Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ" (ΜΕΡΟΣ 3ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Συνεχίζουμε λοιπόν την ιστορία των ελληνοτουρκικών αναμετρήσεων. Στο 1ο και 2ο μέρος ασχολήθηκα με τις μάχες της επανάστασης του 1821, γιατί ήταν οι περισσότερες συν το γεγονός ότι άφησα έξω πολλές μικρότερες συμπλοκές.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1897 (ή ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ 30 ΗΜΕΡΩΝ)
ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΛΕΙΒΑΔΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ. Επίθεση υπό τον στρατηγό Βάσσο στο μεγάλο τούρκικο στρατώνα των Λειβαδειών. Νίκη αυθημερόν και οπισθοχώρηση των Τούρκων στα Χανιά. Οι Τούρκοι έχασαν 600 άντρες, εμείς γύρω στους 110.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ. 3 μέρες μαχών. Οι Τούρκοι με παραπάνω δυνάμεις και την 3η μέρα ο ελληνικός στρατός οπισθοχώρησε προς την Λάρισα, η οποία εκκενώθηκε.
ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ. Μονοήμερη μάχη. Το βράδυ οι δικοί μας αποφάσισαν νέα οπισθοχώρηση και ανασύνταξη στο Δομοκό.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ. Μονοήμερη μάχη ξανά (ο ανωτέρω πίνακας απεικονίζει την επίθεση των Τούρκων). Μετά την επίθεση των Τούρκων υπό τον Εντέμ Πασά νέα οπισθοχώρηση των δικών μας. Αξίζει να αναφέρω το γεγονός, ότι μετά την ήττα στο Δομοκό ο Συνταγματάρχης Σμολένσκης, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε πετύχει νίκη στο μέτωπο της Θεσσαλίας, στο Βελεστίνο, απέναντι σε μια μικρότερη μονάδα του τουρκικού στρατού, διατάχθηκε να κρατήσει τις Θερμοπύλες, αλλά πρόλαβε η ανακωχή τις εξελίξεις.


ΜΑΧΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Στο μέτωπο της Ηπείρου το 1897 τα πράγματα ήταν απλά. Οι ελληνικές δυνάμεις ήταν στην Άρτα με αρχηγό τον Συνταγματάρχη Μάνο και οι Τούρκοι από τα Γιάννενα μέχρι την Άρτα με περισσότερες δυνάμεις ως συνήθως. Γίνανε σκληρές μάχες, όμως καμιά πλευρά δεν κατάφερε να επιβληθεί της άλλης και μετά ήρθε η συνθηκολόγηση.
Το αποτέλεσμα του πολέμου ήταν να χάσουμε ορισμένα κομμάτια στη Θεσσαλία, όμως όλοι οι Έλληνες τότε ήξεραν ότι ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ (η μέρα έρχεται).
Και η μέρα ήρθε 15 χρόνια αργότερα...
(Συνεχίζεται...)
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ