Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

6 ημέρες πριν την Ανάσταση


Από το Μυστήριο
Στην Κυβέρνηση πρέπει να έχουν μία πολύ περίεργη αίσθηση του χιούμορ. Τραγουδούν και χορεύουν στην αίθουσα του Τιτανικού λίγο πριν ο Ντι Κάπριο πέσει στη θάλασσα για να σώσει την αγαπημένη του.
Όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, καθώς αυτή η Κυβέρνηση φημίζεται για την αλήθεια των λόγων και έργων της, φαίνεται ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις για κοινό εορτασμό της Ανάστασης και της Ανάπτυξης την Κυριακή του Πάσχα δεν θα επαληθευτούν.
Η Κυβέρνηση σκουπίζει τα διαθέσιμα όλων των δημοσίων οργανισμών που δεν είχε δημεύσει την προηγούμενη άνοιξη, προκειμένου αφενός μεν να ελέγξει πλήρως τις πληρωμές, αφετέρου να είναι σε θέση να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στο προνομιακό για εκείνη εκλογικό ακροατήριο των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή οι δανειστές πιέζουν για μέτρα 10 σχεδόν δισ, τα οποία η ελληνική πλευρά αδυνατεί να μην αποδεχθεί.
Δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια για τη στάση της κυβέρνησης. Κοινή συνισταμένη και των δύο είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους στερεύουν επικίνδυνα με αποτέλεσμα από το Μάιο να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις καθώς και για την προμήθεια φαρμάκων κλπ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και κλείσει η αξιολόγηση το μοιραίο είναι ενώπιον μας. Εντός των επόμενων - λίγων - εβδομάδων...
Το ένα θέλει την Κυβέρνηση να παίζει τα ρέστα της για τη συμφωνία. Προκειμένου να μην χάσει την εξουσία είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών. Ακόμη και 4ο Μνημόνιο, ως εγγύηση. Καίγεται να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση και θέλει να περάσει τα μέτρα από την Βουλή το συντομότερο δυνατό. Ει δυνατόν και εντός της επόμενης εβδομάδος με την απεργία των ΜΜΕ να συνδράμει στη συσκότιση της κοινωνίας. Στόχος είναι, παραμένοντας στην κυβέρνηση με τα δανεικά από την Εσπερία, να εγκαθιδρύσει καθεστώς και να μοιραστούν κοκαλάκια σε στελέχη και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας πολιτικές συμμαχίες με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον για τη διατήρηση της εξουσίας και των καλουδιών της.
Το άλλο θέλει να επαναλαμβάνεται το σκηνικό του Ιουλίου. Η Κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να περάσει τα μέτρα. Κοροϊδεύοντας τους πάντες για δεύτερη φορά ότι διαπραγματεύεται, οδηγεί τα πράγματα στα άκρα με στόχο το αδιέξοδο. Λίγο πριν το τέλος, θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο και θα τεθεί στην εκ νέου κρίση του ελληνικού λαού. Στόχος είναι διατηρήσει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτει, έτσι ώστε, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές, να έχει διατηρήσει ένα ποσοστό περί του 25% που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει κραταιός στο πολιτικό παιχνίδι. Η χειρότερη εκδοχή θέλει νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα να τίθεται ευθέως για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.
Και τα δύο σενάρια φαντάζουν εξίσου πιθανά. Ενδεχομένως λόγω του αριβισμού, των ιδεοληψιών και της ανικανότητας των κυβερνώντων το δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ