Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Εξαιρετικός Αλ. Παπαχελάς για τα ανταλλάγματα Τσίπρα - Μέρκελ


Ανταλλάγματα
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Ο ​​πρωθυπουργός έχει ένα σύμμαχο αυτήν την ώρα ή μάλλον ένα σύμμαχο που μετράει. Η Γερμανίδα καγκελάριος έπαιξε πολύ έξυπνα τα χαρτιά της.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολύ υλικό όταν έλθει η ώρα να καθαρογραφεί η Ιστορία, για το πώς πήγαμε από το «go back madam Merkel» στην τωρινή στενή σχέση και στα συχνά τηλεφωνήματα. Υπήρξαν, βέβαια, πολλοί Ευρωπαίοι που ένιωσαν ασφάλεια λόγω αυτής της σχέσης. Υποτίμησαν πάντοτε το γεγονός ότι κ. Μέρκελ είναι πάνω απ’ όλα πολιτικός με ένστικτο επιβίωσης. Δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς τον «Πρίγκιπα» του Μακιαβέλι, για να καταλάβει ότι αυτές οι σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Ας μην προτρέχουμε, όμως...
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επενδύσει στον κ. Τσίπρα. Χωρίς τη δική του συγκατάθεση δεν θα είχε πετύχει τη συμφωνία με την Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε το κλείσιμο των συνόρων, το ΝΑΤΟ, τους Τούρκους συνδέσμους, την παρουσία γαλλικών και γερμανικών ΜΑΤ σε ρόλο συνοδών στις επαναπροωθήσεις και ό,τι άλλο του ζητήθηκε. Για την κ. Μέρκελ η συμφωνία αυτή είχε κορυφαία σημασία. Πολιτικά δεν άντεχε άλλο τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών και ήθελε το κλείσιμο των συνόρων. Μοιάζει να το έχει πετύχει, αν και οι πιθανές νάρκες που μπορεί να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα είναι πολλές.
Τι πήρε ως αντάλλαγμα ή μάλλον τι πιστεύει ότι θα πάρει ως αντάλλαγμα ο πρωθυπουργός; Προφανώς, ένα ήπιο πακέτο μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση και κάποιο σήμα ότι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ισως να είχε πεισθεί ότι θα πετύχαινε και την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την εικόνα. Οι χειρισμοί μετά τη διαρροή της εσωτερικής τηλεδιάσκεψης του Ταμείου έβαλε την κ. Μέρκελ σε δύσκολη θέση. Ναι, θέλει να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα, αλλά, είπαμε, πάνω απ’ όλα είναι πολιτικός. Εχει ξοδέψει πολύ κεφάλαιο στο προσφυγικό, δεν έχει μεγάλα περιθώρια να αναλώσει άλλο για την Ελλάδα, πέραν κάποιου σημείου.
Με αγωνία, λοιπόν, θα περιμένει ο πρωθυπουργός, αλλά και όλοι μας, την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Οι γνωστοί αισιόδοξοι πιστεύουν ότι το πακέτο της αξιολόγησης θα μαλακώσει σε σχέση με τα τωρινά προσχέδια και πως θα δοθεί και ένα ισχυρό σήμα για το χρέος. Οι απαισιόδοξοι δεν βλέπουν περιθώρια να μπει κι άλλο νερό στο κρασί της Κομισιόν και φοβούνται το ατύχημα.
Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η κ. Μέρκελ θα μπορέσει να «καθαρίσει» το παιχνίδι, όπως θα ήθελε ο νεοαποκτηθείς «φίλος». Εντάξει, θα πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση οι της Κομισιόν, οι Γάλλοι κ.ά., αλλά το κρίσιμο τηλεφώνημα και οι αποφάσεις θα έλθουν από το Βερολίνο. Να σημειώσουμε, μάλιστα, σε αυτό το σημείο ότι στην Ουάσιγκτον έχει επέλθει κόπωση σε σχέση με την Αθήνα, γιατί, όπως είπε κορυφαίος αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο, «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, ούτε σε σχέση με το ΔΝΤ. Το χρειάζεσθε, τους έχουμε πει τις απόψεις σας, έως εδώ».
Ολα περνούν από το Βερολίνο, λοιπόν, στο τέλος της ημέρας. Θα φανεί σε λίγο αν αυτή η παράδοξη σχέση Τσίπρα - Μέρκελ θα αποδώσει τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση ή αν θα είναι ένα ακόμη επεισόδιο στη συλλογή ελληνικών εμπειριών της κ. Μέρκελ, η οποία μάλλον δεν φανταζόταν ποτέ πριν γίνει καγκελάριος πόσο χρόνο και ενέργεια θα ξόδευε για την Ελλάδα.