Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Άρθρο του Economist ότι απασχόληση και ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν στις ΗΠΑ


Απασχόληση και ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν στις ΗΠΑ
THE ECONOMIST
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είχαν χρόνια να ακούσουν τόσο ευχάριστα νέα. Τον Ιούνιο, οι εργοδότες προσέθεσαν 288.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το σύνολο των προσλήψεων στα 1,4 εκατομμύρια άτομα από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,1%, δηλαδή στο ναδίρ εξαετίας. Μια τόσο «ζωηρή» αγορά εργασίας αποτελεί ζωτικό κομμάτι μιας ανθηρής οικονομίας. Οχι σήμερα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε κατά 2,9% στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τις χειρότερες επιδόσεις από την τελευταία ύφεση. Βέβαια αυτό οφείλονταν στις κακές καιρικές συνθήκες. Η οικονομική δραστηριότητα το β΄ τρίμηνο καλείται, ως εκ τούτου, να αναπληρώσει το «κενό» από το πρώτο. Οπότε, εάν η ανάπτυξη είναι σχεδόν μηδενική το α΄ εξάμηνο, τότε όλα θα εξαρτηθούν από το δεύτερο για να υλοποιηθούν εκτιμήσεις που θέλουν το 2014 να είναι το έτος με τις υψηλότερες επιδόσεις μετά την τελευταία ύφεση και τη χειρότερη της τελευταίας 80ετίας.
Η πρόσφατη απόκλιση των στοιχείων ανάμεσα στην απασχόληση και την ανάπτυξη των ΗΠΑ σημαίνει όχι μόνον ότι η ζήτηση είναι ανεπαρκής, αλλά και ότι η προσφορά είναι ασθενής. Δηλαδή εργάζονται περισσότεροι χωρίς να αυξάνεται η παραγωγικότητα. Αυτά είναι κακά μαντάτα για τους Αμερικανούς εφόσον το βιοτικό τους επίπεδο εξαρτάται από την παραγωγικότητα. Είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διότι ο πληθωρισμός τείνει να αυξάνεται χωρίς να ενισχύεται σε ανάλογους ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα. Ετσι η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της νωρίτερα απ’ ό,τι θα αναμενόταν. Βέβαια, ίσως να μη χρειαστεί να αυξηθούν πολύ τα επιτόκια εφόσον υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση για κεφάλαια σε μια οικονομία με βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της JPMorgan, τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγικότητα υποχώρησε κατά 0,4% στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου. Δεν έχει απλώς μειωθεί η ανεργία. Δεν έχει αυξηθεί, παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής των Αμερικανών στην αγορά εργασίας. Πολύ άνεργοι έχουν απλώς σταματήσει να αναζητούν νέα εργασία. Συν τοις άλλοις, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Τον Μάιο, το 3,2% όλων των θέσεων εργασίας παρέμειναν κενές, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ άνεργοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εργαστούν σε συγκεκριμένες θέσεις.