Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Άρθρο των ΝΥΤ ότι η Κίνα αναλαμβάνει δράση στη Βόρεια Κορέα


Η Κίνα αναλαμβάνει δράση στη Βόρεια Κορέα
JANE PERLEZ / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχαν αυτήν την εβδομάδα τηλεφωνική συνομιλία με θέμα τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.
Την ίδια ώρα, κρατική εφημερίδα στην Κίνα προειδοποίησε τον Βορρά πως η Κίνα θα διακόψει την παροχή πετρελαίου εάν προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές.
Η συνομιλία ήρθε μόλις λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα, τόσο μέσω Twitter όσο και μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη, τη βοήθειά της προκειμένου να περιορίσει τη δράση της Βόρειας Κορέας. Κατά το τηλεφώνημα ο πρόεδρος Σι έκανε λόγο για χρήση ειρηνικών μέσων για την επίλυση της κρίσης. Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την Τετάρτη, όταν μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι το ιαπωνικό ναυτικό θα συμμετείχε στην αποστολή μοίρας του αμερικανικού ναυτικού ανοικτά των ακτών της Κορέας. Η αποστολή αυτή, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», αποτελεί επίδειξη δύναμης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την αποτροπή περαιτέρω πυρηνικών δοκιμών.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναμενόταν να εκμεταλλευτεί τη σημερινή 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ ώστε να κάνει δοκιμές είτε πυρηνικών είτε συμβατικών πυραύλων, αψηφώντας τις πιέσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας. Ορισμένα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές επιδείξεις κατά την επέτειο.
Ταυτόχρονα, οι Global Times, εφημερίδα που συχνά αντανακλά το σκεπτικό της κινεζικής κυβέρνησης, έγραψαν ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών με αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου από την Κίνα προς τη Βόρεια Κορέα. Στο άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε πολεμική σύρραξη. Η εφημερίδα κάλεσε την Πιονγιάνγκ να αποφύγει μετωπική σύγκρουση τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ, αφού «τώρα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Κορέα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της».
Η Βόρεια Κορέα είναι απολύτως εξαρτημένη από την Κίνα για την παροχή πετρελαίου, ενώ πιθανή διακοπή της παροχής από την Κίνα θα είναι καταστροφική για την αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα, οι Global Times σημειώνουν ότι ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως ενδέχεται να κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Βόρειας Κορέας χωρίς βέβαια να διευκρινίζει πώς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίθεση με πυραύλους στη Συρία αποτελεί διαπιστευτήριο της βούλησης του Τραμπ. Επισημαίνεται επίσης ότι η επίθεση αυτή διενεργήθηκε παράλληλα με την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Φλόριντα.
Από ό,τι φαίνεται, η Κίνα δεν έχει ακόμη νέες σαφείς προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας πέρα από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και τον περιορισμό της παροχής πετρελαίου. Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα τώρα «αφυπνίζεται από τον παθητικό ρόλο, που είχε υιοθετήσει τόσα χρόνια, και αργά αλλά σταθερά γίνεται πιο δραστήρια».