Η μάχη του Android για την Google και ο κίνδυνος για πρόστιμο 6,5 δισ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Την κατηγορία της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης μέσω του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά τηλέφωνα απηύθυνε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της αμερικανικής εταιρείας Google.
Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει η Επιτροπή με την Google, η οποία απειλείται με επιβολή προστίμου ύψους μέχρι και 6,5 δισ. ευρώ εφόσον αποδειχτεί η ενοχή της κι εφόσον η εταιρεία δεν αλλάξει την πρακτική που ακολουθεί.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας κατηγορείται από την Κομισιόν ότι απαιτεί από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν εκ των προτέρων την εφαρμογή Google Search και το πρόγραμμα περιήγησης στο Ιντερνετ Google Chrome. Κατά την Κομισιόν, με αυτό τον τρόπο η Google στερεί από τους καταναλωτές περισσότερες επιλογές εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό.
Η επίτροπος Βεστάγκερ
«Ανακαλύψαμε ότι η Google εφαρμόζει συνολική στρατηγική στις κινητές συσκευές προκειμένου να προστατεύσει και να επεκτείνει τη δεσπόζουσα θέση στις αναζητήσεις στο Ιντερνετ», δήλωσε την Τετάρτη η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Κομισιόν απήγγειλε επισήμως κατηγορία για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κατηγορώντας την Google ότι συνάπτει συμβόλαια αποκλειστικότητας με τα οποία αναγκάζει τους κατασκευαστές ταμπλετών και κινητών τηλεφώνων να εγκαθιστούν εκ των προτέρων στις συσκευές που κατασκευάζουν την εφαρμογή για την αναζήτηση πληροφοριών στο Ιντερνετ και τον περιηγητή. Επιπλέον η Κομισιόν ισχυρίζεται πως η Google καταβάλλει στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέρος των διαφημιστικών της εσόδων εάν συμφωνήσουν να έχουν ορίσει τη μηχανή αναζήτησης της Google ως προκαθορισμένο πρόγραμμα. Η Google αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το λειτουργικό σύστημα Android «είναι δωρεάν και λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα», πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κατασκευαστής ή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να κατασκευάσει δικές της εφαρμογές και να τις εντάξει στο λειτουργικό σύστημα αντί να επιλέξει αυτές της Google. «Οι συμφωνίες που υπογράφουμε με τους εμπορικούς μας εταίρους είναι εθελοντικές», δήλωσε ο κ. Κεντ Γουόκερ, νομικός σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας. «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δείξουμε τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίον έχουμε σχεδιάσει το Android ώστε να είναι ευεργετικό για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές».
Τεράστια έσοδα
Το λειτουργικό σύστημα Android κυριαρχεί στην αγορά κινητών τηλεφώνων έχοντας περίπου το 70% στη Δυτική Ευρώπη και περίπου το 60% της αγοράς στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ασχολούνται οι καταναλωτές με το να «κατεβάσουν» εναλλακτικές εφαρμογές για να αντικαταστήσουν αυτές της Google που είναι προεγκατεστημένες, γεγονός που σημαίνει ότι η Google διασφαλίζει τεράστια έσοδα από διαφημίσεις μέσω των εφαρμογών για αναζήτηση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τον περιηγητή, βίντεο κτλ. Τα έσοδα της Google από διαφημίσεις σε κινητά τηλέφωνα εξοπλισμένα με το λειτουργικό σύστημα Android είχαν ανέλθει στα 9,73 δισ. ευρώ το 2015. Παράλληλα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με την έρευνά της, «είναι σημαντικό εμπορικά» για τους κατασκευαστές συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android να εγκαθιστούν την εφαρμογή της Google Play Store, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να «κατεβάσει» άλλες εφαρμογές για το κινητό ή την ταμπλέτα του. Για να αποκτήσουν όμως την άδεια να χρησιμοποιήσουν το Play Store είναι υποχρεωμένοι να έχουν εγκαταστήσει εκ των προτέρων τις εφαρμογές Google Search και τον Chrome. Η αμερικανική εταιρεία έχει στη διάθεσή της 12 εβδομάδες προκειμένου να αντικρούσει επισήμως τις κατηγορίες.