Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Άρθρο για τη στρατηγική σημασία του νέου αεροπλανοφόρου της Κίνας


Η στρατηγική σημασία του νέου αεροπλανοφόρου της Κίνας
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η Κίνα προχώρησε σήμερα Τετάρτη στην καθέλκυση του δεύτερου αεροπλανοφόρου της, το οποίο αποτελεί το πρώτο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από την ίδια.
Αν και το 50,000 τόνων αεροπλανοφόρο χρειάζεται ακόμα αρκετές εργασίες προτού τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καθέλκυσή του αποτελεί ένδειξη των φιλοδοξιών της Κίνας προκειμένου να καταστεί η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο και έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στις γείτονες χώρες.
Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας
Ο εξοπλισμός της Κίνας με αεροπλανοφόρα ξεκίνησε με την απόκτηση του «Varyag» το 1998 από την Ουκρανία. Το «Varyag» ήταν ένα ημιτελές αεροπλανοφόρο η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στη Σοβιετική Ένωση και στην συνέχεια πέρασε στην κατοχή της Ουκρανίας μετά την διάλυση του σοβιετικού μπλοκ. Το αεροπλανοφόρο αυτό ρυμουλκήθηκε μέχρι την Κίνα, όπου και υπέστη εκτενείς επισκευές και προσθήκες, έως ότου εγκαινιάστηκε επίσημα με το όνομα «Liaoning» το 2012. Αρχικά, η χρήση του προοριζόταν σύμφωνα με το Πεκίνο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς ωστόσο πέρυσι χαρακτηρίστηκε επίσημα ως ετοιμοπόλεμο.





Το αεροπλανοφόρο στην καρδιά των φιλοδοξιών της Κίνας
Η Κίνα για αρκετά χρόνια διακήρυττε την πρόθεσή της να εξοπλιστεί με αεροπλανοφόρα, με σκοπό να προστατεύσει τις ακτές της καθώς και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα. Η πρόθεση αυτή δείχνει την διάθεση του Πεκίνου να επιμείνει στις ισχυρές της αξιώσεις στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας Κίνας, κατοχυρώνοντας παράλληλα την θέση της ως η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της περιοχής, συναγωνιζόμενη ακόμα και την παγκόσμια επιρροή αλλά και ηγετική θέση που κατέχουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ.
Η σημαντική αυτή ενίσχυση της Κίνας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμάχη της με την Ταιβάν, καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να απειλεί ότι σκοπεύει με τη χρήση βίας να ανακτήσει ξανά τον έλεγχο της αυτοδιοικούμενης περιοχής με την οποία διαχωρίστηκε ύστερα από εμφύλια σύρραξη το 1949. Κινεζικά αεροπλανοφόρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της κυβέρνησης της Ταιβάν, μια κίνηση την οποία η Κίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει στέλνοντας το «Liaoning» στα στενά της Ταιβάν τον Ιανουάριο του 2017.
Ορμώμενη από έναν ολοένα και αυξανόμενο αμυντικό προϋπολογισμό, τον δεύτερο μεγαλύτερο ύστερα από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, η Κίνα έχει εξοπλίσει το ναυτικό της με αντιτορπιλικά πλοία, πυρηνικά υποβρύχια και άλλα υπερσύγχρονα σκάφη. Την ίδια στιγμή η πολεμική της αεροπορία εντάσσει στις τάξεις της τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, ενώ βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής πρωτοτύπων για δύο διαφορετικά πέμπτης γενιάς μαχητικά τύπου stealth.
Ανησυχία στις γειτονικές χώρες
Τα αεροπλανοφόρα της Κίνας θεωρούνται ως απειλή από τους ιστορικούς αντιπάλους της χώρας, την Ιαπωνία και την Ινδία. Αλλωστε είναι γνωστή η διαμάχη ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο για το σύμπλεγμα ακατοίκητων νησιών στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας με το Πεκίνο να έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της ακτοφυλακής στην περιοχή, ενώ έχει επανειλλημμένα στρατιωτικά αεροσκάφη για να κάνουν περιπολίες στην αεροπορική βάση που βρίσκεται εκεί κοντά. Πολλοί Κινέζοι θεωρούν τη διαμάχη ως μια μορφή «κληρονομιάς» της βίαιης εισβολής της Ιαπωνίας και της κατοχής μεγάλου μέρους της χώρας τις δεκαετίες του '3ο και του '40. Πρόκειται για μνήμες που έχουν διατηρηθεί νωπές τόσο από το εκπαιδευτικό σύστημα όσο και τον κρατικό μηχανισμό.
Από τη μεριά της η Ινδία παρακολουθεί με νευρικότητα τα κινεζικά πλοία να επεκτείνουν την παρουσία τους στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη λιμανιών και αεροδρομίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς στο Πακιστάν και αλλού σε συνδυασμό με την πρώτη υπερπόντια στρατιωτική βάση στο Κέρας της Αφρικής. Τα κινεζικά αεροπλανοφόρα θεωρούνται λιγότερο απειλητικά για την στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια από το Πεκίνο σχετικά με το πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πλοία.
Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα αεροπλανοφόρα δεν αποτελούν τόσο στρατιωτική απειλή όσο μια μορφή έμμεσης πρόκλησης για την αμερικανική επιρροή στην περιοχή.