Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Απολαυστικός Αντ. Πανούτσος για Φλοίσβο - Ντουμπάι - Γλυφάδα


Φλοίσβος - Ντουμπάι - Γλυφάδα
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protothema.gr)
Μια χαρά είναι οι μαρίνες, ακόμα πιο ωραίο το πάρκο, απαραίτητο εμπορικά το mall, αλλά το Marina Residential Tower που, όπως λέει το διαφημιστικό βιντεάκι, θα είναι ορατό από ολόκληρο τον Σαρωνικό μού μοιάζει πάρα πολύ Ντουμπάι για να περάσει χωρίς συζήτηση.
Οχι ότι αντί γι’ αυτό θα έπρεπε να φτιαχτεί κάτι «ελληνικό» σε στυλ «η προίκα του κλαρινογαμπρού», με κίονες και Καρυάτιδες, αλλά αρχιτεκτονικά θα πρέπει να ψαχτούν περισσότερο
Από την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, που η ΕΔΑ τη δεκαετία του ’50 πολέμησε λυσσασμένα επειδή οι ευθείες της είχαν φτιαχτεί για να προσγειώνονται αμερικάνικα αεροπλάνα, μέχρι την Αττική Οδό που τη δεκαετία του ’90 ο ΣKAΪ καλούσε τους πολίτες να τη σταματήσουν, η ιστορία της Ελλάδας είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην πρόοδο. Πίσω από κάθε έργο κρύβονται δαίμονες όχι των Αμερικανών και των καιροσκόπων αλλά της άγνοιας. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να γίνει στον Βοτανικό επειδή εκεί φωλιάζουν οι κορμοράνοι.
Οι προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν πρέπει να πέσουν, σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επειδή «αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης είναι οι ίδιοι που θέλουν να ξεπουλήσουν μέσω ΤΑΙΠΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα». Αλλο βέβαια το ότι οι πολυκατοικίες έχουν ακόμα τις τρύπες από τις σφαίρες στις μάχες των Δεκεμβριανών. Αλλά ας μην αφήνουμε τα γεγονότα να μας χαλάνε μια ωραία ιστορία. Αν γουστάρουμε τους κορμοράνους να πετάνε πάνω από τον Βοτανικό και τα αμερικάνικα αεροπλάνα να προσγειώνονται στην ευθεία της Λαμίας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Γουστάρουμε τα ξένα συμφέροντα να αγοράζουν. Και αν εμφανιστεί κανένα συμφέρον, το μήνυμα είναι «Αν αγοράσεις, θα σου κάνουμε τη ζωή πατίνι μέχρι που θα πάρουμε την κυβέρνηση και θα χάσεις και τα λεφτά που έβαλες». Μια θαυμάσια προοπτική για επενδύσεις, με τους ξένους να αντιδρούν ανάλογα. Η μόνη σοβαρή πρόταση μέχρι στιγμής είναι για το Ελληνικό. Αλλά εδώ ας μου επιτραπεί να έχω αντιρρήσεις.
Οχι ότι δεν πρέπει να αξιοποιηθεί το Ελληνικό. Πρέπει να αξιοποιηθεί αφού τα 10 χρόνια που έχει ήδη μείνει σαν τσιμέντο από την πλευρά του αεροδρομίου και παραπήγματα από την πλευρά της παραλίας είναι πολλά.
Επίσης, πρέπει να αξιοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα αφού με τον δημόσιο ελπίζω ότι το έχουμε εμπεδώσει ότι θα τον πληρώνουμε. Οι αμφιβολίες μου με το Ελληνικό είναι στη σχεδίασή του και συγκεκριμένα στο κατά πόσο γεωγραφικά θα κολλάει με το πριν και το μετά. Διότι μια χαρά είναι οι μαρίνες, ακόμα πιο ωραίο το πάρκο, απαραίτητο εμπορικά το mall, αλλά το Marina Residential Tower που, όπως λέει το διαφημιστικό βιντεάκι, θα είναι ορατό από ολόκληρο τον Σαρωνικό μού μοιάζει πάρα πολύ Ντουμπάι για να περάσει χωρίς συζήτηση. Οχι ότι αντί γι’ αυτό θα έπρεπε να φτιαχτεί κάτι «ελληνικό» σε στυλ «η προίκα του κλαρινογαμπρού», με κίονες και Καρυάτιδες, αλλά αρχιτεκτονικά θα πρέπει να ψαχτούν περισσότερο ώστε να είναι κάτι διαφορετικό από ένα κτίριο κατευθείαν από τα Εμιράτα. Εκτός αν θέλουμε το τρόλεϊ να πηγαίνει Φλοίσβος - Ντουμπάι - Γλυφάδα, μια καλύτερη σχεδιαστική προσπάθεια με ένα κτίριο με λιγότερο μέταλλο και γυαλί και περισσότερη πέτρα θα δέσει με το αττικό τοπίο.
Η δουλειά του δημάρχου
Πράγματι υπήρχε μια αγωνία αναφορικά με το πού πάει για τσίσα και κακά τα σκυλιά του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Παρά τις φήμες ότι τα πάει κάθε πρωί στη Μύκονο, τα πάει και στον Λυκαβηττό.
Επίσης, κάθε Αθηναίος πρέπει να είναι περήφανος. Ο Νικήτας Κακλαμάνης απέρριψε την πρόταση εξαγοράς που του έγινε να τον κάνουν υπουργό για να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Τέλος, πρέπει να μάθει να μη φοβάται το σκοτάδι. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε στον «Ενικό»: «Δεν μπορούμε να λέμε μόνο για λαμπτήρες, πρέπει να πούμε και κάτι για την κρίση που εξαθλιώνει τους πολίτες».
Μόνο που έτσι είναι η κωλοδουλειά του δημάρχου. Να μιλάει για γλόμπους και για σκουπίδια. Για «την κρίση που εξαθλιώνει τους πολίτες» βάζει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής και μπορεί να μιλάει από το πρωί ως το βράδυ, για το πόσο ακέραιος είναι μπορεί να αφήνει τους άλλους να το λένε και για το πού κάνουν τσίσα και κακά τα σκυλιά του μπορεί καθημερινά να το ανακοινώνει, για να ξέρουν οι Αθηναίοι πού να πατάνε.