Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Voting for Brexit


Από τον G-G
Θα διαβάσουμε εμβριθείς αναλύσεις για το ‪#‎brexit‬, αλλά νομίζω ότι 2 κατηγορίες ανθρώπων στρέφονται γενικά κατά της ΕΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στη Μ. Βρετανία:

1. Ξενοφοβικοί φασίστες
2. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα
1η κατηγορία: Μην ξεχνάμε πως βιώνουμε τη μεγαλύτερη σύμμιξη πολιτισμών στην Ιστορία. Τεχνολογικά και ρεαλιστικά έχει γίνει πανεύκολη η άμεση εγκατάσταση ανθρώπων σε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό δεν χωνεύεται εύκολα αν δεν έχεις το κατάλληλο μορφωτικό υπόβαθρο. Και εκεί που στα 80's οι ξενοφοβικοί ρατσιστές ήταν ένα περιθωριακό λογοτεχνικό στερότυπο κάποιων ξυρισμένων μαυροντυμένων που πίνουν μπύρες από κουτάκια και γαβγίζουν κατά των ξένων, έχουν γίνει πλέον established πανευρωπαϊκό trend.
Μην ξεχνάμε τι πήγε να γίνει πριν λίγες μέρες στην Αυστρία, αλλά κυρίως μην ξεχνάμε τι γίνεται εδώ και 6 χρόνια στην πόρτα μας, με το νεοναζιστικό μόρφωμα. Ανέκαθεν υπήρχαν ξενοφοβικοί ρατσιστές. Όταν όμως έχεις τον ξένο στον κάτω όροφο, εκδηλώνεις την ξενοφοβία σου από το ασυνείδητο στην καθημερινότητα.
2η κατηγορία: Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αισθάνονται ΔΙΚΑΙΩΣ ότι είναι παρίες της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Τόσο η επικοινωνιακή όσο και η ουσιαστική διαχείριση από πλευράς ευρωπαίων τεχνοκρατών όλων των ζητημάτων της ΕΕ δείχνει να αφορά ένα κλειστό ελιτίστικο club και όχι τους πολίτες. Οι πολίτες που είναι άνεργοι ή σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση εκλαμβάνουν τις συμπεριφορές αυτές ως εχθρικές για αυτούς και με την ψήφο τους θέλουν να τις τιμωρήσουν.
Όταν ακόμα και σε ένα δογματικό φεντεραλιστή σαν εμένα δημιουργούν αποστροφή τέτοιες συμπεριφορές, καταλαβαίνω απόλυτα τον τρόπο σκέψης αυτής της κατηγορίας. Αν δεν θέλουμε σαν Ευρώπη να πισωγυρίσουμε 200 χρόνια με 150 κράτη που θα κάνουν πόλεμο μεταξύ τους πρέπει αυτά να διορθωθούν και να γίνουν τα όργανα της ΕΕ πιο ανοιχτά στους πολίτες...
GG