Νέα «σύννεφα» πάνω από το Κατάρ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Σύννεφα συγκεντρώθηκαν για ακόμη μια φορά πάνω από τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 και την ανάθεσή του στο Κατάρ.
Οι καταγγελίες σε σχέση με οικονομικές ατασθαλίες ήσαν ούτως ή άλλως πολλές από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η χώρα που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και δημοσιεύματα που τόνιζαν τις τραγικές συνθήκες εργασίας όσον αφορά τόσο την κατασκευή των γηπέδων, όσο και των περιφερειακών εργασιών που απαιτούνται.
Οι καταγγελίες σε σχέση με οικονομικές ατασθαλίες ήσαν ούτως ή άλλως πολλές από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η χώρα που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και δημοσιεύματα που τόνιζαν τις τραγικές συνθήκες εργασίας όσον αφορά τόσο την κατασκευή των γηπέδων, όσο και των περιφερειακών εργασιών που απαιτούνται.
Παράλληλα, με τα όσα αποδεικνύονται στο εργατικό σκέλος, αλλά και τις τρανταχτές ενδείξεις σχετικά με διάφορα οικονομικά ζητήματα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), έχει επίσης βρεθεί στη δίνη αρκετών σκανδάλων που αφορούν μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Τελευταίο ζήτημα που ανέκυψε, είναι αυτό του πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, Τζακ Γουόρνερ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, o Γουόρνερ εισέπραξε χρήματα από πρώην αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, αμέσως μετά την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ. Ο Γουόρνερ που κατάγεται από το Τρίνινατντ και Τομπάγκο, έλαβε 863.000 ευρώ από εταιρεία που ανήκει στο πρώην μέλος της ασιατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, τον Δεκέμβριο του 2010, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.
Μαζί με όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένα έγγραφο στο οποίο ο Γουόρνερ, μέσω μιας εταιρείας που του ανήκει, ονόματι Τζαμάντ, ζητεί το εν λόγω ποσό για εργασίες που έλαβαν χώρα στην περίοδο 2005 -2010. Πέραν του ιδίου, και οι δύο γιοι του φέρονται να έχουν λάβει το ποσό των 800.000 ευρώ έκαστος από την ίδια εταιρεία που εδρεύει στο Κατάρ. Ενα έγγραφο φαίνεται να δικαιολογεί τα χρήματα ως «δικαστικά και άλλα έξοδα», ενώ στο άλλο αναφέρεται ως «επαγγελματικές εργασίες της περιόδου 2005-2010».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, αυτή η πληρωμή έχει γίνει περίπου 15 ημέρες μετά την απόφαση της 22μελούς εκτελεστικής επιτροπής της FIFA να αναθέσει το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.
Στην αναζήτηση της αλήθειας έχει εμπλακεί και το αμερικανικό FBI, ελέγχοντας τις καταγγελίες διαφθοράς για πάρα πολλές περιπτώσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Σε αυτές τις έρευνες συμμετέχει ως μάρτυρας και ο γιος του Γουόρνερ, Ντάριαν, που ζει και εργάζεται στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέραν των υιών του Γουόρνερ που εμφανίζονται να έχουν «εισπράξει», υπάρχει και ένας υπάλληλος της εταιρείας του πρώην μέλους της FIFA στον οποίο έχει κατατεθεί επίσης ένα ποσό περί τα 300.000 ευρώ.
Ο Μπιν Χαμάμ ήταν το παλαιότερο μέλος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Κατάρ στη διάρκεια των αναθέσεων που αφορούν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022. Εκ των υστέρων, τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο όταν στοιχεία αποκάλυψαν πως είχε δωροδοκήσει μέλος της Ενωσης Ποδοσφαίρου της Καραϊβικής στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της FIFA.
Στις αρχές της εβδομάδας, η «Ανώτατη Επιτροπή για την Παράδοση και την Κληρονομιά του Κατάρ 2022» προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας που αφορούν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υποστηρίζοντας πως οι δοσοληψίες έχουν να κάνουν αποκλειστικά με διαπροσωπικές συναλλαγές. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει πολλάκις διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή της με σκάνδαλα διαφθοράς, διαχωρίζοντας τη θέση της και από τον Μπιν Χαμάμ που δεν είναι πλέον μέλος της FIFA από τον Δεκέμβριο του 2012.
Το δεδομένο που εγείρει ακόμα μεγαλύτερες συζητήσεις, όμως, έγκειται στο γεγονός πως περισσότεροι από τους μισούς εκ των 22 που αποτελούν της Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA και αποφάσισαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και του 2022, δεν είναι πλέον μέλη της Επιτροπής.
Οι... περιπέτειες του Γουόρνερ δεν σταματούν εδώ, αφού κατηγορείται για οικονομικές παραβάσεις που αφορούν και την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στην CONCACAF, την αντίστοιχη ομοσπονδία της UEFA στη Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική. Συγκεκριμένα εμπλέκεται σε υπεξαίρεση χρημάτων και απάτες σχετικά με έσοδα από ποδοσφαιρικές επιχορηγήσεις. Οι κατηγορίες που προέκυψαν ως προς την CONCACAF, προήλθαν από έρευνα στα πεπραγμένα του οργανισμού και η απάντηση του Γουόρνερ ήταν πως πρόκειται για «αβάσιμες και κακόβουλες εικασίες».
Σε ένα χρόνο από σήμερα, πραγματοποιούνται οι εκλογές της FIFA και μοιάζει κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο νυν πρόεδρος Ζεπ Μπλάτερ θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Εντός της εβδομάδας, υπάρχει συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και το θέμα του Γουόρνερ θα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων...