Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Οδηγίες του Μ. Βουλαρίνου για το Καλοκαίρι – Μάθε και προφυλάξου


Καλοκαίρι – Μάθε και προφυλάξου
ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΣ
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει το καλοκαίρι. Καθόλου περίεργο, αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τους αρέσει η φέτα. Είμαι μάλιστα βέβαιος πως ανάμεσα στους αναγνώστες υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τους αρέσει η υπέροχη φωτογραφία των λουόμενων που βρίσκουν καταφύγιο στη φιλόξενη σκιά που μόνο μια ομπρέλα με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και το όνομα του Στέφανου του Τζουμάκα μπορεί να προσφέρει.
Έχω αποδεχτεί πως η ανθρώπινη κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ελάχιστα πράγματα με παραξενεύουν πραγματικά. Και από αυτά που με παραξενεύουν τίποτα δεν μου φαίνεται πιο περίεργο από τους ανθρώπους που ισχυρίζονται πως το καλοκαίρι τους αρέσει αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να το καταστρέψουν.
Έκανα λοιπόν μια μικρή λίστα με τα πράγματα που καλό είναι να αποφεύγουμε προκειμένου να καταφέρουμε να περάσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο καλοκαίρι.
Πολιτικές συζητήσεις
Όλοι πια ξέρουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παρέα αδίστακτων απατεώνων (πολιτικά μιλώντας πάντα). Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να τσιγκλίσουμε τους φουκαράδες που τους ψήφισαν επειδή, για άλλη μια φορά, νόμιζαν πως είναι δυνατόν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και ούτε έχει κανένα νόημα να εκτιθέμεθα επιχειρηματολογώντας για το πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, αν την εξουσία διαχειρίζονταν άνθρωποι που αναμεταδίδουν ως γεγονότα ειδήσεις από το Κουλούρι (τον λένε Άδωνι και πίστεψε πως ο υπουργός Παιδείας, ο Νίκος ο Κατέλης, θέλει να περιορίσει τον αριθμό των φωνηέντων). Ας ευχαριστήσουμε την τύχη μας που τουλάχιστον έχουμε να κάνουμε με αριστερούς αριβίστες και όχι με παράφρονες ιδεολόγους και ας χαρούμε άλλο ένα πασοκικό καλοκαίρι.
Παιδάκια
Δεν είναι όλα τα παιδάκια χαριτωμένα. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα έχουν εκείνη τη χάρη που επιτρέπει στον κάτοχό της να περιφέρει ανενόχλητα την κακομαθησιά του. Συνεπώς καλό είναι να εμποδίσετε τα παιδιά σας να γίνουν εκείνα τα παιδιά που ουρλιάζουν στην παραλία επειδή κανείς από τους ανθρώπους που παριστάνουν τους γονείς δεν τα έχει ενημερώσει ότι ο κόσμος δεν τους ανήκει. Είναι πιο εκνευριστικά και από λυσσασμένο κουνούπι και το μόνο το οποίο καταφέρνουν είναι να γεννούν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη σκληρότητα του Ηρώδη.
Λάδια και κρέμες
Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον δεν είστε πατάτες. Ακόμα και όσοι είστε δεν πρόκειται να μπείτε στο τηγάνι ή στη φριτέζα σύντομα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να μετατρέπετε το σώμα σας σε ένα δρώμενο καταγγελίας για τη μόλυνση των ωκεανών. Το θέαμα του ανθρώπου που περιβάλλεται από μια συνεχώς διογκούμενη κηλίδα κάθε φορά που μπαίνει στη θάλασσα είναι σιχαμένο. Ούτε άσχημο, ούτε περίεργο, ούτε απλώς ενοχλητικό. ΣΙ-ΧΑ-ΜΕ-ΝΟ. Όχι τόσο όσο το θέαμα των συνανθρώπων μας που προσπαθούν να αλείψουν άσπρη αντηλιακή κρέμα στο δασύτριχο στήθος τους, αλλά σιχαμένο. Αποφύγετέ το σαν να είναι παιδάκι ή πολιτική συζήτηση.
Μόδα
Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο φανερό γίνεται πως αυτό που ονομάζουμε «μόδα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαγωνισμό γελοιοποίησης στον οποίο μόδιστροι από όλο τον κόσμο συναγωνίζονται για το ποιος θα γελοιοποιήσει περισσότερο τους προβατοειδείς καταναλωτές. Τους καταλαβαίνω και τους ζηλεύω που έχουν τη δυνατότητα να σπάνε πλάκα κάνοντας κάποιους συμπολίτες μας να φορούν πράγματα όπως το μπλουζοφόρεμα ή τα παντελόνια –δεν έχω χεστεί πάνω μου, έτσι είναι το σχέδιο– βράκα. Ακόμα όμως και η πλάκα δεν δικαιολογεί τη σαγιονάρα-ψιλικατζίδικο. Αυτό το αποτρόπαιο υπόδημα το οποίο, παρότι δήθεν φτιαγμένο για να είναι ελαφρύ, έχει επάνω του την Άρτα, τα Γιάννενα και όλα τα γειτονικά χωριά. Επειδή –προς το παρόν– δεν υπάρχει νομοθεσία που να την απαγορεύει προσπαθήστε να πείσετε τις φίλες σας να μην τις φορούν. Ή τουλάχιστον να μην τις φορούν σε μέρη που έχει ανθρώπους και φως.
Ρακέτες
Για το τέλος άφησα αυτούς τους συνανθρώπους μας που πασχίζουν να επιδείξουν τις ικανότητές τους σε αυτή την παραλλαγή του τένις που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν ταλέντο στο κανονικό τένις. Ιδρώτας, μικροσκοπικό μαγιό, μαύρισμα αρμοδιότητας δερματολόγου και εκείνο το ατελείωτο ταπ-ταπ κάνουν την παραλία μέρος που για να επισκεφτείς πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου ταβόρ και εμετοστόπ. Το μόνο που θέλω να τους πω είναι πως όπως εμείς δεν πάμε να απλώσουμε την πετσέτα μας στα γυμναστήρια που περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο, θα ήταν καλό κι εκείνοι να μην παίζουν στην παραλία που περνούμε εμείς τον δικό μας.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, αν η ρακέτα είναι στο δικό μας χέρι. Επειδή είμαστε κι εμείς αριστεροί και ΠΑΣΟΚ και όχι τίποτα κορόιδα, η ρακέτα (όπως και τα παιδάκια, τα λάδια ή οι σαγιονάρες-ψιλικατζίδικα) είναι ενοχλητική μόνο όταν ανήκει σε άλλους. Και μπράβο μας.