Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Εύστοχο άρθρο του Τ. Θεοδωρόπουλου για τις θεωρίες συνωμοσίας και την ήττα της παιδείας


Η πύλη του ανεξήγητου
Τάκης Θεοδωρόπουλος 
Οταν το 7% των Αμερικανών πιστεύει πως ο Ελβις Πρίσλεϊ είναι ακόμη ζωντανός δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που το 67% των Ελλήνων πιστεύει πως ο Κώστας Σημίτης είναι εβραϊκής καταγωγής.
Το 7% των Αμερικανών κάνει δύο Ελλάδες σε σύνολο πληθυσμού και στο κάτω κάτω το 33% των Ελλήνων, το ένα τρίτο, δηλαδή, δεν συμμερίζεται την άποψη περί εβραϊκής καταγωγής του Κώστα Σημίτη. Κάτι είναι κι αυτό.
Υπάρχει, βέβαια, μια ουσιαστική διαφορά. Οι Αμερικανοί που πιστεύουν πως ο Πρίσλεϊ ζει ελπίζουν ενδεχομένως πως κάποια μέρα θα ξαναβγεί από το μπουντρούμι του για να τραγουδήσει. Στη χειρότερη περίπτωση, ενδεχομένως να πιστεύουν πως κάποιοι τον κρατούν κλεισμένο εκεί κάτω για να απολαμβάνουν κατ’ ιδίαν τη φωνή του. Στην περίπτωση του Κώστα Σημίτη, όμως, η υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του λειτουργεί ως ερμηνευτικό κλειδί για την πολιτική στάση του. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί πως για πρώτη φορά στην έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη («Κ» 18/7), φαίνεται πως ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα φτάνει το 70% –ευρωπαϊκό ρεκόρ στη χώρα που δεν την κατοικούν ρατσιστές– μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα μεγέθη βάσει των οποίων κρίνεται το παιχνίδι της δημοκρατίας. Ηττα της παιδείας; Σίγουρα. Αν μη τι άλλο αποδεικνύεται πως η Παιδεία δεν παρέχει την απαραίτητη πνευματική και ψυχική ασφάλεια, είναι ένα απλό τεχνικό εργαλείο και όταν έρθει η στιγμή να εξηγήσεις πραγματικά τον κόσμο, απευθύνεσαι σε διάφορα υποκατάστατα. Αισθάνεσαι περισσότερο ασφαλής αν πιστεύεις πως η ελληνική κρίση ήταν προσχεδιασμένη εδώ και αιώνες από τον καπιταλισμό –και προ καπιταλισμού– και σίγουρα δεν χρειάζεται να ξεβολευτείς από τις πεποιθήσεις σου. Ηττα της Παιδείας η οποία τη στιγμή που την χρειαζόμαστε, τη στιγμή της κρίσης, αποδεικνύεται άχρηστη. Οι Ελληνες ανακάλυψαν τη μεγάλη ήπειρο της Ιστορίας και προσπάθησαν να ερευνήσουν τους νόμους που την κυβερνούν.
Στην άλλη άκρη του χρόνου, ο 21ος αιώνας βυθίζεται στη δεισιδαιμονία για να βρει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Εμείς δεν χρειάζεται να ψάξουμε. Εμείς ξέρουμε τους ενόχους. Ως εκ τούτου είμαστε αθώοι, απαλλαγμένοι από το προπατορικό αμάρτημα αφού βαφτιστήκαμε ορθόδοξοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εκκλησία, στην ίδια έρευνα, είναι ο θεσμός που εμπιστεύεται η συντριπτική πλειοψηφία. Ηττα της Παιδείας. Ηττα του Θουκυδίδη.