Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Άρθρο για την ανησυχία σε Κίνα - Ν. Κορέα για τη νίκη Αμπε στην Ιαπωνία


Ανησυχία σε Κίνα και Νότια Κορέα για τη νίκη Αμπε
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Στον διεθνή Τύπο, η νίκη του Σίνζο Αμπε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας, την περασμένη Κυριακή, χαρακτηρίστηκε ψήφος εμπιστοσύνης στα λεγόμενα Abenomics:
την οικονομική πολιτική του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο οποίος με ένα κράμα δημοσιονομικής χαλάρωσης και φιλελεύθερων μέτρων προσπαθεί να «ξεκολλήσει» την τρίτη βιομηχανική δύναμη του κόσμου από την ύφεση στην οποία έχει καθηλωθεί επί 15 χρόνια. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η τρίτη πρωθυπουργική θητεία του εθνικιστή πολιτικού να κριθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Είναι αλήθεια ότι ο Αμπε έδωσε στις πρόωρες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την οικονομική πολιτική του, η οποία δεχόταν πολλές επικρίσεις. Υστερα από μια σύντομη περίοδο αναζωογόνησης, η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνθηκε και πάλι, ενώ το δημόσιο χρέος φτάνει το 240% του ΑΕΠ και ο φόρος κατανάλωσης υπονομεύει τα εισοδήματα των μη προνομιούχων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Αμπε πήρε τη λαϊκή νομιμοποίηση που ζητούσε. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 291 έδρες, σε σύνολο 475, και μαζί με το συμμαχικό βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, που του επιτρέπει να περνάει από τη Βουλή ό,τι του αρέσει.
Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντανακλά κάποιο δυναμικό ρεύμα λαϊκής υποστήριξης του Αμπε, όπως διαμηνύει το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής, που άγγιξε το 50%. Περισσότερο εκφράζει την απογοήτευση του μισού εκλογικού σώματος από το σύνολο των πολιτικών ελίτ και την αδυναμία της αποδιοργανωμένης αντιπολίτευσης, και κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος, να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Διαφορετικού είδους προβλήματα απασχολούν τους γείτονες της Ιαπωνίας στην Απω Ανατολή. Πεκίνο και Σεούλ ανησυχούν ότι ο Σίνζο Αμπε θα χρησιμοποιήσει την εκλογική του νίκη ως λευκή επιταγή για την ταχύρρυθμη προώθηση της εθνικιστικής του ατζέντας. Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται η ιαπωνική Βουλή να εγκρίνει την αναθεώρηση του άρθρου 9 του συντάγματος, με το οποίο η χώρα δεσμεύεται να μην κηρύξει ποτέ πόλεμο σε άλλο κράτος και να απόσχει από την απειλή χρήσης βίας. Υπόθεση ζωής για τον Αμπε, η αναθεώρηση θα χειραφετήσει την Ιαπωνία από τις συνέπειες της στρατιωτικής συντριβής της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας το σύνθημα για μια σοβαρή ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και για τη συμμετοχή τους –για πρώτη φορά μετά το 1945– σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Με δεδομένες τις εδαφικές διαφορές της Ιαπωνίας με Κίνα και Νότια Κορέα, αλλά και το προσκύνημα του Αμπε σε μνημείο προς τιμήν –μεταξύ άλλων– 1.068 εγκληματιών πολέμου, εύλογο ήταν να ενισχυθούν οι ανησυχίες των δύο γειτόνων, παρότι η Ιαπωνία διατείνεται ότι απλώς αμύνεται έναντι της ραγδαίας στρατιωτικής ενδυνάμωσης της Κίνας.
Χαρακτηριστικό των εντάσεων στην περιοχή ήταν άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο επίσημο όργανο του Κ.Κ. Κίνας, τη «Λαϊκή Ημερησία». Το υπέγραφε ο Χαν Σουντόγκ, καθηγητής στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή του κινεζικού κράτους, και έφερε τον ανατριχιαστικά εύγλωττο τίτλο: «Καθώς η πιθανότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου είναι υπαρκτή, η Κίνα οφείλει να προετοιμαστεί». Ο διόλου τυχαίος αρθρογράφος του ουδόλως τυχαίου εντύπου εκτιμά ως πιο επικίνδυνες ζώνες εκείνες της Ουκρανίας και της Θάλασσας Ανατολικής Κίνας. Προτείνει δε τη μεταφορά του κέντρου βάρους του κινεζικού στρατού από τις χερσαίες δυνάμεις αυτοάμυνας στις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, που θα κρίνουν τις επαπειλούμενες μεγάλες αναμετρήσεις. «Καθώς η Αμερική στρέφει την προσοχή της στη ζώνη Ασίας- Ειρηνικού, με κύριο στόχο την Κίνα, τα κινεζικά συμφέροντα απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Χαν Σουντόγκ.