Restart HELLAS
Από τον Ηλία Δημητρέλλο
(Πηγή : http://www.eboulevard.gr)
Τις προάλλες συνάντησα έναν συνάδελφό μου στον δρόμο. Μετά τα γνωστά τυπικά που λέγονται στις τυχαίες συναντήσεις, η συζήτηση οδηγήθηκε στο σημείο εκείνο που οδηγούνται όλες σχεδόν οι συζητήσεις (εξαιρουμένων των ποδοσφαιρικών) τα τελευταία χρόνια.
Στο σημείο της πλήρους απογοητεύσεως, όχι τόσο για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά για το γεγονός ότι εμείς, η χώρα όλη, έχουμε περιέλθει σε πλήρες τέλμα. Καμία αισιοδοξία, καμία διάθεση για παραγωγή και πρόοδο. Οι μυλόπετρες της φορομπηχτικής ισοπέδωσης και της κατάρρευσης του κράτους έχουν συνθλίψει τις υγιείς δυνάμεις, που δεν βρίσκουν λόγο πια να παράγουν, να δημιουργούν.
Η χώρα χρειάζεται ένα καινούργιο αφήγημα προόδου. Εμείς χρειαζόμαστε να βρούμε, να ανακαλύψουμε εν ανάγκη, μια νέα ελπίδα.
Πρώτιστο λοιπόν μέλημα πρέπει να είναι ο επανακαθορισμός του εθνικού σκοπού, του εθνικού οράματος των επόμενων δεκαετιών.
Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μεν στόχος, επ’ ουδενί όμως μπορεί να αποτελέσει εθνικό σκοπό. Η επάνοδος της οικονομίας στην ομαλότητα αποτελεί το μέσο για να χτιστεί ξανά η Ελλάδα. Όχι όμως τον αυτοσκοπό, αν επιτευχθεί με μη αναστρέψιμο κοινωνικό τίμημα. Οφείλουν να αντιληφθούν οι πάντες ότι εθνικός στόχος δεν μπορεί να είναι η αποπληρωμή των δανείων. Όσες και όποιες είναι οι πιέσεις των δανειστών για προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, το εθνικό συμφέρον πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα.
Έτσι, το μείζον ζήτημα είναι πώς θα οργανωθούμε και θα καταφέρουμε να ξαναστήσουμε τη χώρα όρθια. Δύσκολο εγχείρημα δεδομένου του εν εξελίξει διχασμού που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Είναι όμως ανάγκη να σχεδιάσουμε πώς θα πετύχουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα και όραμα στους Έλληνες για μια πραγματικά νέα Ελλάδα. Ξαναφέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη μας.
Έχοντας φθάσει στο σημείο μηδέν, το εθνικό συμφέρον απαιτεί την άμεση λήψη δέσμης μέτρων αναζωογόνησης της οικονομίας. Για να τεθούν οι προϋποθέσεις να αρχίσει να παράγεται ξανά πλούτος, προκειμένου να δημιουργούνται ευκαιρίες για τα ελληνόπουλα να εργαστούν εδώ, προσφέροντας στην Ελλάδα και στους εαυτούς τους, και να μην αναγκάζονται κατά δεκάδες χιλιάδες να ξενιτεύονται.
Απαιτείται λοιπόν να δουλέψουμε και να επεξεργαστούμε ιδέες και λύσεις πώς θα ενισχυθούν οι νέοι επιχειρηματίες ώστε να δραστηριοποιούνται και να ευημερούν χωρίς την – οικονομική – συνδρομή του κράτους – «πατερούλη». Απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία ενός μικρότερου, ευέλικτου, σύγχρονου κράτους, το οποίο δεν απομυζά τις οικονομίες μας για να συντηρηθεί, αλλά θα λειτουργεί με μόνο μέλημα να υπηρετεί τον πολίτη.
Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης, με σχολεία και πανεπιστήμια που θα προσφέρουν γνώσεις και κυρίως παιδεία στα παιδιά μας, θα δημιουργήσουμε τους αυριανούς καλύτερους πολίτες.
Θέτοντας ως ύψιστο μέλημα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και οργανώνοντας ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας, δίδουμε το μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τις κρατικές δομές.
Καθιστώντας τις πόλεις μας περισσότερο φιλικές και αποκτώντας συνείδηση πολίτη, θα δούμε να βελτιώνεται επιτέλους η ποιότητα ζωής μας.
Λίαν σημαντικό θα είναι να στήσουμε επιτέλους γέφυρες ουσιώδους επικοινωνίας με εκείνους τους ομογενείς ανά τον κόσμο, που ενώ θέλουν να συνδράμουν, το ελληνικό κράτος «φροντίζει» παντί τρόπω να τους αποθαρρύνει.
Και το κυριότερο, τουλάχιστον για εμένα. Να φροντίσουμε πώς θα διαπαιδαγωγηθούν οι νέες γενιές των Ελλήνων προκειμένου κατ’ αρχήν να αγαπήσουν ξανά την Ελλάδα και την ιστορία της, κατόπιν δε να προετοιμαστούν ηθικά και πνευματικά, ώστε να αναλάβουν τα ηνία της και να την καταστήσουν ξανά ηγήτορα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Θα απαιτηθούν φυσικά πολλά χρόνια ακόμη για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η λαίλαπα αυτών των ετών. Είναι όμως καιρός να συνεννοηθούμε τουλάχιστον για τα βασικά, προκειμένου να οργανώσουμε τις βάσεις για την ανοικοδόμηση της ελληνικής κοινωνίας. Θα χρειαστεί χρόνος πολύς, σε βάθος δύο γενεών ενδεχομένως για να ευοδωθούν οι προσπάθειες, αλλά το οφείλουμε πρώτιστα στα παιδιά μας και μετά στους εαυτούς μας. Αναγκαία φυσικά προϋπόθεση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Χρειάζεται σχέδιο, όραμα, ανθρώπους και κυρίως να ξαναβρούμε μια νέα Μεγάλη Ιδέα για μια Ελλάδα ισχυρή παντού. Με πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή, φρέσκες και καινοτόμες ιδέες και κυρίως εθνικό φρόνημα να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα.
Δύσκολο; Μπορεί.
Ακατόρθωτο; Ενδεχομένως.
Μονόδρομος; Ναι.