Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Άρθρο για τις συμμορίες των Ελλήνων παγωτατζήδων της Νέας Υόρκης


Οι συμμορίες (των ελλήνων παγωτατζήδων) της Νέας Υόρκης
Protagon Team
(Πηγή : http://www.protagon.gr/t)
Εδώ και περίπου τρία χρόνια, έχει αρχίσει μια έντονη κόντρα στους δρόμους της πόλης, ανάμεσα στους ελληνικής καταγωγής παγωτατζήδες του Mister Softee και του νεοσύστατου δικτύου New York Ice Cream. Και οι διενέξεις τους δεν μένουν πάντοτε στα λόγια…

«Ο παγωτατζήηης…», «Στο ξυλάκι το ‘χω», «Μια πεντάρα το χωνάκι, κρύο σαν το πεπονάκι» και άλλα τέτοια εμπνευσμένα και ανάλαφρα φώναζαν οι παγωτατζήδες στις αθηναϊκές γειτονιές μερικές δεκαετίες πίσω και ύστερα από λίγο εμφανιζόταν η ασπροφορεμένη φιγούρα με την ποδιά και το καπελάκι. Σήμερα μπορεί να έφυγαν τα τροχήλατα καρότσια από τους δρόμους, όμως ένα χωνάκι στο χέρι και ρέμπελο περπάτημα στην πόλη παραμένει ο ορισμός της καλοκαιρινής ανεμελιάς. Οχι δυστυχώς στη Νέα Υόρκη, εκεί τα πράγματα είναι πιο ζόρικα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει ξεκινήσει ένας ακήρυχτος πόλεμος στους δρόμους της πόλης, ανάμεσα στους παγωτατζήδες του Mister Softee – εκείνα τα ιστορικά λευκά-μπλε φορτηγάκια με παγωτά και λιχουδιές, που βρίσκονται στους δρόμους της μητρόπολης από το 1956 – και του νεοσύστατου δικτύου New York Ice cream. Συχνά οι οδηγοί της δεύτερης μπράντας παρενοχλούν τους πρώτους και οι διενέξεις τους δεν μένουν πάντοτε στα λόγια…
Ο Πίτερ Μπουζιώτης, ελληνικής καταγωγής διευθυντής του παραρτήματος της Mister Softee στο Μπρονξ, δήλωσε στην εφημερίδα πως, αν κάποιος από τους οδηγούς του προσπαθήσει να στήσει πόστο στο πολυσύχναστο Μανχάταν, τον περικυκλώνουν τα φορτηγά του New York Ice Cream, διαπληκτίζονται και ξεκινούν χτυπώντας τα παράθυρα του οχήματος.

13220535904_96268fb111_b
Τα λευκά-μπλε φορτηγάκια, με παγωτά και λιχουδιές, βρίσκονται στους δρόμους της μητρόπολης από το 1956 (crackheadjesus@Flickr)

Αρχή της διαμάχης το 2013, όταν ένας από τους οδηγούς της Mister Softee, ο Δημήτριος Τσίρκος, επίσης ελληνικής καταγωγής, αυτομόλησε και έστησε ένα νέο δίκτυο από παγωτατζίδικα, που ονόμασε… Master Softee! Η Mister Softee, λόγω της πρόδηλης ομοιότητας στην ονομασία, τον μήνυσε και έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει τον λογότυπό του σε New York Ice Cream. Σε αντίθεση με την εταιρεία Softee, τα φορτηγά της νεοσύστατης New York Ice Cream ανήκουν το καθένα στον οδηγό του.
Οι οδηγοί της Mister Softee συχνά στο παρελθόν αντιμετώπισαν τέτοιου τύπου μπελάδες και έπρεπε να υπερασπιστούν τη θέση τους στον δρόμο. Πλέον, όμως, οι ιθύνοντες τους συμβουλεύουν να μην εμπλέκονται σε αψιμαχίες. «Θα θέλαμε να δούμε κι άλλους να εξασφαλίζουν ένα πόστο στο κέντρο της πόλης. Πιστεύουμε πως η περιοχή πρέπει να είναι ανοιχτή για τον καθένα και θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαίες πωλήσεις. Μα το πρόβλημα είναι πως πλέον ο κόσμος φοβάται ως και για την ασφάλειά του», τονίζει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Τούτη η… παγωτένια έριδα δεν είναι πρόσφατη. Εδώ και δεκαετίες το εμπόριο παγωτού στη Νέα  Υόρκη παίζεται με όρους πολέμου. Το 1969 ένας οδηγός της Mister Softee απήχθη από ανταγωνιστές του και στη συνέχεια ανατίναξαν το φορτηγό που οδηγούσε. Το 2004, ένα ζευγάρι παγωτατζήδων, περίπου 60 ετών, έπεσαν σε ενέδρα επίσης ανταγωνιστών τους, που τους ξυλοκόπησαν αγρίως με γαλλικό κλειδί.
Δυστυχώς αρκετά συχνά, μέρος της δουλειάς των αντιπροσώπων της Mister Softee είναι να υπερασπίζονται και τη σωματική τους ακεραιότητα, εκτός από το φορτηγό και το εμπόρευμα. «Σε κάθε όχημα υπάρχει ένα ρόπαλο», αναφέρει στους Times κάποιος από τους οδηγούς.

(Στην φωτογραφία : Το φορτηγό της Mister Softee στη Γιούνιον Σκουέαρ, Νέα Υόρκη, JoelZimmer@Flickr)