές –είχαν γίνει πρόωρες τον Δεκέμβριο–φιλοδοξώντας ότι θα τις κερδίσει, με λάβαρο τον άκρατο εθνικισμό και την κινδυνολογία, ο ηγέτης τους και ταυτόχρονα «διανέμουν» πιστοποιητικά πατριωτισμού. Η αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιβανόφ για συνταγματικό πραξικόπημα, αφού αρνείται να δώσει στον ηγέτη της Ζάεφ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μολονότι πληροί τις προϋποθέσεις, αποφεύγει να καλέσει τους δικούς της οπαδούς σε δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, φοβούμενη ότι αν σμίξουν στις πλατείες με εκείνους του Γκρούεφσκι θα γίνει σφαγή.
Από το Τέτοβο, ιστορική έδρα τους, οι Αλβανοί, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με τον Ζάεφ για τη συγκρότηση κυβέρνησης, προειδοποιούν για ανεπιθύμητες εξελίξεις εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθήσει να μη συμμορφώνεται με τις συνταγματικές επιταγές, ενώ ο πρόεδρος της (σχετικά μικρής) σερβικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, Ιβάν Στοϊλκόβιτς, τάχθηκε στο πλευρό του Γκρούεφσκι, δηλώνοντας, ευθυγραμμιζόμενος με τη Μόσχα, ότι «το ΝΑΤΟ από κοινού με τα απομεινάρια της κυβέρνησης Ομπάμα επιχειρούν με βία να αναδείξουν τον Ζόραν Ζάεβ και τους Αλβανούς εξτρεμιστές στην εξουσία, ώστε να προκαλέσουν αιματοχυσία στη χώρα και εμφύλιο πόλεμο, αλλά και ανοιχτή σύγκρουση με τους Σέρβους και τη Σερβία».
Οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες: ο Ζάεφ θέλει την εντολή για κυβέρνηση, την οποία παρά τις διεθνείς πιέσεις του αρνείται ο Ιβάνοφ με το επιχείρημα ότι θα παραδώσει τη χώρα στους Αλβανούς, ο Γκρούεφσκι επικροτεί –στην πραγματικότητα υπαγορεύει– τη στάση του προέδρου για να πάει σε νέες εκλογές. Και η διεθνής κοινότητα; Εχοντας αποτύχει (Μονγκερίνι) να συμβιβάσει τα πράγματα, σηκώνει τα χέρια.

(Στην φωτογραφία : Οπαδοί του Γκρούεφσκι διαδηλώνουν στους δρόμους)