Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Δικαιοσύνη: Ελλάδα vs ΗΠΑ


Από τον G-G
Με τη νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχω δικάσει υποθέσεις μου 8-10 φορές. Έχω σχηματίσει άποψη - στα πλαίσια της δικής μου αντιληπτικής ικανότητας και κατάρτισης - για την επιστημονική της επάρκεια. Δεν είναι σκοπός του ποστ αυτός όμως.
Αυτό που με εντυπωσίαζε ήταν η ιδιαίτερα σκληρή της στάση στις προτάσεις της επί των ποινών (όχι επί της ενοχής, άλλο, διακριτό θέμα αυτό). Γενικώς στους κύκλους των ποινικολόγων - ή ποινικολογούντων όπως έλεγε και ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος - τη συνοδεύει η φήμη της σκληρούς Εισαγγελέως.
Σήμερα η κ. Δημητρίου έγινε Εισαγγελέας του ΑΠ μετά από κυβερνητική επιλογή. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποτέ με σαφή τρόπο με ποια ακριβώς κριτήρια γίνονται οι επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αρχαιότητα, επιστημονική επάρκεια, ήθος, κοινωνική προσαρμοστικότητα, ιδεολογικές και κοινωνικές απόψεις, όλα αυτά μαζί, ή πώς αξιολογείται έκαστο.
Στη δικό μου αξιακό κώδικα τεκμαίρεται ότι κάποιος που δεν είναι επιεικής στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι και συντηρητικός στις απόψεις του.
Η σκέψη μου πάει αυτομάτως στο σύστημα επιλογής των Ανώτατων Δικαστών στις ΗΠΑ. Το ξέρετε ότι εκεί οι δικαστές έχουν σαφή κοινωνική και ιδεολογική τοποθέτηση, θεωρούνται ξεκάθαρα - και μάλιστα και οι ίδιοι το αποδέχονται - ως liberals ή conservatives? Αυτό γίνεται γιατί στις ΗΠΑ αποδέχονται ότι η Δικαιοσύνη είναι δυναμική και όχι στατική και πως οι αποφάσεις της που καθορίζουν το πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων - γάμοι ομοφύλων, οπλοκατοχή, αμβλώσεις, μετανάστευση - πρέπει να συνάδουν με το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της εκάστοτε Administration. Δηλ. ο Obama που είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ και υπέρ των γάμων των ομοφύλων πχ έχει το δικαίωμα να επιλέξει ένα δικαστή για το Supreme Court που είναι liberal και που πιστεύει ότι θα νομιμοποιήσει τους γάμους των ομοφύλων. Είναι μεγάλο debate αν αυτό είναι σωστό, αν επηρεάζεται έτσι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κλπ. Σίγουρα όμως είναι εντελώς ξεκάθαρα και διαφανή τα κριτήρια επιλογής των Δικαστών. Εδώ όμως όχι. Τι είναι αυτό που ώθησε την (αριστερή) ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ορίσει την κ. Δημητρίου Εισαγγελέα του ΑΠ;
Υ.Γ. Η συγκεκριμένη Εισαγγελέας είχε οριστεί στην υπόθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην πιο σοβαρή υπόθεση που της ανατέθηκε. Πρότεινε ενοχή του κατά το κατηγορητήριο, πρόταση που αν γινόταν αποδεκτή από το Δικαστήριο θα τον οδηγούσε στη φυλακή με ισόβια κάθειρξη και μάλιστα χωρίς δικαίωμα έφεσης. Το Δικαστήριο του επέβαλε φυλάκιση 1 έτους με αναστολή, αγνοώντας την πρότασή της. Αξιολογήθηκε δηλαδή από τους συναδέλφους της δικαστές εμμέσως. Λίγους μήνες μετά τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Εισαγγελέας του ΑΠ. Περίεργες συμπτώσεις.
G-G