Το αμερικανικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή, η Δεύτερη Τροπολογία και πανίσχυρη NRA
(Πηγή : http://news.in.gr)
Ουάσινγκτον
Η τραγωδία στο Κονέκτικατ έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα της οπλοχρησίας. Τα μηνύματα οργής κατακλύζουν ασφαλώς το διαδίκτυο, ωστόσο, τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι τόσο απλά: η πανίσχυρη National Rifle Association ασκεί επιρροή σε γερουσιαστές, βουλευτές και προέδρους, βασιζόμενη στο Αμερικανικό Σύνταγμα (Δεύτερη Τροπολογία) που εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοφορία.
Η δεύτερη τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος υιοθετήθηκε το 1791 και έχει επηρεαστεί από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689.
Η πολυσυζητημένη Δεύτερη Τροποποίηση
«A well regulated militia, being necessary to the security of a free State, the right of the People to keep and bear arms shall not be infringed».
Η τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής. Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος.
Βάσει των αποφάσεων του 2008 και του 2010 του Ανώτατου Δικαστηρίου η ερμηνεία της Τροποποίησης δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην οπλοφορία για νόμιμο σκοπό, όπως η προστασία της ζωής εντός της κατοικίας. Παράλληλα, αποσύνδεσε το δικαίωμα της οπλοφορίας από τη δημιουργία σωμάτων πολιτοφυλακής.
Σε θεματοφύλακα της συγκεκριμένης Τροπολογίας έχει αναδειχθεί η πανίσχυρη National Rifle Association (NRA), η οποία ιδρύθηκε το 1871. Αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ομάδες πίεσης στις ΗΠΑ, ενώ στις τάξεις της συναντάμε δεκάδες επώνυμους Αμερικανούς, όπως ο ηθοποιός Τσάρλτον Ήστον.
H NRA διοργανώνει συχνά εκπαιδευτικά «σεμινάρια» και βολές για την ασφαλή χρήση των όπλων, για ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Παράλληλα, επιχειρεί ασκώντας πολιτικές πιέσεις να εμποδίσει την υιοθέτηση νομοθεσίας που καταργεί το δικαίωμα στην οπλοφορία. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στην Ουάσινγκτον, ενώ σε άλλες Πολιτείες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση συγκεκριμένων μοντέλων όπλων.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αντίδρασης της NRA ήταν η κατάσχεση όπλων στις περιοχές που χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα.
Τελικά, το 2006, μετά από νομικές και πολιτικές διαμάχες, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους υπέγραψε το νόμο που απαγορεύει την κατάσχεση όπλων από ομοσπονδιακούς πράκτορες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2005, οι πολίτες στο Σαν Φρανσίσκο ψήφισαν τη λεγόμενη «Proposition H», η οποία απαγόρευε την πώληση όπλων και πυρομαχικών στα όρια της πόλης. Ωστόσο, και η πρόταση αυτή δεν «άντεξε» στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τα «όρια» της οπλοκατοχής. Όπως, όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, εκπρόσωποι της NRA έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα: «γιατί να συζητήσουμε με ανθρώπους που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή με στόχο να καταστρέψουν τη Δεύτερη Τροπολογία;»