Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Πολύ καλός Ν. Φιλιππίδης πόσο κοστίζει ένα προεκλογικό φυλλάδιο


Πόσο κοστίζει ένα προεκλογικό φυλλάδιο
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
«Κάθε ένα δισεκατομμύριο καταθέσεων που φεύγει χρειάζονται τρεις μήνες τουλάχιστον για να επιστρέψει, ενώ επιπλέον μειώνεται η δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν νέα δάνεια» υποστήριζε έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με αφορμή την νέα διαρροή καταθέσεων που προκαλεί η αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων στην οικονομία.

Η απόσυρση των καταθέσεων είναι μια επίπτωση από τις πολλές που επιβαρύνουν την οικονομία αυτό το διάστημα. Στην πραγματικότητα αυτές τις μέρες αθροίζεται το κόστος της εκκρεμότητας για την οικονομία τους τελευταίους έξι μήνες.
Σε αυτό το διάστημα η οικονομία γύρισε σε ύφεση. Η ανεργία αυξήθηκε εκ νέου. Προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν ακυρώθηκαν και άλλες σχέσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, προκειμένου να αμυνθούν οι επιχειρήσεις για το «γύρισμα» της οικονομίας.
Οι επενδύσεις ξένες και εγχώριες «πάγωσαν», μαζί και κάθε προμήθεια νέου μηχανήματος ή εκσυγχρονισμός ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η κατανάλωση μειώθηκε όπως και η παραγωγή, με επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές. Επιπλέον, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, επίσημα και «μαύρα», αυξήθηκαν εκ νέου στα 7 δις. ευρώ καθώς πάγωσε η αποπληρωμή τους από τις αρχές του έτους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που αναλογούν στις 130.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Ο ακριβής λογαριασμός μπορεί να μην φτάνει τα 100 και πλέον δισεκατομμύρια του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά θα μετρηθεί με ακρίβεια σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι ο μεγάλος λογαριασμός που θα προκύψει οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί ένα αφήγημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Το αφήγημα Τσίπρα, που γράφεται παράλληλα με τον λογαριασμό της «διαπραγμάτευσης» Τσίπρα, θα υπολείπεται σημαντικά της νέας ζημιάς που προκαλείται στην οικονομία.
Το αφήγημα μπορεί να περιλαμβάνει, πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 3,5% μετά το 2021, ίσως και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άντε και να μειωθεί ένας σημαντικός για τον ΣΥΡΙΖΑ φόρος, αλλά στον επίλογο το πρόβλημα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του παραμένει το ίδιο: έχουν χάσει κάθε έρεισμα εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών και κυρίως των αγορών. Για τους θεσμούς δεν υπάρχει πρόβλημα, τους καταγγέλλει και προχωράει. Το πρόβλημα θα το βρει μπροστά του με τις αγορές, καθώς χωρίς αυτές και την εμπιστοσύνη τους δεν πρόκειται να εξέλθει των μνημονίων σε 18 μήνες από τώρα..