Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το τι συμβαίνει στο Κουρδιστάν και ανησυχεί ο Ερντογάν


Τι συμβαίνει στο Κουρδιστάν και ανησυχεί ο Ερντογάν;
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr)
Έχουμε γράψει πολλά και έχουμε κάνει σχετικές αναλύσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΡΚΚ-Τουρκίας, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κουρδικό.
Σε γενικές γραμμές, επί της αρχής οι δυο πλευρές συμφώνησαν να κινηθούν σε τρεις φάσεις:
Πρώτη φάση:
Το ΡΚΚ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις και θα αποσύρει τις δυνάμεις των ανταρτών εκτός της τουρκικής επικράτειας, σε περιοχές του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Από την πλευρά του, το τουρκικό κράτος θα σταματήσει κι αυτό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ και θα αρχίσει διαδικασίες που θα προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την πολιτική λύση του Κουρδικού.
Δεύτερη φάση:
Στη δεύτερη φάση και επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα γίνουν πρακτικά βήματα για την διόρθωση των αδικιών και των διακρίσεων που υφίστανται οι κουρδικοί πληθυσμοί. Δηλαδή, μιλάμε για νομοθετικής και διοικητικής φύσεως μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στους Κούρδους να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων και ισότιμης μεταχείρισης από το κράτος. Στη φάση αυτή θα διερευνηθούν τα εγκλήματα που έγιναν το τριάντα χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος μεταξύ ΡΚΚ-Τουρκίας, με στόχο να αρθούν τα εμπόδια και η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ κουρδικής και της τουρκικής πλευράς!
Τρίτη φάση:
Συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία η Κούρδοι θα είναι ισότιμη συνιστώσα της Τουρκικής Δημοκρατίας, πλήρης άρση του αντιτρομοκρατικού νόμου, απελευθέρωση του Οτζαλάν, κατάθεση των όπλων από τους αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι θα μετασχηματιστούν σε Δυνάμεις Λαϊκής Ασφάλειας.
Η πρώτη φάση ξεκίνησε επί της ουσίας στις 21 Μαρτίου, όταν στις γιορτές του Νεβρόζ ο Οτζαλάν απηύθυνε έκκληση προς τους αντάρτες να εφαρμόσουν εκεχειρία και από τις αρχές Μαΐου να αρχίσουν να αποχωρούν από τις βάσεις τους, με προορισμό το Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Όλο αυτό το διάστημα το ΡΚΚ έχει σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων και, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του ΡΚΚ, έχουν αποσυρθεί 50 μονάδες ανταρτών, ενώ ο τουρκικός στρατός έχει σταματήσει κι αυτός τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών και έχει αποσύρει αρκετές μονάδες που ήταν αναπτυγμένες στο Βόρειο Κουρδιστάν, οι οποίες επέστρεψαν στις βάσεις τους, στην Αν. Θράκη και την περιοχή της Δυτικής Τουρκίας.
Παράλληλα, οι Ομάδες Σοφών, που απαρτίζονται από διανοούμενους και καλλιτέχνες της τουρκικής και εν μέρει της κουρδικής πλευράς, έχουν ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, για να αποδεχτεί χωρίς κραδασμούς την επώδυνη πολιτική λύση.
Ενώ, όμως το ΡΚΚ δηλώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα της δεύτερης φάσης, οι πληροφορίες που λαμβάνει ο Ερντογάν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, δημιουργούν μια άλλη εικόνα.
Σύμφωνα με εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που έχει στα χέρια του ο Τούρκος πρωθυπουργός, μόνο το 15% των ανταρτών που ήταν στα βουνά του Βορείου Κουρδιστάν έχει αποχωρήσει στο Νότιο Κουρδιστάν, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στις θέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, αυτό το διάστημα, οι στρατιωτικές και οι άλλες δομές του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος έχουν ενισχυθεί το διάστημα της εκεχειρίας, με τον αριθμό των νέων που προστρέχουν να καταταγούν στις τάξεις των ανταρτών να έχει τριπλασιαστεί.
Ο λόγος της αύξησης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται στις τάξεις των ανταρτών είναι η εντύπωση που έχει εμπεδωθεί στην τουρκική κοινωνία ότι το ΡΚΚ είναι η μελλοντική εξουσία στην περιοχή και με την κίνησή τους αυτοί οι νέοι, πέραν του πατριωτικού καθήκοντος που εκπληρώνουν, εγγράφουν και τις απαραίτητες υποθήκες για το μέλλον!
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή το ΡΚΚ έκανε κάποια βήματα, τηρώντας τη συμφωνία, διατήρησε όμως μεγάλο αριθμό ανταρτών και ταυτόχρονα αύξησε τη δύναμή του στην κουρδική κοινωνία, αποτελεί το επίκεντρο του προβληματισμού του Ερντογάν και του στενού του επιτελείου, το οποίο εργάζεται πλέον εντατικά πάνω σε εναλλακτικά σχέδια για τη διαχείριση της κατάστασης.
Γι' αυτό η τουρκική πλευρά επιμένει ότι "είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση", απαντώντας στην κουρδική, η οποία ζητεί από το κράτος να κάνει τα συμπεφωνημένα πρακτικά βήματα της δεύτερης φάσης, λέγοντας ότι η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί και ότι έχουμε ήδη περάσει στη δεύτερη φάση.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης που έχει στα χέρια του ο Ερντογάν, είναι τα εξής:
Ο αριθμός των ανταρτών που έχουν εγκαταλείψει την τουρκική επικράτεια δεν ξεπερνά τους 200, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν άλλοι 1500 αντάρτες
Η πλειονότητα αυτών που έχουν αποσυρθεί από την τουρκική επικράτεια είναι γυναίκες και ασθενείς αντάρτες
Στο Βόρειο Κουρδιστάν η οργάνωση έχει εντείνει τις προπαγανδιστικές της δραστηριότητες και ενέργειες, κινούμενη πλέον πιο ελεύθερα, αφού δεν υπάρχει φόβος για επιχειρήσεις από πλευράς του κράτους
Το ηθικό της οργάνωσης βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ενώ έχουν αυξηθεί και τα έσοδα από τις εισφορές των πολιτών
Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι διαδηλώσεις τύπου Πλατείας Ταξίμ και Γκεζί, ως αντίδραση στην ανέγερση νέων φυλακίων της Στρατοχωροφυλακής και υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην περιοχή.
Η οργάνωση έκανε είκοσι σχεδιασμένες επιχειρήσεις το διάστημα που ισχύει η εκεχειρία. Άλλες από αυτές ήταν προπαγανδιστικού χαρακτήρα, άλλες ήταν απαγωγές ανθρώπων και άλλες πυρπόληση οχημάτων εργοταξίων.
Στη διάρκεια της εκεχειρίας έχει διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, ενώ το βάρος έπεσε κυρίως στη ΜΙΤ
Ορισμένες χώρες της περιοχής παρεμποδίζουν την αποχώρηση των ανταρτών και καταβάλλουν προσπάθειες να σαμποτάρουν την πορεία επίλυσης του Κουρδικού.
Αυτά σε γενικές γραμμές.