Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Άρθρο του Σ. Καλεντερίδη για το «γόρδιο δεσμό» των σχέσεων Τουρκίας-Μπαρζανί-ΗΠΑ


Ο «γόρδιος δεσμός» των σχέσεων Τουρκίας-Μπαρζανί-ΗΠΑ
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τις πρώτες πρωινές ώρες (και συγκεκριμένα στις 02:00) της 25ης Απριλίου 2017, 25 αεροσκάφη τύπου F-16 της 171ης και της 181ης Μοίρας πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε δύο περιοχές του βόρειου Ιράκ και της ΒΑ Συρίας, που ελέγχονται από στρατιωτικά τμήματα φιλικά διακείμενα προς το PKK.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν στα όρη Σιντζάρ και Καρατσόκ, που βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία αντίστοιχα, δηλαδή σε έδαφος δύο γειτονικών χωρών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άδεια διεθνούς οργανισμού και ενώ είναι σε εξέλιξη η αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, των Κούρδων που χτυπήθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς! Οι επιχειρήσεις αυτές, με κορυφαία αυτήν εναντίον της οιονεί πρωτεύουσας του ΙΚ, της Ράκας, γίνονται σε στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών του συνασπισμού που μάχεται εναντίον του ΙΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περίπου είκοσι Κούρδοι, στελέχη πολιτικών κομμάτων και στρατιωτικών τμημάτων που πρόσκεινται φιλικά στο PKK, και έξι πεσμεργκά της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ.
Μετά την επίθεση ακολούθησε επίσημη αντίδραση των υπουργείου Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να πέσει η ένταση και στις δύο περιοχές που βομβαρδίστηκαν. Εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στο NRT, δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για το γεγονός και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πραγματοποιούμε επαφές για να μειωθεί η ένταση και στο Σιντάρ του Ιράκ και στο Ντέρικ της Συρίας».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι επιθέσεις δεν εγκρίθηκαν από το συνασπισμό των χωρών που μάχονται το ΙΚ. Είμαστε πολύ ανήσυχοι από τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις. Μεταφέραμε την ανησυχία μας στην τουρκική κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ επισκέφθηκε τις βομβαρδισμένες περιοχές, συνοδευόμενος από στελέχη των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), ενώ πέταξαν στην περιοχή και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των Κούρδων της Ροζάβας (Β. Συρία) δηλώνουν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές γίνονται για να σαμποτάρουν την πολιορκία της Ράκας, ενώ ζητούν την ανακήρυξη της περιοχής της Β. Συρίας που κατέχουν σε «περιοχή απαγόρευσης πτήσεων», για να αποκλείσουν έτσι το ενδεχόμενο νέων αεροπορικών επιθέσεων.
Από την άλλη πλευρά ο Μασρούρ Μπαρζανί, γιος του προέδρου της Αυτόνομης Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας, μιλώντας στην εφ. New York Times δήλωσε για το θέμα: «Ο βομβαρδισμός ήταν μη αναμενόμενος για μας. Ζητήσαμε μια δήλωση από την Τουρκία για το θέμα, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για λάθος».
Αναφερόμενος στο PKK, ο Μaσρούρ Μπαρζανί είπε: «Το PKK είναι η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων. Εμείς δεν το ζητήσαμε, αυτό τράβηξε την Τουρκία στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε για το θέμα: «Πριν από την επιχείρηση ενημερώσαμε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Β. Ιράκ. Οι επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται εναντίον των πεσμεργκά. Μάθαμε ότι σκοτώθηκαν 5-6 πεσμεργκά, είναι κάτι που δεν θέλαμε. Λυπηρό που έγινε, παρά την ενημέρωση που τους κάναμε».
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας και αξίζουν ιδιαίτερης σπουδής και ανάλυσης, γιατί ενέχουν το εξής παράδοξο: Η Τουρκία επιτέθηκε σε δύο ξένες χώρες, στρατιωτικά τμήματα που συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ, με το οποίο η Τουρκία διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις και γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις αυτές δεν κόβονται εύκολα.
Η Τουρκία λέει ότι ενημέρωσε τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως, επισήμως στην ουσία καταδικάζουν τις επιθέσεις. Η Ρωσία δήλωσε την ανησυχία και την αντίδρασή της στους βομβαρδισμούς, και ο πρωθυπουργός του Ιράκ καλεί την Τουρκία να μην επιχειρήσει ξανά κάτι τέτοιο.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που υπάρχουν αποκαλύψεις για «παζάρι» μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, με αφορμή «άπλυτα» του Τούρκου προέδρου, λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση Ζαράμπ, που δικάζεται στις ΗΠΑ.
Στο επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε, όσο είναι δυνατόν, αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση.