Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Άρθρο του Ν. Φιλιππίδη για τα Brussels Group και τον ανησυχητικό κ. Όβερτβελτ


Τα Brussels Group και ο... ανησυχητικός κ. Όβερτβελτ
Του Νίκου Φιλιππίδη
Δύο χρόνια μετά το ίδιο σκηνικό. Ήταν 11 Μαρτίου του 2015 όταν ξεκίνησαν τα Brussels Group (ως μετονομασία της τρόικας), το απίστευτο «τσίρκο» δήθεν διαπραγμάτευσης που είχε στηθεί στην βελγική πρωτεύουσα με πρωταγωνιστές τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του Νίκο Θεοχαράκη, Έλενα Παναρίτη και βέβαια τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ως μοναδικό σύνδεσμο με την νέα ομάδα που ξεκινάει από σήμερα τα Brussels Group.
Στο ίδιο μάλλον κτίριο, «Charlemagne», όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής θα βρουν όπως τότε τον επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, με κατά πολύ χειρότερους όρους. Χωρίς την ομάδα των υπηρεσιακών στελεχών των υπουργείων τους, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς σχέδιο, θα προσπαθήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πείσουν τους θεσμούς ότι είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν την καταρχήν συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία φυσικά δεν προέβλεπε όσα επικοινώνησε η κυβέρνηση με το non paper της ίδια μέρας.
Το έβλεπες χτες στα βλέμματα, τόσο του εκφραστικού Ντάισελμπλουμ και του συγκαταβατικού Μοσχοβισί όσο και του συνήθως ανέκφραστου Ρέγκλινγκ. Η προειδοποίηση ήταν σαφής: «Προκειμένου να κλείσει η συνολική συμφωνία δεν λογαριάζουμε τίποτα, ακόμα και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι». Ούτε μια λέξη δεν βρήκαν να πουν και για τα περίφημα αντίμετρα, τα οποία σχεδόν τα έχει θέσει επικοινωνιακά ήδη σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ενώ με τον πλέον εμφατικό τρόπο τόνισαν την κοινή στάση όλων των θεσμών σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Τα περιθώρια στένεψαν. Ο περιχαρής τελευταία Αλέξης Τσίπρας πιθανώς να χάσει το χαμόγελό του, όταν μάθει ότι ο λογαριασμός μεγαλώνει..
Θυμηθείτε από χτες, την πιο ανησυχητική δήλωση, η οποία ανήκει στον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Γιόχαν Όβερτβελτ, «αυτό που είναι κάπως ανησυχητικό είναι η εξέλιξη στην ελληνική οικονομία στο τελευταίο 3μηνο του 2016 όπου αντί για σημαντική ανάπτυξη είδαμε ξαφνική ύφεση. Χρειαζόμαστε εξηγήσεις για τα ζητήματα αυτά». Ο Βέλγος ήξερε την εξέλιξη στο ελληνικό ΑΕΠ και την αξιολογούσε με τρόπο προφανή, όπως κάθε οικονομολόγος παγκοσμίως. Προφανώς, δεν είχε διαβάσει το non paper του Μαξίμου...