Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το Ποτάμι: Χείμαρρος ή ρυάκι;


Από το Μυστήριο
Καθόλου δεν με εξέπληξαν τα υψηλά ποσοστά που δίνουν το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων στο νέο πολιτικό φορέα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωσή του.
Βεβαίως, εκείνοι που ήδη να πλήττονται από την δημοσκοπική έκρηξη του «Ποταμιού», έσπευσαν να αμφισβητήσουν τα ευρήματα, υπονοώντας ότι είναι χειραγωγημένα και αναξιόπιστα. Προφανώς για την πλειοψηφία των ολίγιστων πολιτικών μας, οι δημοσκοπήσεις είναι γνήσιες, μόνο όταν τα αποτελέσματα τους ευνοούν…
Τα ποσοστά περί 7-10% δεν ήταν λοιπόν ούτε έκπληξη, αλλά ούτε πρωτόγνωρα. Στο παρελθόν νεοπαγή πολιτικά σχήματα, όπως το ΑΚΕΠ του Αβραμόπουλου, ή νέοι ηγέτες, όπως ο Τσίπρας όταν ανέλαβε την ηγεσία του Συνασπισμού, είχαν δει τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να εκτοξεύονται στη στρατόσφαιρα, και μετά από λίγο, όταν οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες, να καθηλώνονται σε επίπεδα πολιτικού ψύχους…
Εξηγείται λοιπόν η μέχρι σήμερα αποδοχή του εγχειρήματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε γενικές γραμμές η κοινωνία των πολιτών διψά για το πολιτικά καινούριο από άφθαρτους πολιτικά, αλλά επιτυχημένους επαγγελματικά πρωταγωνιστές. Η απογοήτευση από το υπάρχον πολιτικό δυναμικό είναι μεγάλη, η δε δυστοκία εύρεσης άξιων και ικανών είναι πρωτοφανής και κυρίως ανησυχητική. Πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας των πολιτών αδυνατούν να εξεύρουν πολιτικά οχήματα ώστε να εκφραστούν πολιτικά.
Και το εγχείρημα του Θεοδωράκη δίνει σε κάποιους την ελπίδα ότι ο φορέας αυτός μπορεί να είναι η απάντηση στις αναζητήσεις τους. Ο ίδιος ο επικεφαλής είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας και πολιτικά άφθαρτος, χρειάζεται όμως να πείσει ότι δεν είναι και ενεργούμενο της διαπλοκής, όπως τον κατηγορούν.
Με μια πρώτη ανάγνωση ο πρώτος που πλήττεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το «Ποτάμι» φαίνεται ότι κατ’ αρχήν θα εμποδίσει τη λεηλασία των απογοητευμένων ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς από το ΣΥΡΙΖΑ, και κατόπιν θα αντλήσει τους ψηφοφόρους εκείνους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν νιώθουν καλά να είναι στο ίδιο κόμμα με ακροαριστερούς, παλαιοπασόκους, και συνδικαλιστές. Έτσι εξηγείται η λυσσαλέα επίθεση από τα διαδικτυακά φερέφωνα και χαλκεία που έσπευσαν να απαξιώσουν, να λοιδορήσουν, να χλευάσουν και να γελοιοποιήσουν το νέο πολιτικό εγχείρημα. Εργολαβικά άλλωστε οι εν λόγω σπεύδουν να αποδομήσουν κάθε προσπάθεια ή πρόσωπο που κρίνεται ότι πλήττει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το «Ποτάμι» όμως φαίνεται ότι εξαϋλώνει κατ’ αρχήν τη ΔΗΜΑΡ και κατά δεύτερον το ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ χάνει κάθε προφανή λόγο ύπαρξης και σπασμωδικά σπεύδει να εντάξει όποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει μείνει στα αζήτητα.
Το ΠΑΣΟΚ ούτως ή άλλως τελεί υπό κατάρρευση, αν όμως το «Ποτάμι» καταφέρει να στεριώσει, το τέλος του θα είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Σε κάθε περίπτωση όμως η ύπαρξη τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο της ΔΗΜΑΡ θα κριθεί ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβουν στις ευρωεκλογές. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τα εν λόγω «μαγαζιά» θα κλείσουν οριστικά.
Για τη ΝΔ, το «Ποτάμι» μπορεί να είναι είτε ευλογία, είτε όμως και κατάρα. Γιατί μπορεί μεν να αποτελεί το τέλειο ανάχωμα για την έφοδο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, το οποίο ακόμη και αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το εφεύρουν, αλλά…
Το «Ποτάμι» είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την διέξοδο για εκείνους που θέλουν να «τιμωρήσουν» τη ΝΔ στις ευρωεκλογές για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της, χωρίς μάλιστα ενοχές. Αν μάλιστα δεν εκστομιστούν «πατάτες» για την ονομασία των Σκοπίων, ή για νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών και άλλες προοδευτικούρες, ο μέσος κεντροδεξιός θα την ρίξει την ψήφο στο «Ποτάμι». Και ο κίνδυνος είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να μην επαναπατριστούν έκτοτε, καθώς δεν θα πείθονται τόσο από την πολιτική της ΝΔ, όσο – κυρίως – από την ανεπάρκεια της πλειοψηφίας των στελεχών της. Συνεπώς, ο εφησυχασμός στου Μαξίμου για το «Ποτάμι» είναι στην καλύτερη αδικαιολόγητος, αφού η πρωτιά στις εκλογές θα τίθεται εν αμφιβόλω.
Φυσικά, το «Ποτάμι» και προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν πολλά να αποδείξουν και κυρίως να προτείνουν. Γιατί με γενικόλογες αναφορές και εκούσια απουσία από τον προσκήνιο, μπορεί μεν πρόσκαιρα να επιτύχει εκλογικά, αλλά επί της ουσίας θα είναι μια από τα ίδια με εκείνους που μέμφεται…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ