Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Εύστοχος Αντ. Πανούτσος ότι οι κορμοράνοι δεν πετάνε στο Γουδή


Οι κορμοράνοι δεν πετάνε στο Γουδή
Του Αντώνη Πανούτσου
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
Σε προεκλογικές περιόδους οι υποσχέσεις για έργα που θα γίνουν πουλάνε περισσότερο από καταστάσεις που πρέπει να διορθωθούν.
Αν η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ήθελαν μια Αθήνα ασφαλή και βιώσιμη θα έστελναν μερικές διμοιρίες ΜΑΤ στα Εξάρχεια αντί να φωνάξουν τον Γιώργο Καμίνη για να του πουν ότι το project περνάει μέσα από την κατασκευή γηπέδου Παναθηναϊκού στο Γουδή. Με τις διαπραγματεύσεις όμως να έχουν βαλτώσει κάθε κίνηση είναι θεμιτή. Έτσι σε μία θεαματική κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε τορπιλίσει την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό εμφανίστηκε να προτείνει κατασκευή του στο Γουδή.
Η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό είναι αρκετά παλιά ιστορία. Από πλευράς εναλλακτικής αριστεράς είχε τορπιλιστεί από την μέρα που ανακοινώθηκε. Το 2002 όταν ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος  είχε πει «… είναι καιρός να αντιληφθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πως τα μέλη της δεν έχουν δικαίωμα να χαρίζουν την περιουσία του δημοσίου σε ιδιώτες και ότι η Πολιτεία δεν οφείλει τίποτα σε καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Αντίθετα την κοινωνία συμφέρει οι μεγάλοι σύλλογοι να αγωνίζονται στα στάδια που με έξοδα της Πολιτείας έχουν κατασκευαστεί ώστε η συντήρησή τους να μην βαραίνει αποκλειστικά τους έλληνες φορολογούμενους».
Όσο το γήπεδο πλησίαζε να γίνει πραγματικότητα τόσο ανακαλυπτόντουσαν λόγοι να μην γίνει. Το 2009, κίνηση 131 κατοίκων της περιοχής - από κάθε γωνιά της Αθήνας, μεταξύ των οποίων τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσαν ότι θα καταφύγουν στο ΣτΕ. Η παράταξη Ανοιχτή  Πόλη στον Δήμο της Αθήνας έπαιρνε θέση ενάντια στην κατασκευή του γηπέδου. Με διάφορες οικολογικές αντιρρήσεις μεταξύ των οποίων του Μανώλη Γλέζου ότι τον Φεβρουάριο κορμοράνοι αφήνουν τα αυγά τους στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Αντικαπιταλιστικοί κορμοράνοι αφού σε ομιλία στο Σπόρτιγκ ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι μπορεί να γίνει γήπεδο αλλά όχι το mall του Βωβού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε ότι το γήπεδο οικονομικά ήταν συνδεδεμένο με την ύπαρξη του mall και όπως αναμενόταν το project πήγε φούντο. Όλοι είχαν ζημιωθεί. Ο Δήμος Αθηναίων είχε αγοράσει μία έκταση που δεν ήξερε τι να την κάνει. Ο Βωβός είχε ρίξει τα μπετά για ένα mall που δεν θα γινόταν. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε στην Λεωφόρο, ένα γήπεδο που δεν κάλυπτε τις ανάγκες του. Οι κάτοικοι είχαν την αστυνομία να κλείνει τους δρόμους της περιοχής και να συγκρούεται με τους χούλιγκαν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα και τις εργατικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου έβρισκε πολιτιστικό μνημείο ήταν ικανοποιημένος ότι για μια ακόμα φορά δεν θα γινόταν τίποτα.  Μέχρι να βρεθεί στην κυβέρνηση. Και να ανακοινώνει σχεδιάζει την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή από Μέσα ιδιοκτησίας Μπόμπολα και τις αρχικές διαπραγματεύσεις  να γίνονται από τον Νίκο Παππά με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Δημήτρη Μπαλτάκο.
Στο Γουδή γήπεδο γίνεται από δύσκολα έως απίθανα. Το διδάσκει το παρελθόν. Δύο φορές ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κάνει γήπεδο στο Γουδή, την μία επί προεδρίας Γιώργου Βαρδινογιάννη. Τη δεύτερη στα τέλη του 2004 με πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Την δεύτερη φορά που η προσπάθεια ήταν σοβαρότερη, με τους οργανωμένους να φωνάζουν «Πάρτε το χαμπάρι και κάντε τουμπεκί, το γήπεδο του ΠΑΟ θα γίνει στο Γουδή» και να κάνουν πορείες στην Βουλή, οι Δήμοι το ξεκόψανε ότι υπάρχει περίπτωση κατασκευής γηπέδου. Και όπως τα χρήματα δεν έχουν οσμή οι δήμοι σε τέτοια θέματα δεν έχουν χρώμα.
Το διδάσκει το παρόν. Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδελφείας και μαχητής του κινήματος Γένοβα, Άρης Βασιλόπουλος να έχει μπλοκάρει το γήπεδο της ΑΕΚ τόσο εύκολα όσο προβλέπεται να το κολλήσει ο δήμαρχος Χολαργού και Παπάγου Ηλίας Αποστολόπουλος που ώρες μετά την είδηση έβγαλε ανακοίνωση «Είναι επίσης λυπηρό να εμπαίζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού, από τη στιγμή που ακόμα και αυτοί που προβάλουν τη συγκεκριμένη πρόταση γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικού πλαισίου και περιβαλλοντικών όρων, να κατασκευαστεί γήπεδο».
Το οποίο σε συνδυασμό με το non paper του Μαξίμου που έλεγε «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός να τεθεί σε δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και να συναντήσει την αποδοχή των εμπλεκόμενων φορέων» και σημαίνει ότι ο κάθε πονεμένος θα πει την γνώμη του το project μοιάζει φωτογραφικό. Μια φωτογραφία του Τσίπρα και τον Καμίνη να παίζουν τους πολιτικούς μηχανικούς σκυμμένοι πάνω από τα τοπογραφικά που μπορεί επάξια να μπει δίπλα στην φωτό του Νικήτα Κακλαμάνη που έκανε τον οδηγό εκσκαφέα ξεκινώντας τα έργα στον Βοτανικό.