Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μία συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών...


Από τον SA
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φαρσοκωμωδία από τη συνεδρίαση του πολιτικού τμήματος του Εφετείου Αθηνών, ειδικά του 9ου Τμήματος (Οικογενειακό), όπου σωρεύονται υποθέσεις και Μονομελούς Εφετείου.
Ανεβαίνει πρώτα το "Πολυμελές" (πού καταντήσαμε). Η αίθουσα κατάμεστη. Του Προέδρου ίσα - ίσα που του βγαίνει η φωνή, δεν ακούει κανείς ποιες υποθέσεις εκφωνεί, όλοι προσπαθούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά, συνωστισμός που θα έλεγε και η Ρεπούση. Αρχίζουν οι διαμαρτυρίες "δεν ακούμε".
Ο Πρόεδρος ατάραχος, έδειχνε να μην καταλαβαίνει πού βρίσκεται, ούτε ότι είχε "αποχαιρετίσει" τα εγκόσμια πριν χρόνια και απλά κανένας δεν βρέθηκε να του το πει. Οι υπόλοιποι της σύνθεσης έδειχναν ότι μας είχαν κάνει την "χάρη" και την ίδια "αγγαρεία" αρκετές φορές. Κάποια στιγμή έγινε αντιληπτό ότι κάνει προεκφώνηση, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το λόγο, αφού ένα "παρίσταται" λες και φεύγεις, ενώ οι μισές ήταν με δήλωση. Κατεβαίνουν. Ανεβαίνουν μετά από 10΄οι ίδιοι. Δικάζουν τις ελάχιστες υποθέσεις που είχαν προεκφωνήσει. Κατεβαίνουν.
Ανεβαίνει άλλη σύνθεση, πιο "πτώματα" αυτή τη φορά. Κάποιοι ζητούσαν αναβολή. Πριν ολοκληρωθεί καν η φράση "ζητάω αναβολή" η Πρόεδρος έλεγε "αναβάλλει", μετά ρωτούσε την διπλανή της για δικάσιμο και μετά άκουγε τις αντιρρήσεις του αντιδίκου. Αρκεί να φεύγουν από πάνω μας υποθέσεις και τι σημασία έχει αν π.χ. επρόκειτο για διαζύγιο διετίας, αν η διάσταση είχε διαρκέσει ήδη 7 χρόνια, αν ο άνθρωπος ήθελε επιτέλους να χωρίσει και αν το αίτημα αναβολής ήταν προδήλως αβάσιμο.. Κατεβαίνουν.
Ανεβαίνει άλλη σύνθεση. Σχεδόν πτώματα αυτή τη φορά. Δύο υποθέσεις ήταν ερήμην πρωτοδίκως. Τις κρατούν για το τέλος, ζητούν το φάκελο για να δει η εισηγήτρια τι δικάζει(!). Κατεβαίνουν. Ανεβαίνουν σε 5΄, χρόνος αρκετός για τη μελέτη της εισηγήτριας. Δεν ρωτάει τίποτα. Κατεβαίνουν. Ανεβαίνει η Πρόεδρος του Μονομελούς. Προεκφωνεί 48 υποθέσεις! Διαμαρτυρίες γιατί η ώρα είναι πλέον 14.00.
Απάντηση: "Δεν είναι δυνατόν ένας δικαστής να πάρει 48 δικογραφίες! Υπάρχουν άλλοι δύο Πρόεδροι και θα μοιραστούν οι υποθέσεις". Ακούγεται "λογικό". Κατεβαίνει. Ανεβαίνει η ίδια. Δικάζει το νούμερο 1 που συνεκδικάζεται με άλλες δύο και ξαφνικά πηγαίνει στο 11 που συνεκδικάζεται με άλλες δύο.
Οι υπόλοιπες απ' το 1 έως το 11 είχαν ματαιωθεί, παίρνει δύο υποθέσεις και κατεβαίνει. Δίκαιη μοιρασιά! Ανεβαίνει άλλη, κατεβαίνει, ανεβαίνει και η παρωδία συνεχίζεται....
SA