Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Άρθρο ότι ακόμη και η CIA φοβάται τον Τραμπ


Ακόμη και η CIA φοβάται τον Τραμπ
Αθανάσιος Έλλις
Δεν εκπλήσσει η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στο μακελειό του Ορλάντο. Συνεχάρη τον εαυτό του γιατί το είχε προβλέψει και μας είχε προειδοποιήσει, και επανέλαβε τις θέσεις του για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στην Αμερική. Βέβαια, η τοποθέτηση αυτή αγνοεί μια μικρή λεπτομέρεια. Οτι ο τρομοκράτης του Ορλάντο δεν γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, αλλά στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Οπως και τόσοι τζιχαντιστές που έχουν γεννηθεί σε ελεύθερες δυτικές δημοκρατίες και είτε σπεύδουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη Μέση Ανατολή είτε δρουν στο εσωτερικό των χωρών τους.
Η πρόταση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους «στρέφει τους Αμερικανούς ενάντια στους Αμερικανούς», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας: «Αυτό είναι που θέλουν οι τρομοκράτες». Και υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ανάγκη τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ και την παθολογική του τάση να συγχαίρει τον εαυτό του».
Δεν είναι μόνον η Χίλαρι Κλίντον που ανησυχεί για το πώς θα κινηθεί ο Τραμπ στον σημερινό σύνθετο και επικίνδυνο κόσμο. Ο αντικειμενικός παρατηρητής καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι λόγω του θερμόαιμου χαρακτήρα του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι μάλλον ακατάλληλος να διατελέσει πρόεδρος. Η δουλειά του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων –όπως αυτόματα καθίσταται ο εκάστοτε πρόεδρος– «απαιτεί ψύχραιμη, συγκροτημένη και αξιοπρεπή αντίδραση» στην αντιμετώπιση προβλημάτων και τη διαχείριση κρίσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες φωνές εκπέμπουν έντονο προβληματισμό για την προοπτική αναρρίχησης του εκκεντρικού μεγιστάνα στην ηγεσία της ισχυρότερης χώρας του κόσμου. Μέχρι τώρα είχαμε το περισσότερο προοδευτικό και ανεκτικό κομμάτι της κοινωνίας, να τρέμει στη σκέψη μιας προεδρίας Τραμπ. Σε αυτούς προστίθενται σταδιακά και σοβαροί συντηρητικοί πολίτες. Η υποστήριξή τους στο μικρό κράτος και στην ελευθερία της αγοράς, η έμφαση που δίνουν στην οικογένεια ή η αγάπη τους για την πατρίδα δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από μισαλλοδοξία, ελαφρότητα και άγνοια.
Και φθάνουμε στη νέα κατηγορία, που βλέπει με έντονη ανησυχία την περίπτωση Τραμπ. Είναι τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής. Ναι, των μυστικών υπηρεσιών. Στελέχη τους διαρρέουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα χειρισθεί ο Τραμπ ευαίσθητες καταστάσεις. Η ανησυχία τους δεν φθάνει μέχρι το ενδεχόμενο εκλογής του στην προεδρία. Σε αυτήν τη φάση επικεντρώνεται στην προεκλογική περίοδο και στον κίνδυνο διαρροής στοιχείων και πληροφοριών από τον ανεξέλεγκτο επιχειρηματία.
Στην Αμερική, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι λάβουν επίσημα το χρίσμα στα συνέδρια των κομμάτων και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι μυστικές υπηρεσίες, ενίοτε και σε επίπεδο ηγεσιών, υποχρεούνται να ενημερώνουν και τους δύο υποψήφιους για τα τρέχοντα θέματα εθνικής ασφάλειας. Οχι με όλες τις λεπτομέρειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τους δίνουν στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις ακόμη και σε «ευαίσθητες» καταστάσεις.
Στελέχη των υπηρεσιών διαρρέουν πως είναι η πρώτη φορά που δεν εμπιστεύονται έναν υποψήφιο πρόεδρο. «Δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια περίπτωση, ποτέ», δήλωσαν πρόσφατα αξιωματούχοι που έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε ανάλογες ενημερώσεις υποψηφίων και των δύο κομμάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν εκπλήσσει ο φόβος με τον οποίο φίλοι και εχθροί αντιμετωπίζουν την προοπτική εκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο ισχυρότερος στρατός και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στα χέρια του λάθος ανθρώπου είναι λόγος ανησυχίας για τους πάντες. Ακόμη και για τις μυστικές υπηρεσίες της ίδιας της χώρας.