Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Εξαιρετική ανάλυση του Πρ. Παπαηλιόπουλου ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε νευρική κρίση


Το πολιτικό σύστημα σε νευρική κρίση
Γράφει ο Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος
(Πηγή : http://ellnews.com)
Τα τηλέφωνα χτυπούσαν μανιωδώς χθες το απόγευμα. Στην μια άκρη της γραμμής κυβερνητικός αξιωματούχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και στην άλλη άκρη δημοσιογράφοι και πρόσωπα που επικοινωνούν τις πληροφορίες της κυβέρνησης προς τα έξω.
Ο αξιωματούχος, ιδιαίτερα εκνευρισμένος, λένε οι πληροφορίες, επιχειρούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα και όλο αυτό το σκηνικό εσωτερικής κόντρας που είχε διαρρεύσει από νωρίς στον τύπο μεταξύ Γκίκα Χαρδούβελη και Χρύσανθου Λαζαρίδη του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν από την πρώτη επαφή με την Τρόϊκα. Φαίνεται να διαφωνούσαν σε τέτοιο σημείο, ώστε οι δανειστές να βρίσκονται σε ένα γραφείο μόνοι τους και στο άλλο η ελληνική πλευρά, που προσπαθούσε να λύσει τις διαφορές της για ζητήματα που αφορούσαν τη διαπραγμάτευση. Κάποια στιγμή ο κ. Λαζαρίδης αλλά και ο Σταύρος Παπασταύρου, βγήκαν από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών.
Τελικά η συζήτηση ξεκίνησε με καθυστέρηση, για να ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση μετά τις 7 το απόγευμα.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης βγήκε αργότερα από το γραφείο του και εκείνος και σε «πηγαδάκι» με τους δημοσιογράφους προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. «Δεν υπήρξε κόντρα, ο ο κος Λαζαρίδης είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρίσκεται στη διαπραγμάτευση» και διάφορα άλλα…
Είναι φανερό, πως κάτι δεν πάει καλά στο κυβερνητικό σύστημα και πολλά θα ξεκαθαρίσουν στην απογευματινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.
Το ΠΑΣΟΚ, παρακολούθησε – περιέργως για τα αντανακλαστικά του – σιωπηρά όλο αυτό το σκηνικό με τον πρόεδρο του να λέει κατά πληροφορίες στους συνεργάτες του «Όποιος κάνει την διαπραγμάτευση έχει και την ευθύνη»!
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ γαλάζια στελέχη, που δεν συμφωνούν και απόλυτα με τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά, βλέπουν στον ορίζοντα της πολιτικής ζωής του τόπου την ανάγκη για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Την ίδια στιγμή στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το έναυσμα για προεκλογική ετοιμότητα. Κι αυτό τη στιγμή που «η πανσπερμία δηλώσεων για την οικονομική πολιτική του κόμματος δεν βοηθάει», όπως πολύ σωστά λέει – κατά τη γνώμη μου - ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, της αριστερής πλατφόρμας. Το συμπέρασμα είναι ότι τις τελευταίες ώρες το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε διαρκή εκνευρισμό. Αν προσθέσει κανείς και τις ουρές για τον ΕΝΦΙΑ, την υψηλή φορολογία και τον χειμώνα εν όψει, εύκολα διακρίνει κανείς και τον «πολιτικό χειμώνα» να καταφθάνει βαρύς, πολύ βαρύς μάλιστα!
Είχα θέσει το ερώτημα την περασμένη εβδομάδα. Έρχονται εκλογές; Δεν στέγνωσε καν το μελάνι και ο κίνδυνος (;) είναι ορατός. Μα προκύπτουν και βασανιστικά ερωτήματα…
Η χώρα έχει ανάγκη από πρόωρες εκλογές; Αν ναι, με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει, αφού ήδη οι δημοσκόποι του δίνουν προβάδισμα για την εξουσία; Και τι θα γίνει αν δεν έχει αυτοδυναμία ο Αλέξης Τσίπρας; Θα μπει πάλι η χώρα σε περιπέτεια; Θα γυρίσουμε στο 2010, πάλι υπό δυσμένεια και πάλι με πιθανά νέα μνημόνια, καθώς πάντα οι κερδοσκόποι και οι αγορές θα καραδοκούν επάνω από τον ασθενή με τον καρκίνο;
Ο Αντώνης Σαμαράς γιατί να θέλει να κάνει πρόωρες εκλογές; Για να τις χάσει; Μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα; Δεν πρέπει να διαφυλάξει αυτό που υποστηρίζει ότι πέτυχε με τις θυσίες των πολιτών τα τελευταία δυο χρόνια;
Μήπως τελικά πράγματι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Και ποιος θα είναι ο επικεφαλής; Και πόσο ώριμο είναι το πολιτικό σύστημα ή ακόμη και ο ελληνικός λαός για να δεχτεί κάτι τέτοιο;
Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά. Το επόμενο ΣΚ ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει στην Αθήνα για τα 40 χρόνια της Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει συνέδριο για το μέλλον της, αν και ήδη νομίζω λοξοκοιτάζει προς την Κουμουνδούρου..
Το επόμενο ΣΚ οι πολιτικοί Αρχηγοί θα δώσουν ένα πιo ξεκάθαρο στίγμα. Σημασία πάντως έχει η χώρα να μην ξαναμπεί σε περιπέτεια…