«Λύθηκε» ο γόρδιος δεσμός στο κινητό του Φαρούκ
KATIE BENNER, ERIC LIGHTBLAU / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Βρήκε τρόπο για να ξεκλειδώσει το κινητό τηλέφωνο iPhone χωρίς τη βοήθεια της Αpple το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κι έτσι απέσυρε το σχετικό δικαστικό αίτημα εναντίον της εταιρείας.
Η απόφαση να μην κριθεί η υπόθεση δικαστικά, δηλαδή να μην υποχρεωθεί η Apple να βοηθήσει στο «άνοιγμα» του iPhone που χρησιμοποιήθηκε από τον Σαγιέντ Ριζουάν Φαρούκ, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο αιματοκύλισε το Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας 14 άτομα, θέτει ουσιαστικό τέλος στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την άρνηση της εταιρείας να παράσχει βοήθεια προς τις Αρχές, πυροδοτώντας έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το τι είναι περισσότερο πολύτιμο και σημαντικό: η προστασία- ιδιωτικότητα του βίου ή η ασφάλεια.
Ωστόσο, η δυνατότητα των διωκτικών αρχών να ξεκλειδώσουν το κινητό τηλέφωνο, με κάποια εναλλακτική μέθοδο, γεννάει νέα ερωτήματα, όπως π.χ. πόσο ασφαλή είναι τα τηλέφωνα iPhone. Η νέα εξέλιξη, κατά συνέπεια, δημιουργεί μία νέα δυναμική ακόμη και για συγκρούσεις μεταξύ της εταιρείας και της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε όπως και κατά πόσον αυτή η μέθοδος πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Οι δικηγόροι της Apple έχουν επανειλημμένως δηλώσει πως η εταιρεία θα ήθελε να γνωρίζει με ποια μέθοδο άνοιξε το τηλέφωνο, αλλά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να μη συμβεί.
Ηδη οι άνδρες του FBI έχουν αρχίσει να μελετούν το περιεχόμενο του εν λόγω κινητού τηλεφώνου, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν γνωστό σε ποιο στάδιο έρευνας βρίσκονται ή αν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο πολύτιμο στοιχείο. Ανώτερος αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, ο οποίος μίλησε διατηρώντας την ανωνυμία του, επισήμανε ότι είναι πιθανό η υπηρεσία να μην εντοπίσει στο τηλέφωνο κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ενώ άλλος αξιωματούχος της υπηρεσίας τόνισε ότι κάποια εταιρεία εκτός κυβέρνησης είναι αυτή που έδωσε στο FBI τα μέσα για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο του Φαρούκ, ένα iPhone 5C, με λειτουργικό iOS 9, χωρίς, πάντως, ούτε αυτός να δώσει περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα.
Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέλανι Νιούμαν, τόνισε ότι ο πόλεμος για την πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα δεν έχει ακόμη τελειώσει. «Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η εξασφάλιση της πρόσβασης των διωκτικών αρχών σε σημαντικές ψηφιακές πληροφορίες, προκειμένου να θωρακιστεί η εθνική και η δημόσια ασφάλεια, είτε με τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών είτε μέσω του δικαστικού συστήματος, όταν αυτή η συνεργασία αποτύχει», είπε η Νιούμαν.
Mε δεδομένο ότι το FBI μπορεί να μην αποκαλύψει ποτέ στην Apple πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό της, η εταιρεία επανέλαβε ότι θα εξακολουθήσει να ενισχύει την ασφάλεια των προϊόντων της, καθώς οι απειλές και οι επιθέσεις στα δεδομένα μας γίνονται όλο και πιο συχνές και πολύπλοκες.