Σε σημείο καμπής το Ουκρανικό για Πούτιν
BLOOMBERG, REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Καθώς οι μάχες στην Ουκρανία φθάνουν σε σημείο καμπής, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πρέπει να αποφασίσει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να πάει προκειμένου να υπερασπιστεί τη φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Οι εναλλακτικές του κυμαίνονται από μία εισβολή, υπό τον μανδύα ειρηνευτικής αποστολής, ώς την εγκατάλειψη των ανταρτών ώστε να αποφύγει νέες κυρώσεις.
«Ο Πούτιν έχει μια πολύ δύσκολη επιλογή» είπε η κοινωνιολόγος Ολγα Χριστανόφσκαγια, που μελετά τη ρωσική ελίτ. «Πρέπει να προστατέψει τη θέση του στη Ρωσία. Πρέπει να δείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους του».
Οι ουκρανικές δυνάμεις δηλώνουν ότι επανέκτησαν πάνω από τα μισά εδάφη που είχαν περιέλθει στον έλεγχο των ανταρτών. Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι χωρίς στήριξη από τη Ρωσία, οι αντάρτες δεν θα αντέξουν πάνω από έναν-δύο μήνες. Ακόμη και χωρίς να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, η Ρωσία μπορεί να κρατήσει ζωντανή την εξέγερση στέλνοντας όπλα στους αντάρτες, τώρα που μετακόμισαν στις πόλεις, απ’ όπου είναι δυσκολότερο να εκδιωχθούν.
«Ο ουκρανικός στρατός πρέπει τώρα να μάθει να πολεμάει σε αστικές περιοχές και αυτό σημαίνει πολλές απώλειες» είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Αντόν Λαβρόφ. «Οι πόλεις μπορούν να καταληφθούν μόνο με το πεζικό, αφού εκεί το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα είναι σχεδόν άχρηστα. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο του ουκρανικού στρατού, ότι δεν έχει εκπαιδευμένο πεζικό, ενώ αντίθετα οι αντάρτες έχουν πολλούς έμπειρους μαχητές».
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες» είπε ο αναλυτής Κρις Γουίφερ. «Το Κρεμλίνο μπορεί να υποστηρίξει εμφανώς τους αυτονομιστές, κάτι που θα φέρει περισσότερες κυρώσεις και θα έχει άμεση επίδραση στην οικονομία».
Ομως όσα οικονομικά προβλήματα και αν προξενούν οι κυρώσεις, δεν αλλάζουν τους χειρισμούς του Πούτιν. «Οι κυρώσεις είναι εντελώς αναποτελεσματικές, απολύτως αποτυχημένες ως πολιτική που θα παρακινούσε τους Ρώσους να κάνουν αυτό που θέλουμε» είπε ο πρόεδρος του Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ.
Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, στέλνοντας όπλα και μαχητές στην περιοχή όσο χρειάζεται για να βοηθήσει τους αντάρτες. «Ο Πούτιν έχει Σχέδιο Β» είπε, αναφερόμενος στην επιλογή της εισβολής, αν οι αντάρτες κινδυνεύουν να χάσουν. «Είναι προετοιμασμένος να πάει στο Σχέδιο Β αν χρειαστεί. Γι’ αυτό και η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη».
Το Eurasia Group εκτιμά τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο 35% για το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία, στη γύρω περιοχή βρίσκονται 45.000 Ρώσοι στρατιώτες, 160 τεθωρακισμένα, 1.360 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 192 αεροπλάνα και 137 στρατιωτικά ελικόπτερα, καθώς και πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών.
Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν, περίπου οι μισοί από τους 465.000 κατοίκους του κατειλημμένου από τους αντάρτες Λουχάνσκ έχουν φύγει. Συνολικά 3,9 εκατομμύρια από τα 46 εκατομμύρια κατοίκους της Ουκρανίας ζουν σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τις συγκρούσεις, περιλαμβανομένου και του 1 εκατομμυρίου κατοίκων που είχε το Ντονέτσκ πριν από τον πόλεμο.
Κατακραυγή
Ο Πούτιν, που είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει στο 87% μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατακραυγή αν δεν υπερασπιστεί το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είπε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μαρκόφ. «Δεν έχει νόημα να δείξει η Ρωσία αυτοσυγκράτηση, γιατί θα μας καταδικάσουν έτσι κι αλλιώς» είπε ο Μαρκόφ. «Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν θέλουν ειρηνική λύση στην Ουκρανία και ποντάρουν σε μία στρατιωτική νίκη του Κιέβου».
Η κοινωνιολόγος Χριστανόφσκαγια είπε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εγκαταλείψει αθόρυβα τους αντάρτες και να αναζητήσει άλλες μεθόδους διατήρησης της επιρροής του στην Ουκρανία, όπως θα ήταν το να παρατείνει το ισχύον εμπάργκο πώλησης ρωσικού αερίου στην Ουκρανία και τον χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται «απολύτως αποφασισμένος» να παραμείνει αμετακίνητος.
Τριετή άδεια παραμονής στον Σνόουντεν
«Τώρα είναι η στιγμή να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων τις σχέσεις μας με τη Ρωσία του Πούτιν». Η προτροπή του γερουσιαστή ΜακΚέιν για σκληρή στάση των ΗΠΑ έναντι της Μόσχας εκφράστηκε λίγους μήνες πριν ξεσηκωθούν οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση διαδηλωτές στην Ουκρανία και είχε ως αφορμή ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την Ουάσιγκτον: τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Εντουαρντ Σνόουντεν για τις σαρωτικές παρακολουθήσεις από τη ΝSA.
Αντί οι αμερικανικές πιέσεις να οδηγήσουν τη Μόσχα να εκδώσει τον Σνόουντεν, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος επί 39 ημέρες στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Μόσχα χορήγησε προσωρινό άσυλο ενός έτους στον Σνόουντεν, κωφεύοντας στις αμερικανικές διαμαρτυρίες, οι οποίες εκφράστηκαν και με τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ενα χρόνο αργότερα, υπό το κράτος πολύ ισχυρότερων δυτικών πιέσεων με στόχο την πλήρη απόσπαση της Ουκρανίας από τη ρωσική επιρροή, η Μόσχα κλήθηκε να αποφασίσει εκ νέου για την τύχη του Σνόουντεν. Ο 31χρονος Αμερικανός, που μετέχει από τη Μόσχα στις διεθνείς συζητήσεις για τη διασφάλιση του ιδιωτικού ηλεκτρονικού απορρήτου, έλαβε όχι πια άσυλο αλλά τριετή άδεια παραμονής στη Ρωσία, κάτι που του επιτρέπει και να ταξιδεύει έξω από τη χώρα - αν νιώθει αρκετά ασφαλής για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ανατόλι Κουτσερένα, ο Σνόουντεν εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας και μαθαίνει ρωσικά, ενώ έχει προσλάβει ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας για παν ενδεχόμενο.
(Στην φωτογραφία : Ο Πούτιν, που είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει στο 87% μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατακραυγή αν δεν υπερασπιστεί το Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ είπε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μαρκόφ)