Οι «ικανοί» τεχνοκράτες... «όμορφα» καίγονται...
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Μόνον αφελείς μπορεί να θεωρήσουν ότι η συντριβή της «οικονομικής πραγματικότητας» θα ήταν δυνατόν να αφήσει ανέπαφα τα κόμματα εξουσίας που τη δημιούργησαν. Κάποιοι ελπίζουν σε μια επαναστατική αναδιάρθρωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής - περίπου μία παρθενογένεση.
Αλλά η κρίση έκαψε πολλούς πολιτικούς και θα κάψει ακόμη περισσότερους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «παραδειγματίσει», όπως απαιτούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, όλες τις αποκλίνουσες μορφές που αναπτύσσονται στην κοινωνία, ξεσηκώνοντας οργή και αγανάκτηση.
Και η απώλεια κυριαρχίας στον τομέα της οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη! Η επικράτεια εντός της οποίας μπορεί να υλοποιηθεί η οικονομική πολιτική έχει αλωθεί από την υποταγή της εθνικής πολιτικής σε εταίρους-δανειστές. Με συνέπεια η επιλογή «ικανών» τεχνοκρατών... να καίγεται «όμορφα». Ηδη οι αντοχές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υφίστανται αλλοιώσεις από τις πολλαπλές πιέσεις. Και το σενάριο προβλέπει πως, τελικώς, παθαίνει «meltdown» - δηλαδή καταρρέει με όρους τήξης της αγοράς.
Προχθές ο κ. Στουρνάρας εξαναγκάστηκε να διαψεύσει τη νέα φορολόγηση στα ακίνητα όταν το δίδυμο Μάκη Βορίδη - Κυριάκου Μητσοτάκη επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Θιγμένος γιατί ασκείται κριτική από βουλευτές της Ν.Δ., δημοσιογράφους αλλά και όλη την κοινωνία, γιατί η φορολογική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία είναι μεγάλη και θα οδηγήσει σε νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε, τελικώς, πως δεν θα επιβληθεί νέος φόρος. Ομως, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων έρχεται να αντικαταστήσει τον ΦΑΠ που πλήρωνε μόνο το 10% των ιδιοκτητών που είχαν περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς και το έκτακτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Αυτό, δηλαδή, που επιβλήθηκε από τον Βενιζέλο το 2011 και 2012 για να σωθεί η χώρα. Πώς λοιπόν το 90% που δεν πλήρωνε φόρο ποτέ μέχρι τώρα θα πληρώσει με το νέο σύστημα; Και μάλιστα το 75% αυτών, δηλαδή 3 στους 4 έχουν περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, μικροϊδιοκτήτες δηλαδή. Αλαλούμ...
Είχε προηγηθεί η θλιβερή συνέντευξη με την Ελλη Στάη, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας κατήγγειλε πως η καταστροφή της χώρας οφείλεται πρωτίστως στην τελευταία διετία 2007-09 της κυβέρνησης Καραμανλή. Δηλαδή ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε μια χώρα στα όρια της δημοσιονομικής καταστροφής και δεν είχε καταλάβει κανείς το μέγεθος της κρίσης; Το καλοκαίρι του 2009 ο λογαριασμός των παροχών από τον Γιώργο Παπανδρέου είχε φθάσει στα... 30 δισ. ευρώ. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν στο πόπολο πως το 2009 θα είναι... «νέο ’81». Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ήδη τρομοκρατημένη, ενώ ο Παπανδρέου υποσχόταν «λεφτά υπάρχουν». Μια υπόσχεση που έκανε δυνατή τη θριαμβική εκλογή του στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Και ακολούθησε το «μέγα έγκλημα»: η εφιαλτική κρίση δανεισμού εξελίχθηκε σε κρίση φερεγγυότητας της χώρας.
Η μεγαλύτερη αποτυχία του πολιτικού συστήματος είναι ότι εδώ και τρία χρόνια αδυνατεί να διαχειριστεί αυτήν την αναντίρρητη καταστροφή με αξιοπιστία, συνεκτικότητα, συγκρότηση και ευαισθησία. Απέτυχε στην αποτροπή της κρίσης. Αποτυγχάνει, όμως, και στη διαχείρισή της. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η εκκίνηση των μεγάλων έργων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η τιμωρία των επίορκων λειτουργών και πολιτικών, η ανάκτηση των κλοπιμαίων, η διακρίβωση των κατόχων ελβετικών λογαριασμών με μαύρο χρήμα της λίστας Λαγκάρντ, η τιμωρία και φορολόγησή τους, η προσέλκυση επενδύσεων, η μάχη κατά της γραφειοκρατίας, διαρκώς αποτυγχάνουν...