Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τα στατιστικά των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης


Από τον ΣΣ
Προσπάθησα να μαζέψω μερικά στοιχεία, ελπίζω να τα κατάφερα με ακρίβεια. Συνολικά 16 φορές ελληνικές ομάδες έφτασαν στην προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης ή προχώρησαν ακόμα περισσότερο.
Συμμετοχή σε τελικό έχει μόνο ο Παναθηναϊκός (Γουέμπλεϊ, Αγγλία,1971), ως φιναλίστ έναντι του Άγιαξ, που κέρδισε, τελικά, το ματς με 2-0. 4 φορές ελληνικές ομάδες έχουν φτάσει μέχρι την ημιτελική φάση κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, 3 ο Παναθηναϊκός (1971, 1985 και 1996) και μία η ΑΕΚ επί Λουκά Μπάρλου (1977). Μέχρι την προημιτελική φάση έχουν φτάσει 11 φορές ελληνικές ομάδες, τις περισσότερες στο κύπελλο Κυπελλούχων (διοργάνωση που έχει διακοπεί ως γνωστόν από το 1999).
Οι ομάδες που έχουν επιτύχει να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι την προημιτελική φάση είναι (εκτός από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ), ο ΠΑΟΚ, η Λάρισα, o Πανιώνιος και ο Ολυμπιακός -σήμερα θα κέρδιζε τη δεύτερή του πρόκριση σε προημιτελικά Champions League μέσα στο Θέατρο των Ονείρων (ψευδώνυμο ιστορικού γηπέδου ποδοσφαίρου, που βρίσκεται πλησίον άλλου, γηπέδου κρίκετ, που ονομάζεται κι αυτό Ολντ Τράφορντ). Από την ποδοσφαιρική χρονιά 1959-60, οπότε και ελληνικές ομάδες άρχισαν να μετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός έχει αγωνιστεί συνολικά σε 255 αναμετρήσεις, ο Ολυμπιακός σε 221 (με τη σημερινή), η ΑΕΚ σε 198, ο ΠΑΟΚ σε 138, ο Άρης σε 62 κλπ.
Ειδικά ως προς το Champions League /Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός με τα περισσότερα ματς έχει πετύχει τις περισσότερες νίκες (48), έχει τις περισσότερες ισοπαλίες (44), ενώ έχει χάσει 61 φορές. Έχει σημειώσει, επίσης, τα περισσότερα γκολ (179). Ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 47 νίκες, 27 ισοπαλίες και 62 ήττες και τέρματα 163-206, μετρώντας 12 ήττες σε 12 αγώνες στη Γηραιά Αλβιώνα (επιφυλάσσομαι εδώ, δεν έχω κάνει επανέλεγχο).
Μικρή επεξήγηση των φωτό: Στην πρώτη, ο Αντώνης Αντωνιάδης πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε το Μάρτη του 1971 επί της Έβερτον μέσα στο Γκούντισον Παρκ, βοηθώντας καθοριστικά τον Παναθηναϊκό να περάσει Άγγλους σε προημιτελική φάση (ρεβάνς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, 0-0) στην πορεία για τα ημιτελικά.


Στη δεύτερη έναν "άλλο, κάποιο Μάρτη" η ΑΕΚ πετυχαίνει γκολ στο τότε Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας επί της, επίσης, αγγλικής ΚΠΡ, την οποία απέκλεισε στα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1976-77 (0-3 στην Αγγλία, 3-0 και 7-6 στα πέναλτι στην Αθήνα).


Στην τρίτη, τέλος, εικονίζεται ο Τότης Φυλακούρης: όχι τυχαία. Είχε αμολήσει… κόκορα στη σέντρα της Λεωφόρου πριν την έναρξη αγώνα του Παναθηναϊκού το 1972. Ο λόγος; Να πειράξει τους φίλους του, τους Ολυμπιακούς, που είχαν ηττηθεί μία ημέρα νωρίτερα από τους (κατά σύμπτωση, επίσης, Εγγλέζους) «πετεινούς» της Τότεναμ με 4-0.
ΣΣ