Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής του παιχνιδιού


Από το Μυστήριο
168 λοιπόν. Ναι μεν 8 περισσότερες από την πρώτη ψηφοφορία, αλλά 12 λιγότερες από το «μαγικό» αριθμό των 180.
Από τους αριθμούς και ιδίως από τους συσχετισμούς δεν προκύπτει, εκτός πολύ συγκλονιστικού απροόπτου, ότι θα γλυτώσουμε τις εκλογές μετά την 29η Δεκεμβρίου. Η χώρα θα οδηγηθεί σε μία άνευ προηγουμένου περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα «λάθη» και τα «ατυχήματα» θα πληρωθούν ακριβά.
Το κλίμα εντός και εκτός Βουλής είναι βαρύ και νοσηρό, ενώ οι πιέσεις που ασκούνται στους βουλευτές που αποτελούν το μήλον της έριδος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αφόρητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φίλιες δυνάμεις (ΜΜΕ, δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, διαπλεκόμενοι μεγιστάνες που «ανακάλυψαν» οψίμως την Αριστερά) απεδείχθησαν πολύ σκληροί παίκτες κατά την προεδρική εκλογή, καθώς φαίνεται ότι πετυχαίνουν το στόχο που είχαν θέσει να οδηγήσουν την χώρα ετσιθελικά σε εκλογές.
Έχοντας αυτόν το στόχο, στήθηκε μία άνευ προηγουμένου ψυχολογική επιχείρηση. Από το καλοκαίρι με ένα μπαράζ δηλώσεων και δημοσιεύσεων που υπαινίσσονταν προσπάθειες χρηματισμού βουλευτών από την κυβέρνηση και φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ στόχευσε κατ’ ευθείαν στους βουλευτές που θα έκριναν την ψηφοφορία. Ήτοι των ανεξάρτητων, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.
Το φθινόπωρο εντάθηκε η πίεση και η λασπολογία, φθάνοντας στο αποκορύφωμά της με τη «συνωμοσία» των ψεκασμένων προ ολίγων ημερών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και γνώριζε ότι τα σενάρια συνωμοσίας ήταν μπαρούφες, ενσυνειδήτως τα υιοθετούσε, αν δεν τα εξύφανε κιόλας, καθώς εξυπηρετούσαν άριστα τη στόχευσή του. Εφάρμοσε πλήρως τη φερόμενη ως ρήση του Γιόζεφ Γκέμπελς «Πες ψέματα, ακόμα και τα μεγαλύτερα, όλο και κάτι θα μείνει», και κατόρθωσε να ενσπείρει αμφιβολίες (στην καλύτερη) και βεβαιότητες (στους πολλούς) ότι όποιος βουλευτής – εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – υπερψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα «έχει πιάσει χοντρά»...
Η επίθεση ήταν αμείλικτη και χωρίς προσχήματα. Και εν τέλει «πέτυχε» να διαμορφωθεί ένα άνευ προηγουμένου νοσηρό κλίμα που έθεσε στην γωνία τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές, καθιστώντας αυτούς ομήρους της λασπολογίας. «Πέτυχε» δηλαδή να τους αδρανοποιήσει, ωθώντας τους να ψηφίσουν παρών υπό τον φόβο της δημόσιας διαπόμπευσης από τα φερέφωνα του συστήματος (βλ. «λόμπι της δραχμής») που στηρίζει αναφανδόν την πτώση της κυβέρνησης.
Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας είναι οι μεγάλοι νικητές του πολιτικού παιχνιδιού. Κατατρόπωσε την κυβέρνηση και τις κυβερνητικές φίλιες δυνάμεις (ΜΜΕ) και έδειξε τι μέλλει γενέσθαι όταν θα γίνει κυβέρνηση.
Κυρίως απέδειξε σε όλους εκείνους τους ευήθεις που κατοικοεδρεύουν στη ΝΔ, πόσο ανόητα και εκτός πραγματικότητας είναι τα σενάρια περί «κυβερνητικής παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ»
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ