Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Άρθρο του Ν. Φιλιππίδη ότι ο «βρεγμένος»... τα δημόσια νερά δεν τα φοβάται


Ο «βρεγμένος»... τα δημόσια νερά δεν τα φοβάται
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Αφού συμφώνησε με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, είναι έτοιμος να πουλήσει όχι μόνο τον ΑΔΜΗΕ αλλά και το 40% των μονάδων της ΔΕΗ, εγκαινίασε μέσα σε μια εβδομάδα δύο ιδιωτικούς δρόμους, είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε γερμανική εταιρεία που αγόρασε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στα νερά.. θα κόλλαγε.
Ο πρωθυπουργός είπαμε αλλάζει ατζέντα.
Πως το είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ υπουργός, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ». Ούτε λόγος για τους δύο βουλευτές – ο ένας υπουργός – Τσιρώνης και Δημαράς των Οικολόγων Πρασίνων ότι θα καταψήφιζαν σχετικό νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Προφανώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπόψη τις δεσμεύσεις του εποπτεύοντος υπουργού και τις ανησυχίες των βουλευτών της πλειοψηφίας και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ ύψους 27,30% για την ΕΥΔΑΠ και 74,017% για την ΕΥΑΘ.
Όπου αξιοποίηση βλέπε, πώληση μετοχών και σε δεύτερη φάση παραχώρηση του management.
Κρίμα τα δημοψηφίσματα (για την ΕΥΑΘ), κρίμα τις προσφυγές στην δικαιοσύνη, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για να κάνουμε λογαριασμό:
- Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεδομένου ότι θα πουληθεί το 11% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, τότε το 49% των μετοχών των νερών θα ελέγχονται από ιδιώτες, με δικαιώματα αυξημένης παρέμβασης (καταστατική μειοψηφία) στις αποφάσεις της εταιρείας. Με λίγα λόγια αποφάσεις, τύπου συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής, τέλος.
- Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74,017% των μετοχών της ΕΥΑΘ, από το οποίο θα πουληθεί το 23%, δηλαδή και σε αυτή την εταιρεία το 49% θα περάσει σε χέρια ιδιωτών.
Βάσει της «κατρουγκάλειος» ρήσης για την προσωπική διαφορά, αυτή την ώρα οι νέοι συνταξιούχοι θα περίμεναν να αυξηθούν οι συντάξεις τους στο ύψος των παλαιών συνταξιούχων. Αντίστοιχα και επειδή η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και ξεπερνάει προεκλογικές κορώνες και κυβερνητικές μεγαλοστομίες, στην περίπτωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δύο μεγάλων εταιρειών ύδρευσης της χώρας, ακόμα και ο Κατρούγκαλος δύσκολα θα στοιχημάτιζε ότι θα παραμείνει η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για πολύ στο δημόσιο...