Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Άρθρο του Guardian για το νέο γύρο έντασης Ισραήλ με Παλαιστίνη


Νέος γύρος έντασης Ισραήλ με Παλαιστίνη
REUTERS, GUARDIAN
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από την Ουάσιγκτον, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό έως τον Απρίλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε στις σχετικές εκκλήσεις των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι η χώρα του πράττει ό,τι μπορεί.
Την επόμενη μέρα, όμως, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, ζητώντας από τον ηγέτη τους, Μαχμούντ Αμπάς, να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος και να «εγκαταλείψει τη φαντασίωση» της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στο Ισραήλ.
Μιλώντας στην πανίσχυρη Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (ΑΙPAC) στην Ουάσιγκτον, απηύθυνε έκκληση στον Παλαιστίνιο ηγέτη, διατυπώνοντας τα αιτήματα του Ισραήλ προτού επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία. «Είναι η στιγμή για τους Παλαιστινίους να σταματήσουν να αρνούνται την ιστορία. Οπως το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, έτσι και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό», τόνισε ο ίδιος και συνέχισε με μία πρόταση, που έθιξε ταυτόχρονα δύο ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα για τους Παλαιστινίους: «Πρόεδρε Αμπάς: αναγνωρίστε το εβραϊκό κράτος και κάνοντας αυτό, θα πείτε εμμέσως στον λαό σας να εγκαταλείψει τη φαντασίωσή του να κατακλύσει το Ισραήλ με πρόσφυγες».
Τα λόγια του πυροδότησαν αμέσως την οργίλη αντίδραση της Ραμάλα και πολλοί αναλυτές αναρωτήθηκαν μήπως αυτό είναι και το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Σάαθ εκτίμησε πως το αίτημα του Νετανιάχου ισοδυναμεί με επίσημη ανακοίνωση του μονομερούς «τέλους» των διαπραγματεύσεων. «Είναι σαν να λέει στους Παλαιστινίους ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά τα εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια και πως ιστορικά αυτή ήταν εβραϊκή γη», σχολίασε η Χανάν Ασάρουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). «Η Παλαιστίνη ιστορικά υπήρξε πολυδιάστατη. Πολλές φυλές κατοικούσαν εδώ. Η ιστορία μας δεν είναι κάτι που μπορούμε να αρνηθούμε», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Αμπάς από την πλευρά του ανέφερε ότι η PLO έκανε μεγάλες υποχωρήσεις το 1993, όταν αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και συμφώνησε ότι το μελλοντικό κράτος του θα πρέπει να οικοδομηθεί σε εδάφη, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο αριθμός των προσφύγων και των απογόνων τους είναι 4,98 εκατ., δηλαδή άνω του 50% του πληθυσμού του Ισραήλ, που ανέρχεται σε 8,1 εκατ.
Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών για το ζήτημα του επαναπατρισμού των προσφύγων χρονολογείται από το 1948, όταν το Ισραήλ εξασφάλισε καθεστώς κρατικής οντότητας από τον ΟΗΕ. Η ανακήρυξη αυτή, που θεωρείται μεγάλη νίκη για τον εβραϊκό λαό, αποτέλεσε «μαύρη μέρα» για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους που εκτοπίστηκαν. Την επιστροφή στα πάτρια εδάφη διεκδικούν τώρα οι Παλαιστίνιοι, μαζί με την ανακήρυξη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του νεοπαγούς παλαιστινιακού κράτους. Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά ακανθώδη ζητήματα που προσπαθεί να επιλύσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ώστε να διευρυνθούν χρονικά οι ειρηνευτικές συνομιλίες και πέραν της προθεσμίας της 29ης Απριλίου. Θεωρητικά, το σχέδιό του είναι ιδανικό για το Ισραήλ, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει την παραμονή του 75%-80% των εποίκων στα σπίτια τους. Παρ’ όλα αυτά, η ισραηλινή Δεξιά απορρίπτει το σχετικό κείμενο, με τη συναίνεση ορισμένων ακραίων στοιχείων στο κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απόσυρση από τη Δυτική Οχθη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, λίγο πριν από την άφιξη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι είχε προεξοφλήσει την ακραία του συμπεριφορά. «Αν δεν πιστεύει στην ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, τότε θα πρέπει να διατυπώσει μια εναλλακτική προσέγγιση. Ερχεται κάποια στιγμή που δεν μπορείς να τα χειριστείς όλα αυτά, οπότε αρχίζεις να κάνεις δύσκολες επιλογές», ήταν η σαφής προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου.