Καθαίρεση για την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ
A. JACOBS, V. SREEHARSHA / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την κακοφωνία της βραζιλιάνικης πολιτικής σκηνής, η συνεδρίαση της Βουλής που ενέκρινε πρόταση καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την περασμένη Κυριακή, θύμιζε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Οταν κρίθηκε η έκβαση της ψηφοφορίας, βουλευτές γιουχάιζαν, ύψωναν τις γροθιές τους και σκαρφάλωναν στους ώμους του βουλευτή που μόλις είχε γείρει την πλάστιγγα στην πλευρά της καθαίρεσης. Ενας βουλευτής, ντυμένος με τη βραζιλιάνικη σημαία, ενεργοποίησε «όπλο» που εκτόξευσε κομφετί.
Τη Δευτέρα το πρωί, όμως, οι Βραζιλιάνοι ξύπνησαν για να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική και οικονομική αναταραχή που ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τη χώρα τους, τη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, απέχει πολύ από το τέλος της. Ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 10%, η ανεργία είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας επταετίας και η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3,8%, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η επιδημία του ιού Ζίκα μαστίζει τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας και η τοπική κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα εσόδων, πασχίζει να προετοιμάσει τους Ολυμπιακούς
Αγώνες του καλοκαιριού. Αν η διαδικασία της καθαίρεσης προχωρήσει, οι οθόνες της βραζιλιάνικης τηλεόρασης, τον Αύγουστο, πιθανότατα θα διχοτομηθούν, με το ένα μέρος τους να προβάλλει αθλητικά γεγονότα και το άλλο τη δίκη της προέδρου.
Ούτε η πολιτική παράλυση της χώρας προβλέπεται να ξεπεραστεί σύντομα, παρότι η Ντίλμα Ρούσεφ θα αναγκαστεί να παραιτηθεί προσωρινά από το προεδρικό της αξίωμα εάν η Γερουσία αποφασίσει, τον επόμενο μήνα, να την παραπέμψει σε δίκη για κακοδιαχείριση του προϋπολογισμού, ενδεχόμενο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από την πλειονότητα των αναλυτών.
Ανασύροντας κάτι από τον χαρακτήρα της παλιάς μαρξίστριας, η οποία αγωνίστηκε ένοπλα εναντίον της στρατιωτικής χούντας, η Ντίλμα Ρούσεφ εμφανίστηκε αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους. «Παρά τη θλίψη μου, διαθέτω αρκετή βούληση, δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσω αυτή την αδικία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Ο «αντικαταστάτης»
Ο άνθρωπος που καλείται να την αντικαταστήσει, ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ, δεν είναι ακριβώς ένας ιππότης με απαστράπτουσα πανοπλία. Στα 75 του χρόνια, ηγείται του κόμματος BDMP που εμπλέκεται στο μέγα οικονομικό σκάνδαλο Petrobras και απωθεί την πλειονότητα των πολιτών σχεδόν όσο και η Ρούσεφ. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 68% όσων υποστηρίζουν την καθαίρεση της Ρούσεφ δεν θέλουν να δουν τον Τέμερ στη θέση της, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιθυμούν να καθαιρεθεί και ο ίδιος.
Η πλειονότητα των Βραζιλιάνων δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ηγέτες της. Το ένα τρίτο των βουλευτών ανακρίνεται ή έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για διαφθορά, περιλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής, Εντουάρντο Κούνα, του ανθρώπου που ενορχήστρωσε την παραπομπή της Ρούσεφ. Ο Κούνα κατηγορείται ότι εισέπραξε 40 εκατ. δολάρια για να εξυπηρετήσει επιχειρηματίες. Το 90% των Βραζιλιάνων επιθυμεί να καθαιρεθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη.
Πολλοί Βραζιλιάνοι επιχειρηματίες ποντάρουν στον Τέμερ για την ανόρθωση της οικονομίας μέσα από ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Καθώς η καθαίρεση της Ρούσεφ κέρδιζε έδαφος, τους τελευταίους μήνες, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο ανέβηκαν κατά 35%.
Ωστόσο, ο δρόμος του Τέμερ είναι ναρκοθετημένος, καθώς το κόμμα του δεν εξασφαλίζει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη και είναι πολύ πιθανό τα σκληρά μέτρα του να προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι ζητούν την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών, κάτι που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου αλλά και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.