Από το Μυστήριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η μέση τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2013 (τελευταία επίσημα στοιχεία) ήταν 45,2 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης (Καθημερινή) η τιμή φρέσκου γάλακτος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου σήμερα πωλείται προς 1,24 ευρώ/λίτρο, έχοντας αυξηθεί 6 λεπτά σε ένα μόνο μήνα. Μάλιστα, η ίδια τιμή ισχύει σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών, καθώς στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014 (αύξηση 3,1%) και στην άλλη περίπτωση το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).
Και ερωτώ ο αδαής:
Ποιος τελικά διαμορφώνει καταλυτικά την τελική τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, ο παραγωγός που καρπώνεται το 1/3 με 1/4 της τελικής τιμής, ή οι μεσάζοντες και η βιομηχανία που καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος της τιμής;
Τότε για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν επεμβαίνει ώστε να μειωθεί και το κέρδος των μεσαζόντων και της βιομηχανίας, που είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι όταν οι τιμές είναι υψηλές. Γιατί δεν επιμερίζεται η μείωση του κέρδους όλων των εμπλεκομένων, αφού υποτίθεται σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η ελάφρυνση του καταναλωτή.
Γιατί επιλέγεται να πληγεί ο παραγωγός - κτηνοτρόφος, που στο κάτω-κάτω της γραφής παράγει, και ουχί ο μεσάζων - μεταπράτης και η βιομηχανία που εν τέλει εκμεταλλεύονται το προϊόν της παραγωγής.
Γιατί πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή της χώρας; Ποιο το πραγματικό όφελος για την χώρα, αν οι κτηνοτρόφοι τελικά δεν μπορέσουν να γίνουν "ανταγωνιστικοί" και τελικά τεθούν εκτός παραγωγής. Αν δηλαδή τα ορεινά χωριά και η επαρχία μαραζώσουν, τα 4-5 λεπτά κέρδος ανά κιλό, θα αξίζουν άραγε τον κόπο;
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ