Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Άρθρο ότι η τρομοκρατία ενισχύει τον Τραμπ


Η τρομοκρατία ενισχύει τον Τραμπ
Αθανάσιος Έλλις
Η τρομοκρατία ενισχύει τον Ντόναλντ Τραμπ. Τη συνδυάζει ευθέως με τη μετανάστευση και προτείνει ακραίες λύσεις.
Αντιδρώντας στο χτύπημα των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, ο εκκεντρικός μεγιστάνας μίλησε για πολλοστή φορά υπέρ του «κλεισίματος των συνόρων μας», ενώ έχει ευθέως προτείνει να απαγορευθεί η είσοδος στην Αμερική σε όλους τους μουσουλμάνους.
Ο φόβος που αναπόφευκτα γεννιέται ύστερα από τέτοιες επιθέσεις, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη άγνοια, αλλά και την ισχύ που διαθέτει η Αμερική και γνωρίζουν οι πολίτες της, δημιουργεί  ένα εκρηκτικό μείγμα. Για να αποφευχθούν η λαϊκίστικη ρητορική και ακραίες δράσεις, απαιτείται  μεγάλη πολιτική ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε πως «ο στιγματισμός» των μουσουλμάνων εξυπηρετεί τους τζιχαντιστές «που θέλουν να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου», τόνισε ότι στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους «οι βασικοί μας εταίροι είναι οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι», εξήρε «την τεράστια συμβολή τους στη χώρα μας και στον τρόπο ζωής μας» και κατέληξε ότι οι ακραίες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών για κλείσιμο συνόρων και αποκλεισμούς συγκεκριμένων εθνικοτήτων ή θρησκειών «έρχονται σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα, τις αρχές και την ιστορία μας ως έθνους που βασίστηκε στην έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας».
Αντίθετα, ο Τραμπ –που νίκησε και στις προκριματικές της Νέας Υόρκης– πρότεινε τη διεξαγωγή περιπολιών της αστυνομίας σε συνοικίες όπου διαμένουν μουσουλμάνοι. Επίσης, είναι γνωστή η ρητορική που έχει υιοθετήσει και έναντι των παράνομων μεταναστών από το Μεξικό, δηλώνοντας δημόσια ότι είναι «εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών και βιαστές».
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τρομοκρατία είναι σύμμαχός του. Το επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από τις οποίες κατεγράφη μια σημαντική μεταστροφή υπέρ του. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τα ποσοστά του κυμαίνονταν γύρω στο 25% και μάλιστα τον πλησίαζε ο ανθυποψήφιός του, Μπεν Κάρσον. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, υπήρξε σημαντική αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αντίστοιχη άνοδος σημειώθηκε και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου, μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.
Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση τις αντιδράσεις του κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και την απήχηση που αυτές είχαν στο εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών, αναμένεται ότι στην πορεία προς το χρίσμα ο Τραμπ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά των μουσουλμάνων και θα τις συνδυάζει με την ανάγκη περιορισμού της μετανάστευσης. Ηδη, υποστήριξε ότι η Δύση τηρεί υπερβολικά «ήπια και ανόητη» στάση και έσπευσε να υπογραμμίσει πως η Αμερική πρέπει να χειριστεί το προσφυγικό «πιο έξυπνα» από την Ευρώπη.
Η απήχηση του Τραμπ, αλλά και γενικότερα η σκληρή στάση όλων των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, αντανακλά την αυξημένη ευαισθησία που υπάρχει για το θέμα της τρομοκρατίας. Αλλωστε, μετά την επιθετική εμφάνιση και δράση του Ισλαμικού Κράτους, τους τελευταίους μήνες η τρομοκρατία έχει ξεπεράσει την οικονομία ως το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί όχι μόνο το πιο συντηρητικό κομμάτι της αμερικανικής κοινής γνώμης, αλλά σε μεγάλο βαθμό και ολόκληρη την κοινωνία.
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να κατακτήσει την προεδρία, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις με μαζικούς βομβαρδισμούς όλων των ελεγχόμενων από το ISIS περιοχών, παρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει να υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Ο συνδυασμός της υποψηφιότητας Τραμπ και της αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την ανθρωπότητα.