Για τις κάλπες του 2019 ετοιμάζεται ο Ερντογάν
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Λίγο μετά το τέλος του ιστορικού δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου αμφισβητούν μεγάλες μερίδες της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας αναθεωρεί τους στόχους και τις προτεραιότητές του.
Στη νέα περίοδο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εστιάζει την προσοχή του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2019. Οι σύμβουλοί του προειδοποιούν τον ίδιο ότι μαζί με τις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 εμπεριέχουν μεγάλα ρίσκα για την κυβερνητική παράταξη και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού για τον πρόεδρο Ερντογάν και τους συνεργάτες του. Η μικρή διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά του «Οχι» και του «Ναι» δημιουργεί κλίμα προβληματισμού στο νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας.
«Αν είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε το ψυχολογικό φράγμα του 55%, όλα θα ήταν διαφορετικά», φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή στον κύκλο των στενών συνεργατών του προέδρου Ερντογάν.
Μια άλλη εστία προβληματισμού για το προεδρικό είναι η στάση της αντιπολίτευσης και της Δύσης απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ως γνωστόν, δύο από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις ενέργειες που καταβάλει στο νομικό πεδίο της χώρας ετοιμάζεται να μεταφέρει τον φάκελο του δημοψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Την ίδια στιγμή, η Δύση εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για την Αγκυρα. Εκπρόσωποι της Ε.Ε. εκφράζουν προβληματισμό για τα φαινόμενα νοθείας που παρατηρήθηκαν στην ψηφοφορία της προηγούμενης Κυριακής.
Κινητοποιήσεις
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για συνεχόμενες νύχτες, στο δυτικό κομμάτι της χώρας πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, προχωρούν σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις και υψώνουν την φωνή τους κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και του αυταρχισμού της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Αντιμέτωπο με τη λαϊκή δυσφορία και τα ρίσκα που εμπεριέχουν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, το προεδρικό επενδύει τις ελπίδες του στον παράγοντα του χρόνου και στο σχέδιο της ανασυγκρότησης της συντηρητικής παράταξης, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019.
Σε ό,τι αφορά το κύμα λαϊκής αμφισβήτησης που μεγεθύνεται κάθε νέα ημέρα στους δρόμους των δυτικών πόλεων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την πάροδο του χρόνου η αντιπολίτευση θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμφιλιωθεί με τη νέα πολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας.
Ανησυχία
Επίσης, οι νομικοί σύμβουλοι καθησυχάζουν τον πρόεδρο Ερντογάν με το σκεπτικό ότι η προσφυγή της αντιπολίτευσης στο ΕΔΑΔ, μετά και το τέλος της νομικής διαμάχης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, δεν πρόκειται να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Την ίδια στιγμή, το προεδρικό στρέφει την προσοχή του σε μία σειρά σημαντικών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο της χώρας και στον στόχο της ανασυγκρότησης της συντηρητικής παράταξης εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Με βάση το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν εκλαμβάνεται από το ΑΚΡ ως «νίκη» της συντηρητικής-εθνικιστικής παράταξης, το προεδρικό στη νέα περίοδο αναζητεί νέες φόρμουλες με τις οποίες θα εξασφαλίσει τη διαιώνιση της εξουσίας του μετά το 2019.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, το 2019 η Τουρκία θα εκλέξει ξεχωριστά τα μέλη του νέου Κοινοβουλίου, που πλέον θα απαρτίζεται από 600 μέλη και τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος μετά την εκλογή του θα σχηματίσει την δική του κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον συσχετισμό δυνάμεων στη νέα Βουλή.
Σύμφωνα με το τουρκικό προεδρικό αυτή η διαδικασία εμπεριέχει ρίσκα, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και σε περίπτωση που το ΑΚΡ εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, η επανεκλογή του κ. Ερντογάν σε μια εκλογική μάχη δύο γύρων, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη του την παραπάνω πραγματικότητα, το προεδρικό προχωρά στην ανασυγκρότηση του ΑΚΡ, των στρατηγικών και των τοπικών οργανώσεών του. Επίσης, αναθεωρεί το μέλλον του εγχειρήματος της συντηρητικής-εθνικιστικής σύμπραξης. Σε αυτό το πεδίο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δειλά δειλά αρχίζουν να ακούγονται φωνές που θέλουν την κυβέρνηση να επιστρέφει άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Κούρδους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των Κούρδων στις προεδρικές εκλογές του 2019.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται προσκολλημένος στη σκληρή, εθνικιστική ρητορική σε διάφορα πεδία της διακυβέρνησης.
Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το μέλλον του κυβερνητικού σχηματισμού. Ως γνωστόν, μετά το δημοψήφισμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι έρχονται αλλαγές σε πολλά πεδία της διακυβέρνησης.
Πληροφορίες
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Αγκυρα θέλουν τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, με εντολή του προεδρικού, να προχωρά άμεσα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σημαντικά ονόματα του κυβερνώντος ΑΚΡ ενδέχεται να μείνουν εκτός του κυβερνητικού σχήματος με τον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό. Την ίδια ώρα, φιλόδοξες προσωπικότητες του ΑΚΡ ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη νέα περίοδο.
Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το προεδρικό επιλέγει να διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα τα εξής ονόματα: Νουρετίν Τζανίκλι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί υπουργός Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Σουλεϊμάν Σοϊλού υπουργός Εσωτερικών, Ρετζέπ Ακνταγ υπουργός Υγείας, Μπεκίρ Μπόζνταγ υπουργός Δικαιοσύνης.
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη του τις τελευταίες επιθέσεις τους κατά της Ε.Ε. και τη σκληρή ρητορική τους που βρίσκει αντίκτυπο στη βάση του κόμματος, το προεδρικό τάσσεται υπέρ της παραμονής του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπουργός Εξωτερικών και της Αϊσέ Μπετούλ Σαγιάν υπουργός Οικογένειας και Γυναίκας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Στη νέα περίοδο, αλλαγή φρουράς αναμένεται στα εξής υπουργεία: υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, υπουργείο Εθνικής Παιδείας, υπουργείο Επιστήμης και Βιομηχανίας, υπουργείο Ανάπτυξης, υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου, υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι ο μπούσουλας του προεδρικού για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της Οργάνωσης Φέτο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Επίσης, σημαντικές προσωπικότητες του ΑΚΡ, όπως οι Μπουρχάν Κουζού (σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Συντάγματος), Μουσταφά Σέντοπ, Μπουλέντ Τουράν, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ, Αχμέτ Γκιούντντογντου και Μουσταφά Γενέρογλου αναμένουν με αγωνία την υπουργοποίησή τους.