«Ήπιος κυβερνοπόλεμος» μεταξύ Δύσης και Ιράν
Επιθέσεις με στόχο την πρόκληση οικονομικής ζημίας και τη συλλογή στοιχείων
Α. P., Reuters, AFP
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει ο μυστικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και της Δύσης στο Διαδίκτυο.
Στις αρχές της εβδομάδας, το γενικό επιτελείο στρατού του Ιράν έκρινε επιβεβλημένη την ίδρυση αρχηγείου «ήπιου πολέμου» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και όχι μόνο κυρίως από Αμερικανούς και Ισραηλινούς χάκερ.
Οπως δήλωσε ο υπαρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Μασούντ Τζαζαγιερί σε συνέδριο της ιρανικής ραδιοτηλέορασης (IRIB) «οι εχθροί του Ιράν έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στον λεγόμενο ήπιο πόλεμο κατά της ισλαμικής δημοκρατίας, γεγονός που επιβάλλει μια οργανωμένη απάντηση».
Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και μέλη της Επιτροπής για τον Ιρανικό Κυβερνοχώρο ήταν η συστράτευση όλων των μέσων ενημέρωσης της χώρας στη μάχη ενάντια στους Δυτικούς χάκερ.
Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή για τον Ιρανικό Κυβερνοχώρο αποτελείται από επτά «τάγματα», καθένα από τα οποία έχει αναλάβει έναν από τους παρακάτω τομείς: Πολιτική, πολιτισμό, κοινωνικές ανησυχίες, μέσα ενημέρωσης, οικονομία, θέματα γυναικών και ισλαμική δικαιοδοσία.
Το κάθε «τάγμα» αναλαμβάνει να υπεραμυνθεί των ιρανικών θέσεων στα ζητήματα εκείνα που στοχοποιούνται από τη Δύση. Επισήμως, λοιπόν, ο ρόλος της Επιτροπής για τον Ιρανικό Κυβερνοχώρο είναι η αντιμετώπιση της δυτικής προπαγάνδας και όχι διάδοση προγραμμάτων κακόβουλου λογισμικού για λόγους κατασκοπείας ή με στόχο την πρόκληση οικονομικής ζημίας.
Τι σημαίνει, όμως, «ήπιος πόλεμος» για τους Ιρανούς; Στον απόηχο της εξέγερσης του 2009, η Τεχεράνη θεωρούσε «ήπιο πόλεμο» κάθε απόπειρα πρόκλησης αναταραχής στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου. Μετά την προσβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που ελέγχουν τα συστήματα φυγοκέντρισης τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου από τον ιό Stuxnet, το Ιράν διεύρυνε τον ορισμό του «ήπιου πόλεμου» έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις κυβερνοεπιθέσεις.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μια ακόμα ένδειξη κλιμάκωσης του κυβερνοπολέμου μεταξύ του Ιράν και της συμμαχίας ΗΠΑ - Ισραήλ. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί χάκερ που έχουν να επιδείξουν επιτυχίες σ’ αυτό το νέο είδος πολέμου. Οπως αναφέρει η Jerusalem Post, τον τελευταίο χρόνο ισραηλινοί στόχοι στο Διαδίκτυο έχουν δεχθεί επιθέσεις από το Ιράν.
Πριν από δέκα μέρες, για παράδειγμα, μια ομάδα Ιρανών χάκερ με την κωδική ονομασία «Parastoo» που στα περσικά σημαίνει χελιδόνι ανακοίνωσε πως υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διακοσίων επιστημόνων που εργάζονται στη Διεθνή Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια ή συνεργάζονται μ’ αυτή.
Οι «Parastoo», μάλιστα, απείλησαν ότι θα δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που υπέκλεψαν σε περίπτωση που «κάποιο στοιχείο που υποστηρίζεται από τη Δύση επιχειρήσει εκ νέου να εξουδετερώσει τους επιστήμονες που εργάζονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Τον περασμένο Ιούλιο, ερευνητές των εταιρειών «Kaspersky Lab» και «Seculert», ανίχνευσαν ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που έφερε το όνομα του μεσσία των σιιτών, Μαχντί. Ο «Μαχντί» εξαπλωνόταν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e mail) και έπληξε κυρίως εταιρείες υποδομών, οικονομικές υπηρεσίες και κυβερνητικές υπηρεσίες στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το κακόβουλο λογισμικό που διείσδυε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όταν ο χρήστης άνοιγε ένα πρόγραμμα τύπου doc. που λάμβανε στο e mail του έστελνε πίσω στους σχεδιαστές του φωτογραφίες της οθόνης (screenshots). Είναι, φυσικά, εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί η οποιαδήποτε σχέση της ιρανικής κυβέρνησης με τους «Parastoo» ή τους κατασκευαστές του ιού «Μαχντί».
Διαμάχη για ένα «ScanEagle»
Στις αρχές της εβδομάδας, το Ιράν ανακοίνωσε ότι «αιχμαλώτισε» ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, το οποίο είχε διεισδύσει παράνομα στον εναέριο χώρο του. Την Τετάρτη, μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας του ιρανικού Κοινοβουλίου, Ισμαήλ Κοβσαρί ισχυρίστηκε ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι το σκάφος τύπου «ScanEagle» ανήκει στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή και ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευδε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξήγαγαν ήδη τις πληροφορίες από τον σκληρό δίσκο του κατασκοπικού.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το μη επανδρωμένο που «αιχμαλώτισαν» οι Ιρανοί να είναι όντως ένα από τα «ScanEagle», τα οποία κατασκευάζει η Boeing, απέκλειαν όμως κάθε πιθανότητα να ανήκει στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι η Boeing πουλάει το συγκεκριμένο μοντέλο και σε κράτη του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν, ακόμα, ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό κατέπεσε λόγω βλάβης στη θάλασσα απ’ όπου και το «ψάρεψαν» οι Ιρανοί. Επισημαίνεται ότι το «ScanEagle» θεωρείται το πιο απλό μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει μόλις μια κάμερα και έναν αναμεταδότη.