Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Πολύ καλό άρθρο του Πρ. Παπαηλιόπουλου για τον πανικό του Υπ. Οικονομικών


Και εις ανώτερα αδέλφια
Γράφει ο Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος
(Πηγή : http://ellnews.com/)
Το γεγονός είναι ένα. Ότι το κυβερνητικό σχέδιο για πανηγυρική έξοδο από το μνημόνιο και απεμπλοκή από το ΔΝΤ, έπεσε στο κενό λίγο πριν από το τέλος του 2014.
Η στρατηγική της κυβέρνησης καλώς ή κακώς δεν της βγήκε… Δεν είναι ώρα να εξετάσουμε τα πώς και τα γιατί, ίσως να μην έχει και νόημα.
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα φέρει παράταση του τρέχοντος μνημονίου για διάστημα ενός μηνός όπως λέει η κυβέρνηση ή μερικών μηνών. Λίγες ελπίδες έχουν απομείνει και για το  Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση σίγουρα θα κληθεί τον Ιανουάριο – πιθανότατα – να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία με την Τρόϊκα και θα πρέπει επίσης να πείσει για αυτήν και την Ελληνική κοινωνία. Για το τι άλλαξε ξαφνικά και πήγαν όλα στράφι…
Ασφαλείς πληροφορίες της «Ell News», αναφέρουν ότι η συμφωνία θα είναι επώδυνη, αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει σειρά μέτρων για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!
Αν το σενάριο αυτό συμφωνηθεί, μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Ως εδώ καλά. Η είδηση, όμως, που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις!
Το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέο καθεστώς παροχής κινήτρων προς τους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, μέσω λαχειοφόρων αγορών!
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, φέρεται να σχεδιάζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια ενός προγράμματος ("@apodeixi"), το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, μπορεί να αποφέρει κατ' ελάχιστον 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Στόχος η τόνωση των εσόδων του ΦΠΑ. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα, χώρες «κολοσσούς» δηλαδή.
Το σχέδιο που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο ΥΠΟΙΚ μέσω του κινητού του τηλεφώνου, sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι, θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις δώρων ή χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης θα μετέχει στην κλήρωση ως "λαχνός". Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα μπορούν να κερδίζουν δώρα ή ποσά που θα φτάνουν έως και 10.000 ευρώ. Φυσικά ένα τέτοιο μέτρο θα εφαρμοστεί εάν το θέλουν και οι δανειστές μας.
Θα μου επιτρέψετε να αναρωτηθώ, ποιος εγκέφαλος του υπουργείου είχε αυτή τη χαρισματική ιδέα;
Ως πολίτης μαθαίνοντας αυτή την κίνηση του υπουργείου εκπλήσσομαι αρνητικά και μάλλον διαπιστώνω.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τους μηχανισμούς να ελέγξει την φοροδιαφυγή και φυσικά δεν θα τους αποκτήσει ποτέ…
Το υπουργείο Οικονομικών κάνει «μαγικά» για να πείσει τους «μικρούς» φορολογουμένους να ζητούν παντού απόδειξη και στο περίπτερο, μπας και συμμετέχουν στην κλήρωση να κερδίσουν κανένα ποσό. Ξέρετε κανέναν βιομήχανο ή φοροφυγά που θα κυνηγάει τις «λοταρίες» του Υπ.Οικ. για να κερδίσει; Να μου τον δείξετε παρακαλώ…
Το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε πανικό και ψάχνει έσοδα με όποιον τρόπο μπορεί.
Με συγχωρείτε αλλά εγώ βλέπω, σύστημα απελπισίας και όχι σχέδιο. Και εις ανώτερα!!!