Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Με προσευχές και τάματα δεν σώζεται η παρτίδα (ή η πατρίδα)


Από το Μυστήριο
Η σημερινή αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα του Ομίλου Μαρινόπουλου δεν θα μπορούσε παρά να "ταιριάξει" τραγικά με την "επέτειο" του ενός έτους από την επιβολή των capital controls.
Στην περίπτωση που εν τέλει το λουκέτο είναι οριστικό, θα πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας μακράν το μεγαλύτερο "πιστόλι" στον χώρο του λιανεμπορίου.
10.500 εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους, ενώ περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους ελληνικές και επαρχιακές, κινδυνεύουν άμεσα να παρασυρθούν κι αυτές στον γκρεμνό.
Το οικονομικό κλίμα από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, και κυρίως από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κινείται σε πολικές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να μην κινείται τίποτε στην πραγματική οικονομία, ήτοι στις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών. 
Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε υποψία ανάκαμψης, τη στιγμή που επίκειται η μεγαλύτερη φόρο-εισφοροκαταιγίδα από την αρχή της κρίσης. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όλες οι εισπράξεις θα καταβάλλονται για την πληρωμή φόρων, ενώ του χρόνου τέτοια εποχή θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ, όταν θα έχουμε πληροφορηθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούμε να καταβάλουμε. Έχουμε, δεν έχουμε.
Αν και φύσει αισιόδοξος, αδυνατώ να αντιληφθώ πως θα κατορθώσουμε να γλυτώσουμε από την φορομπηχτική μανία των κρατικιστικών ιδεοληψιών κυβερνώντων. Το δε δυσάρεστο είναι ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τι έρχεται. Ή ακόμη κι αν κάποιος έχει πάρει μία μικρή μυρουδιά, θεωρεί ότι αφορά τους άλλους και ότι θα καταφέρει εκείνος να την σκαπουλάρει με κάποιο μαγικό και απροσδιόριστο τρόπο. Μεταφυσικά πιστεύουμε ότι θα σωθούμε, και ότι οι υπόλοιποι θα καταστραφούν θυσιαζόμενοι για μας.
Το τέλος της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της ανεξαρτησίας των ελεύθερων επαγγελματιών είναι προ των πυλών. Δυστυχώς, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. 
Και δεν αφορά κάποιους άλλους, άγνωστους. Είναι πολύ πιθανό να αφορά πια εμάς και τους οικείους μας.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ