Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Άρθρο ότι οδεύει προς εμφύλιο σπαραγμό πλέον η Υεμένη


Προς εμφύλιο σπαραγμό οδεύει πλέον η Υεμένη
AFP, REUTERS, NYT
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Πέρασαν τρία χρόνια σχεδόν από την ανατροπή του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ της Υεμένης, την τρίτη επιτυχημένη επανάσταση της Αραβικής Ανοιξης, και η χώρα βρίσκεται για ακόμα μία φορά στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού.
Οι σιίτες αντάρτες, οι Χούτι, έχουν καταλάβει ολοκληρωτικά σχεδόν την πρωτεύουσα Σανάα, ενώ κατά τις μάχες που οδήγησαν στην κατάληψή της έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 340 άτομα. Πολιτικοί αναλυτές παρομοιάζουν τη νίκη των Χούτι με την προέλαση σε Συρία και Ιράκ των σουνιτών ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντού Ραμπού Μανσούρ Χαντί, επιρρίπτει τις ευθύνες για την εξέλιξη σε διεθνείς συνωμοσίες. «Η Σανάα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία συνωμοσία η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στον εμφύλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Υεμένης χωρίς περιστροφές. Αλλωστε, πολλοί Υεμενίτες πιστεύουν ότι οι Χούτι είναι πράκτορες του Ιράν, το οποίο και τους υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή  ο ηγέτης των ανταρτικών δυνάμεων, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούτι, δήλωνε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις λέγοντας ότι το κίνημα των Χούτι εξανάγκασε την κυβέρνηση να υποκύψει στα λαϊκά αιτήματα. Πράγματι, για να δώσουν λαϊκό έρεισμα στο κίνημά τους, οι Χούτι υιοθέτησαν λαϊκές απαιτήσεις με κυριότερη τη μείωση της τιμής των καυσίμων, ενώ κατήγγειλαν και την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιλύσει τα λαϊκά προβλήματα.
Την περασμένη Κυριακή οι Χούτι και η κυβέρνηση –με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ– υπέγραψαν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός, να γίνει αποκέντρωση των εξουσιών από την πρωτεύουσα και να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων. Αρνήθηκαν, ωστόσο, οι ανταρτικές δυνάμεις να συνυπογράψουν τους όρους για την απόσυρση των δυνάμεών τους από τη Σανάα και τις άλλες περιοχές όπου κυριαρχούν.
Η ένταση όμως στη σχέση κυβερνητικών δυνάμεων και Χούτι δεν είναι νέα. Αντιθέτως ο Σαλέχ είχε πραγματοποιήσει έξι πολέμους εναντίον τους από το 2004 μέχρι και λίγο καιρό πριν από την ανατροπή του, το 2010.
Αλλά οι εξελίξεις δεν πρέπει να προκαλούν εντύπωση σε κανέναν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η διεθνής κοινότητα γύρισε την πλάτη της στην Υεμένη προτού εξασφαλίσει την επιτυχή μετάβαση στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, και την εγκατέλειψε να βυθίζεται στην ένδεια, στο χάος και στον εξτρεμισμό. Μοναδικό μέλημα των ΗΠΑ, στην περίπτωση της Υεμένης, ήταν κάποια χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δυνάμεων που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.
Η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν έχει βελτιωθεί ούτε και διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, ενώ παραμένουν τα βαθιά χάσματα στην κοινωνία της Υεμένης.
Tέλος, η κατάληψη της Σανάα από τους αντάρτες Χούτι, σύμφωνα με αναλυτές, ενισχύει το Ιράν έναντι της Σαουδικής Αραβίας ιδιαίτερα σε μια στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ ασχολούνται με την επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Παραμένει βέβαια άγνωστο ποιοι είναι οι δεσμοί που συνδέουν τους αντάρτες Χούτι και την Τεχεράνη, αλλά είναι προφανές πως οι εξελίξεις στην Υεμένη ευχαριστούν το Ιράν, που βλέπει τη ζώνη επιρροής του στην Αραβική Χερσόνησο να επεκτείνεται. Παραμένει, εξάλλου, άγνωστο τι έχουν κατά νου οι αντάρτες, αλλά οι αναλυτές αποκλείουν ότι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα.