Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Άρθρο του Σ. Καλεντερίδη για το μαύρο πολιτικό χρήμα του Ερντογάν


Είναι πολλά τα λεφτά (τελικά) Ταγίπ…
Σάββας Καλεντερίδης
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr)
Το έχουμε ξαναγράψει. Ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του είναι πανίσχυρος, αφού έχει καταφέρει να ελέγξει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών, τη δικαστική εξουσία, την οικονομική ζωή και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο μοναδικός ανταγωνιστής του Ταγίπ στο ζήτημα της διαχείρισης της εξουσίας, ο ιμάμης Γκιουλέν, που όντως διέθετε ένα πανίσχυρο σύστημα ελέγχου της εξουσίας την οποία συνδιαχειριζόταν μαζί με το AKP και τον Ερντογάν, βρίσκεται στο στόχαστρο κι έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, αφού τα δίκτυά του είναι στην κυριολεξία συγκοινωνούντα δοχεία.
Φυσικά αναρωτιέται κανείς από πού αντλεί τη δύναμή του ο Ταγίπ, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, που είναι ο απόλυτος έλεγχος της εξουσίας σε μια χώρα σαν την Τουρκία, με τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
Και το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν υπολογίσει κανείς ότι ο Ερντογάν, εκτός από τους εσωτερικούς του αντιπάλους, συγκρούστηκε και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ!
Πέρα από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας διαθέτει χαρίσματα που τον καθιστούν έναν αξιοπρόσεκτο ηγέτη, υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας. Το  .
Ο Ερντογάν φρόντισε να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που για δεκαετίες τροφοδοτούσαν με χρήμα τις δομές του βαθέος κράτους της Τουρκίας, το οποίο τους παρείχε ανάλογη στήριξη σε όλους τους τομείς. Τώρα τη στήριξη αυτήν στους επιχειρηματίες την προσφέρει το σύστημα εξουσίας Ερντογάν, με το αζημίωτο φυσικά.
Επίσης, ο Ερντογάν φρόντισε να δημιουργήσει τους δικούς του επιχειρηματικούς ομίλους, με άτομα του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας κι ένα δικό του ισχυρό χαρτοφυλάκιο, με εταιρείες στο χώρο της ενέργειας, της εμπορικής ναυτιλίας, των κατασκευών, της υψηλής τεχνολογίας και της αμυντικής βιομηχανίας!
Όμως, εκτός από το ντόπιο χρήμα, το προσωπικό και οικογενειακό θησαυροφυλάκιο του Ερντογάν ενισχύθηκε και από πόρους που εισέρρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν από το εξωτερικό.
Βασικός παράγοντας στον τομέα αυτό είναι το Αζερμπαϊτζάν και οι «δουλειές» που κάνει ο «Όμιλος Ερντογάν» με Αζέρους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τα πετρελαιοειδή και την εμπορική ναυτιλία. Τη δουλειά αυτή την επιβλέπει ο υιός Ερντογάν, που ζει μόνιμα στην Ιταλία υπό την προστασία του ιταλικού κράτους, στο πλαίσιο παλαιότερων συμφωνιών Ερντογάν-Μπερλουσκόνι.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι «δουλειές» που κάνει ο Ερντογάν με το Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ). Εκεί οι Κούρδοι, ελλείψει άλλου δρόμου, πέραν του αγωγού Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ και της συνοριακής πύλης Χαμπούρ, από την οποία διέρχονται κατά χιλιάδες τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν κουρδικό πετρέλαιο στον κόλπο των Αδάνων, πληρώνουν πολύ ακριβά «διόδια» στον ίδιο τον Ερντογάν για να διακινούν το πετρέλαιό τους στις διεθνείς αγορές, τα έσοδα από το οποίο είναι η μοναδική πηγή «ζωής» για το αυτόνομο κράτος τους.
Από την ίδια πύλη περνούν και τα βυτιοφόρα με το πετρέλαιο των τρομοκρατών τζιχαντιστών του ΙΚ, το οποίο εμπορεύεται και πάλι το Erdogan Holding…
Υπάρχουν και άλλες πηγές που φουσκώνουν μέρα με τη μέρα το θησαυροφυλάκιο της οικογένειας – όπως τα αραβικά λεφτά που βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία, με το αζημίωτο και πάλι, όπως και τα χρήματα που εισέρρευσαν στις τουρκικές τράπεζες και στις τσέπες της οικογένειας όσο διαρκούσε το εμπάργκο στο Ιράν, υπόθεση στην οποία θα αναφερθούμε στο άρθρο μας της Κυριακής, για την οποία αγωνιά ο Ερντογάν!
Όσο για το πόσα λεφτά διαθέτει η… οικογένεια, το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα δέκα δισ...
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, να αναφέρουμε ότι μόνο για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, τις οποίες προκάλεσε πραξικοπηματικά ο ίδιος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου και το 13,12% του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών με τους 80 βουλευτές που του έκλεισαν το δρόμο για την απόλυτη εξουσία, ξόδεψε ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία πάνω από δύο δισ. δολάρια προσωπικά λεφτά!
Όμως σε όλη αυτή την υπόθεση υπάρχει ένα πρόσωπο που προκαλεί τρόμο στον Ταγίπ και ακούει στο όνομα Ριζά Σαράφ, στο οποίο θα αναφερθούμε την Κυριακή.
Μέχρι τότε, κλείνουμε το άρθρο παραφράζοντας…
Είναι πολλά τα λεφτά Ταγίπ!

http://www.dimokratianews.gr/content/63893/einai-polla-telika-ta-lefta-tagip
http://www.pontos-news.gr/article/151611/einai-polla-ta-lefta-tagip